(9.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Rádla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 přítomno 161, pro 118, proti 15. Takže námitka byla přijata a budeme opakovat poslední hlasování. Pane zpravodaji, co to bylo?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Budeme tedy znovu hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Martínka uvedeném pod písmenem B.A. Stanovisko kladné. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 240 přítomno 161, pro hlasovalo 79, proti 77. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem B pana poslance Martínka, to znamená B.B. Stanovisko kladné. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 241 přítomno 161, pro hlasovalo 79, proti 78. Takže návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Braného uvedeném pod písmenem C. Stanovisko zpravodaje je kladné. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 242 přítomno 161 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 80. Návrh nebyl přijat. Můžeme dále.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Poslední hlasování o pozměňovacím návrhu se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Schwippela uvedeného pod písmenem D. Stanovisko zpravodaje je neutrální. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 243 přítomno 162, pro hlasovalo 5, proti 98. Takže tento návrh přijat nebyl.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Nyní bychom hlasovali o návrhu zákona jako o celku. Poté nás ještě čeká hlasování o doprovodném usnesení, které navrhl pan poslanec Braný.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, skutečně můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení, které zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 319, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Stanovisko zpravodaje? (Zpravodaj: Stanovisko je kladné.) A pana ministra? (Ministr: Velmi kladné.)

 

(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 244 přítomno 162 poslanců, pro 158, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ještě bych požádal zpravodaje, aby uvedl návrh doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Nyní tedy budeme hlasovat o doprovodném usnesení k přijatému návrhu zákona, které přednesl pan poslanec Petr Braný. Stanovisko je kladné. (Ministr: Mírný nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto doprovodné usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 245 přítomno 161, pro hlasovalo 80, proti 29. Takže tento doprovodný návrh přijat nebyl.

 

To je zřejmě asi vše, co jsme měli hlasovat. Takže já děkuji panu ministrovi i zpravodaji. Panu ministrovi ještě dávám slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych poděkoval celé Sněmovně. Jakkoli diskuse o této novele byla složitá a jednotlivé návrhy byly velmi kontroverzní, skutečnost, že Sněmovna se dokázala sjednotit na jednomyslném hlasování, je nesmírně pozitivní zprávou. Já děkuji za tento konsensus.

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím projednávání tohoto bodu a můžeme pokročit k dalšímu. Je to bod číslo

 

70.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu
cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona
č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 191/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra Ivan Langer a zároveň zpravodajka výboru pro bezpečnost poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Pozměňovací návrhy opět máme v tisku 191/5.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu mohu ukončit. Pan ministr by přesto chtěl závěrečné slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale vážnost předložené materie si podle mého názoru vyžaduje ještě vystoupení navrhovatele. Tento návrh zákona totiž vyvolal velmi mohutnou debatu, a to nejen v Poslanecké sněmovně, ale i mimo ni. Jen připomínám, že byl projednáván v pěti výborech Poslanecké sněmovny. Délka jeho projednávání trvala v řádech měsíců, více než půl roku. Dokonce na toto téma byl také uspořádán speciální seminář.

 

(pokračuje Langer)

Za své zaměstnance, za osoby, které předkládaly tento návrh zákona, sám za sebe - a věřím, že každý z vás mi to, co teď řeknu, potvrdí - mohu jednoznačně prohlásit, že jsme velmi zodpovědně už při přípravě návrhu zákona i při jeho projednávání přistupovali k jednotlivým námitkám, k jednotlivým pozměňovacím návrhům, že jsme se velmi aktivně snažili najít taková řešení, která by byla přijatelným kompromisem, který by nedegradoval, neotočil smysl zákona, jak je předkládán, úplně jiným směrem. Musím zdůraznit, že na základě toho budou z logiky věci pozměňovací návrhy, které podpořím, pozměňovací návrhy, které podpořit nemohu, neboť jdou proti základní filozofii tohoto návrhu, o které budu hovořit za chvíli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP