(18.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh. Žádná další přihláška není. Přistoupíme tedy k hlasování o navrženém usnesení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 224. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 224 přítomno 134, pro 102, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 56, sněmovním tiskem 218.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu a tím je bod

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky Úmluva
Mezinárodní organizace práce č. 187 o podpůrném rámci pro bezpečnost
a ochranu zdraví při práci k vyslovení souhlasu s ratifikací, a Doporučení
Mezinárodní organizace práce č. 197 o podpůrném rámci v oblasti bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci a Doporučení Mezinárodní organizace práce č. 198
o pracovním poměru spolu se stanoviskem vlády k nim k informaci
/sněmovní tisk 255/ - prvé čtení

 

Tento návrh měl předložit místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který je omluven z dnešního jednání. Zastoupí jej místopředseda vlády Martin Bursík. Prosím tedy o uvedení tohoto návrhu.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní předsedající, dámy a pánové, předkládám vám vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky Úmluva Mezinárodní organizace práce číslo 187 o podpůrném rámci pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci k vyslovení souhlasu s ratifikací, a Doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 197 o podpůrném rámci v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a Doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 198 o pracovním poměru spolu se stanoviskem vlády.

Na základě článku 19 Ústavy Mezinárodní organizace práce jsou vlády členských států po přijetí instrumentů na Mezinárodní konferenci práce povinny předložit do jednoho roku tyto nově přijaté instrumenty kompetentním orgánům svého státu k informaci, posouzení možnosti ratifikace a vnitrostátního provádění, a těmi jsou zpravidla zákonodárné orgány členských států, což je právě tento případ.

Úmluva číslo 187 a Doporučení číslo 197 o podpůrném rámci v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci byly přijaty v rámci tzv. dvojí diskuse, to znamená jejich texty byly projednány ve dvou po sobě jdoucích Mezinárodních konferencích práce. Základem úmluvy je povinnost členských států podporovat soustavné zlepšování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci s cílem prevence pracovních úrazů, nemocí z povolání a s nimi souvisejících úmrtí, a to cestou národních politik, systémů a programů bezpečnosti práce.

Požadavkům úmluvy vyhovuje vnitrostátní systémový rámec zavedený v České republice v roce 2003, mezi něž patří národní politika stanovující cíle a směřování státu k zabezpečování bezpečnosti zdraví.

Ratifikace úmluvy nebude klást žádné nároky na státní rozpočet.

Myslím, že tento způsob zkráceného předkladu by mohl Sněmovně vyhovovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. O slovo žádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Tomáše Kvapila.

Ještě než vám dám, pane kolego, slovo, požádám, abychom mohli jednat úspěšně dál, o to, aby byla zajištěna účast pana poslance Davida Šeicha, neboť dalším bodem bude bod číslo 60 a on je zpravodajem. Čili žádám klub Občanské demokratické strany, aby zajistil účast tohoto zpravodaje.

Nyní má slovo pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, projednáváme tisk 255. Je to ratifikace Úmluvy Mezinárodní organizace práce číslo 187 o podpůrném rámci pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. V souvislosti s touto úmluvou je také předkládáno Doporučení číslo 197 o podpůrném rámci pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci a Doporučení číslo 198 o pracovním poměru.

Pan ministr ve svém úvodním vystoupení popsal odpovídajícím způsobem všechny tyto dokumenty. Domnívám se, že je můžeme propustit do druhého čtení a příslušnému výboru k projednání. Omezím se jen na takto krátkou zpravodajskou zprávu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky do této rozpravy nemám, proto se ptám, zda se někdo chcete přihlásit. Nevidím žádnou zvednutou ruku, proto končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Nevidím.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 225 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 225 přítomno 131, pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 59, sněmovní tisk 255 v prvém čtení.

 

Dalším bodem je bod

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na jedné straně a Spojenými státy americkými na straně druhé
/sněmovní tisk 256/ - prvé čtení

 

Tento návrh uvede ministr dopravy Aleš Řebíček. Prosím, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, z politických i ekonomických důvodů Evropské společenství přednostně definuje souvislou leteckou politiku vůči významným třetím zemím. Jejím cílem má být nejen oboustranný rozvoj letecké dopravy, ale i celkové zlepšení vzájemných vztahů s danými zeměmi. Konkrétním projektem je sjednání jednotné dohody v oblasti letecké dopravy za celé Evropské společenství se Spojenými státy americkými s cílem vytvoření otevřeného leteckého prostoru mezi oběma zeměmi.

Mandát pro Evropskou komisi k zahájení jednání o této dohodě byl schválen Radou ministrů EU v červnu 2003. Udělení mandátu bylo reakcí na rozsudek Evropského soudního dvora z roku 2002, který označil některé dvoustranné letecké dohody mezi členskými státy a USA za neslučitelné se smlouvou o založení Evropského společenství.

Cílem dohody je jednotná úprava provozu na transatlantickém leteckém trhu mezi Evropským společenstvím a USA. Na základě zvoleného fázového přístupu k jednání s USA se jedná o komplexní dohodu pro první fázi, s tím, že jednání ve druhé fázi bude zahájeno ve stanoveném časovém rámci.

Dne 18. dubna 2007 vyslovila vláda České republiky souhlas se sjednáním této dohody. Dohoda byla následně podepsána s výhradou ratifikace dne 25. dubna 2007 v Bruselu a 30. dubna 2007 ve Washingtonu, D.C. Dohoda bude prozatímně prováděna v souladu s vnitrostátním právem.

Dohoda bude sjednaná jako mezinárodní smlouva prezidentské kategorie. Dohoda se předkládá před ratifikací prezidentem republiky Parlamentu České republiky k vyslovení jeho souhlasu s ratifikací dle Ústavy České republiky. Sjednání a provádění dohody nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu.

Z pohledu České republiky lze sjednání dohody považovat za přínosné. Za hlavní pozitiva lze označit odstranění problému nesouladu dvoustranné letecké dohody mezi Českou republikou a USA s komunitárním právem, nastavení alespoň částečné regulatorní konvergence ve vybraných oblastech civilního letectví.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. O slovo požádám nyní zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Davida Šeicha. Prosím, pane kolego.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP