(18.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zpravodajkou byla určena paní poslankyně Helena Mallotová, členka zahraničního výboru. Protože je dnes řádně omluvena, opět požádám pana kolegu Daniela Reisiegela, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 208/1, a poté se ještě v obecné rozpravě odkázal k tomuto usnesení.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Ještě jednou dobrý večer, dámy a pánové. Zahraniční výbor se daným sněmovním tiskem zabýval na své 15. schůzi dne 23. srpna 2007 a přijal usnesení

č. 72, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělávání v oblasti vysokého školství, podepsané v Praze dne 23. března 2007.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zahajuji rozpravu, do které registruji přihlášku pana poslance Václava Exnera. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mně poskytlo vysvětlení k připomínkám, které jsem uplatňoval k této smlouvě v prvním čtení, a že také při jednání na zahraničním výboru to bylo předmětem podrobného projednání.

Výsledkem ovšem je to, co jsem už v prvním čtení konstatoval, že dochází k tomu, že jsou nerovné podmínky na straně české a německé, pokud jde o absolventy středních odborných škol v České republice při přístupu ke studiu na vysoké školy ve Spolkové republice Německo. Německo uznává bezpodmínečně jenom maturitní vysvědčení z gymnázií. Pro ostatní naše maturanty je možno to uznat na německé straně, ale také nemusí a případně stanoví další podmínky. Podobně také jenom německá strana si stanovila, že pro přístup ke státním zkouškám v jejich zemi a s tím související započítávání a uznávání se řídí příslušnými vnitrostátními právními předpisy ve Spolkové republice Německo, což u nás pro naši stranu smlouva neobsahuje.

Tady bych jenom podotkl, že to vysvětlení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je takové, že tato zvláštní klauzule je potřebná z toho důvodu, že v Německu je školství řízeno z úrovně jednotlivých zemí, nikoli z úrovně federace. Přesto si tedy jednotlivé země mohou prostě stanovit a požadovat na našich studentech další požadavky, které už nejsou obsahem smlouvy. To přesto nebrání tomu, aby příslušná dohoda byla schválena, protože určitě je v zájmu studentů, i těch kterých se ostatních týká, v obou zemích.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Zeptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě k tomuto návrhu. Pana poslance Reisiegela požádám, aby jenom v rámci této rozpravy odkázal na usnesení tak, abychom o něm mohli hlasovat.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Usnesení, o kterém bychom měli hlasovat, je usnesení zahraničního výboru č. 72 z 23. srpna 2007 a zní: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělávání v oblasti vysokého školství, podepsané v Praze dne 23. března 2007."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Já jsem přivolávala ještě kolegy.

 

Doufám, že mohu zahájit hlasování pořadové číslo 223. Zeptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak bylo přečteno. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 223: přítomno 134, pro 106, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády. Děkuji také panu zpravodaji. Končí tím projednávání tohoto bodu.

 

Následujícím bodem je bod

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol ke Smlouvě mezi vládou České republiky
a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku
v oboru daní z příjmu a z majetku, který byl podepsán v Moskvě dne 27. dubna 2007
/sněmovní tisk 218/ - druhé čtení

 

Slova se ujímá ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, s Ruskou federací má Česká republika smlouvu proti dvojímu zdanění od roku 1997. Týká se daní z příjmu a daní z majetku. Každodenní praxe ukázala, že je potřeba vyměňovat informace i v oblasti jiných daní, zejména DPH a popř. některých jiných daní, které ukládají samosprávné a místní celky jednotlivých států. Tato potřeba byla naplněna protokolem, který jsem 27. dubna podepsal se svým protějškem, ministrem financí Ruské federace, pod vlídnou supervizí pánů Václava Klause a Vladimíra Vladimíroviče Putina v Kremlu.

Děkuji rozpočtovému výboru, děkuji zahraničnímu výboru za projednání tohoto protokolu. Rád bych zdůraznil, že byl sestaven podle metodiky OECD a že jeho ratifikace přispěje k posílení právní jistoty investorů obou dvou zemí a daňových správ obou dvou zemí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Wolfa, aby nám odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 218/1.

 

Poslanec Petr Wolf: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru z 15. schůze ze dne 23. srpna 2007.

Po odůvodnění náměstka ministra financí pana Tomáše Zítka, zpravodajské zprávě poslance Petra Wolfa a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu ke Smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, který byl podepsán v Moskvě dne 27. dubna 2007."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Iniciativně tento tisk projednal také výbor rozpočtový. Usnesení toto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 218/2 a slovo patří paní poslankyni Miloslavě Vostré, která nám zdůvodní usnesení výboru.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak už bylo řečeno, tuto smlouvu projednal na svém jednání 12. září 2007 rozpočtový výbor a přijal k němu své usnesení č. 310, které zní: "Po úvodním slově náměstka ministra financí, zpravodajské zprávě poslankyně Vostré a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: I. Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu ke Smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, který byl podepsán v Moskvě dne 27. dubna 2007, sněmovní tisk 218; II. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní zpravodajko. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale požádám alespoň jednoho ze zpravodajů, protože jde o identická usnesení, aby pouze odkázal na to usnesení v rámci rozpravy.

 

Poslanec Petr Wolf: Takže zahraniční výbor: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu ke Smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, který byl podepsán v Moskvě dne 27. dubna 2007.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP