(12.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Jak tedy nebýt hrdými občany této země, když máme takového dědictví? Zbytečně se našim lidem vyčítá malověrnost, nedostatek sebevědomí. Časté obecné meditace na toto téma, provázené výzvami typu "a hrdý buď", však nemají valného smyslu. Vždyť daleko lépe je studovat a vnímat dramatickou i poučnou historii vzniku a těch 89 let existence našeho samostatného státu s tak nespornými a skvělými výsledky.

Velké chyby se dopouštějí ti, kdo se vyžívají převážně v negativistické dramatizaci naší historie ve 20. století. První republiku líčí jako politikařením prolezlou a rozhádanou buržoazií, společnosti s milionem nezaměstnaných, střílením do dělníků a pronásledováním sudetských Němců, dobu protektorátu jako potupnou kolaboraci, osvobození jako stalinizaci a únorových 40 let jako absolutní temno a teror nikdy neskončených let padesátých. Poslední svobodné období pak jako spálenou zemi, anarchii a eldorádo korupce.

Ne, nešpiňme si naše dějiny. Byla v nich těžká, hrůzná období, avšak právě to, jak je národ dokázal překonat a vytvořil velké pozitivní dílo, tuto historii prosvětluje a naplňuje nás oprávněnou hrdostí. Přitom všechny ty minulé hrůzy byly spojeny s ukrutným utlačováním jedné části národa při tolerování části druhé, s rozeštváváním a stavěním lidí proti sobě.

Vezměme si z toho ponaučení. Dokažme, že jsme demokraté, že chápeme životní význam celonárodní solidarity a umíme spolupracovat. To věčné hašteření nám přece tolik škodí. Větší porozumění nám umožní vyzvednout společnou smělou a přitažlivou vizi budoucnosti. Vizi, jejímž naplněním nejlépe uctíme tu blížící se první stovku naší existence.

Takže, Česká republiko, buď zdráva a buď nám dobrým domovem.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené poslankyně, vážení poslanci, mě trochu mrzí, že jsme v tak závažné výročí nedokázali ani tento projev vyslechnout v tichosti, že tady v té sněmovně byl skutečně hluk. A já si myslím, že to nepřispěje k uctění tohoto výročí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych pokračoval dalším bodem našeho schváleného pořadu schůze. Tím je bod

 

84.
Návrh poslanců Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha,
Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 242/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa za navrhovatele pan poslanec Michal Hašek a jako zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Petr Červenka. Poznamenávám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 242/2, který vám byl řádně a včas rozdán.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Z místa se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a žádám zpravodaje, aby ohlásil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako zástupce navrhovatelů. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, ve druhém čtení návrhu změny zákona o účetnictví byly podány tři pozměňovací návrhy. Vzhledem k tomu, že se jedná ve všech návrzích o znění § 38a, doporučuji hlasovat jako první o alternativním protinávrhu pod bodem C, v případě nepřijetí hlasovat o návrhu B. Dále pak o bodu D1, případně o bodu D2. Přijetím bodu B nebo C je potom bod D nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Všichni rozuměli té proceduře? Má někdo zájem schválit proceduru, nebo se zdá každému zcela jasná? Můžeme přikročit k hlasování.

 

Budeme hlasovat nejdříve o návrhu pod písmenem C. Vaše vyjádření? (Zpravodaj: Ano, pro. Navrhovatel: Doporučuji.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 181 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti. Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 181, z přítomných 140 pro 64, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh, písmeno B. (Zpravodaj i navrhovatel souhlasí.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 182 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 182, z přítomných 141 poslance, proti 118, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní bych poprosil o hlasování o bodu D1. (Požadavek z pléna na novou registraci.)

Ano, na požadavek z pléna vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami. Dobře.

 

Pokud jste všichni přihlášeni, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D1. Stanoviska? (Zpravodaj i navrhovatel doporučují.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 183 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 183, z přítomných 135 pro 64, proti 64. Návrh nebyl přijat. Poslední návrh.

 

Poslanec Petr Červenka: Nyní bych pořádal o hlasování o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď se ptám, jestli je nehlasovatelný ten návrh? Je nehlasovatelný, dobře. Takže vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy a budeme se zabývat hlasováním o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 242."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 184 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 184, z přítomných 140, pro 123, proti 8. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 84.

Ještě předseda klubu České strany sociálně demokratické Michal Hašek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Dovolte mi a myslím, že se to sluší, abych na tomto místě poděkoval celé Poslanecké sněmovně za shovívavost a za vstřícnost, se kterou přistoupila k tomuto hlasování o tomto návrhu ve třetím čtení. Dopředu jsem jménem všech předkladatelů deklaroval připravenost podpořit všechny návrhy, které povedou ke zprůchodnění. Myslím si, že toto dnešní hlasování je dobrou zprávou pro všechny lidi, kteří se angažují ve spolkovém sektoru v České republice, a shoda se našla napříč celým politickým spektrem. Velmi si toho vážím a všem vám, vážené kolegyně a kolegové, děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP