(17.20 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená nepřítomná ministryně obrany, schválením vámi předložené nekoncepční transformace resortu Ministerstva obrany dochází k rušení vojenských záchranných praporů. Pro informaci shrnuji, že ze současných šesti záchranných praporů zůstanou pouze dvě roty. Hlučínský prapor bude převeden pod křídla hasičského záchranného sboru a 152. záchranný prapor bude zrušen. Ostatní budou transformovány na ženijní či lehké motorizované prapory.

Vážená paní ministryně, přestože občané České republiky byli ujišťováni, že jejich ochrana bude zachována ve stávající kvalitě i dosahu, opak je pravdou. Hejtmani tvrdí, že jste vůbec nereagovala na připomínky, které k vámi prosazené transformaci vznesli. Tvrdí, že jste dokonce odmítla se jimi vypořádat.

Dovolte mi citovat slova hejtmanů Středočeského a Moravskoslezského kraje: Zrušením záchranných praporů bude muset být ochrana občanů zajištěna pracovníky soukromých firem nebo aktivními zálohami. Přitom tito lidé nejsou vycvičeni pro záchrannou činnost a nemají potřebné vybavení. Takto zajištěná ochrana bude nejenom pro stát finančně dražší, ale i méně kvalitní. Kvůli reálnému oslabení role armády v integrovaném záchranném systému musí dojít k přepracování záchranných plánů.

Vážená nepřítomná paní ministryně, vyvodíte vy sama svoji osobní zodpovědnost za skutečnost, že vaším rozhodnutím dojde ke zhoršení kvality ochrany obyvatel České republiky a že snižujete schopnosti Armády České republiky, které jsou garantovány bezpečnostní a vojenskou strategií České republiky? Jak zajistí Armáda České republiky ochranu obyvatel krajů Karlovarského, Královéhradeckého a Zlínského, ve kterých po vaší transformaci resortu nebude dislokována žádná jednotka Armády České republiky využitelná v rámci využitelného integrovaného záchranného systému?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace. Doufám, že nedopadne na neúrodnou půdu, že vy se dočkáte odpovědi. To byla poslední interpelace. Paní ministryně zde není, jak asi už víte, takže mně vlastně už nezbývá, než dnešní jednací den ukončit.

Jenom bych vám rád ještě na rozloučenou řekl, že zítra ráno budeme začínat v 9 hodin zákoníkem práce, druhým čtením, pak budeme pokračovat v programu třetími čteními, jak je máme - 77, 79, 80 až 85. To nás čeká zítra.

Nyní vám přeji pěkný večer a těším se, že se zde zítra ráno znovu sejdeme.

 

(Jednání skončilo v 17.22 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP