(15.30 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Akce je vedena v databázi ISPROFINu pod evidenčním číslem - a tak dál, je zařazena k financování do programu Péče o národní kulturní poklad. Nicméně je třeba říci, že máme minimálně dvě stavby, které mají před touto stavbou prioritu. Ty stavby se nazývají Národní muzeum a oprava Národní knihovny v Klementinu. Obávám se, že do té doby, než budou vyřešeny tyto dvě stavby, tak o razantním masivním nárůstu investic do oblasti Národní knihovny na Letné není možné uvažovat také proto, že projekty, tak jak šly za vlády Jiřího Paroubka a jak pokračují za vlády mé, se pohybovaly od 1 mld. Kč až po dnešních odhadovaných 3,5 mld. až 5 mld. Kč. To musím říci, že je na vážnější diskusi než na diskusi, která probíhá v médiích.

My jsme v rámci Národního muzea převedli budovu starého parlamentu do Národního muzea a řešíme s městem Praha ten uzel, podchod, který vyřeší nejenom mimoúrovňové položení magistrály, ale také přechod ze staré budovy Národního muzea do nové budovy Národního muzea, nebo do toho parlamentu po odchodu Svobodné Evropy, a budeme se samozřejmě dále zabývat tím, jak z těch deseti nejrůznějších lokalit v Praze přemístit sbírky do těchto dvou základních budov a jakým způsobem postupně řešit vnitřek bývalého parlamentu.

Domnívám se, že oprava Klementina má absolutní prioritu. To, že Národní knihovna má kapacitní problémy, to, že je nutné řešit problém nové budovy, je pravda, ale Klementinum k tomu ještě navíc padá na hlavu a je nutné tam opravdu zachránit architektonické dědictví i bez souvislosti s Národní knihovnou.

Já teď tu diskusi sleduji sice velmi pozorně, ale nemám pocit, že bychom do toho měli vstoupit jinak než tím, že jsme vyčlenili na příští rok základní prostředky na pokračování přípravy této stavby, ale základní diskuse o tom, jestli tento stát bude ochoten rozpočtovat 3,5 až 5 mld. Kč na tuto stavbu, tak tato diskuse je, přátelé, ještě před námi. Já se neodvažuji ji předjímat, myslím, že si zasloužíme novou Národní knihovnu, a už vůbec se necítím být oprávněn posuzovat architektonický návrh pana architekta Kaplického.

Tolik možná jako základní informace. Mám pocit, že tam mám ještě jednu a mám k tomu ještě celou řadu dalších informací.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Zeptám se pana kolegy Proska, zda chce vystoupit s doplňujícím dotazem. Nechce.

Můžeme se tedy věnovat interpelaci deváté. V té se pan poslanec Robert Dušek obrací na premiéra vlády Mirka Topolánka ve věci etiky I. Po této interpelaci bude následovat interpelace kolegy Ladislava Libého. Slovo má pan poslanec Robert Dušek. Prosím.

 

Poslanec Robert Dušek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, Stipendista - tak zní v překladu název vašeho sdružení, které má podporovat vzdělanost. Poté co jsem si přečetl pár článků v médiích, se ale musím zeptat, jestli ho nebudete přejmenovávat, např. na sdružení Golfista. Nevím, jak by se to řeklo ve španělštině, ale z kolegů v sále to jistě někdo ví. Možná by to znělo stejně honosně, ale hlavně, pane premiére, souhlasilo by to s obsahem účetnictví vašeho sdružení. Loni jste údajně vybrali skoro tři a čtvrt milionů korun. Většina z této částky měla jít podle charakteru sdružení studentům na podporu jejich vzdělávání formou stipendia. Dočetl jsem se však, že dostali jen 632 tisíc, tedy zhruba jednu pětinu. Zbytek peněz spolkla samotná režie sdružení, tedy vy a vaši kamarádi, se kterými jste hrál golf.

Řekněte mi upřímně - nestydíte se? To byste ale měl. Své sdružení prezentujete jako stipendijní pomoc pro sociálně slabé studenty, a sám si za ty peníze hrajete golf s lidmi, kteří mají do sociálně slabých minimálně stejně daleko jako třeba vy nebo váš kamarád Marek Dalík.

Pane premiére, musím uznat, že jste si uměl vybrat stranu. Kdybyste totiž byl například sociální demokrat, média by si vás podala mnohem více. Nemáte náhodou v kapse ještě jedno sdružení s názvem Novinář? Jinak si to totiž neumím vysvětlit.

Vážený pane premiére, prosím, odpovězte na stručnou otázku: Nestydíte se za to, že jste se svými majetnými kamarády hrál golf za peníze, za které mohla studovat minimálně desítka sociálně slabých studentů?

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla interpelace pana poslance Roberta Duška. Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pane kolego, nestydím. Kdyby ty peníze byly státní nebo veřejné, tak byste měl absolutní pravdu. Ale to nejsou státní a veřejné peníze. Kdyby každý z vás založil sdružení, kde podpoří 14 až 20 studentů speciálně na technických školách, o které není zájem, tak já vám zatleskám. Sežeňte si peníze kde chcete. Tyto peníze nejsou ani státní, ani veřejné. To za prvé.

Za druhé. Milý příteli, já ten golf v Becariu nehrál. Pokud čtete noviny a věříte jim, tak to vás tedy upřímně lituji. Toto sdružení není moje. Ono nese pouze moje jméno. Každý, kdo zná systém občanských sdružení, musí vědět, že to není ani nadace, ani nadační fond. Občanské sdružení má několik činností, a toto mimo jiné má podporu studentům, nikoliv jenom sociálně slabým, ale hlavně nadaným, při jejich studiu. Až vy, každý z vás, podpoříte třemi tisíci korun měsíčně ze zdrojů, které nebudou státní ani veřejné, a podpoříte tímto studenty na jakémkoli typu školy, tak opravdu budete pašáci. A potom možná nebudeme potřebovat zavádět školné na vysokých školách. To je možná za prvé.

Za druhé, já bych chtěl ubezpečit, že nemám jenom Becario. Já jsem ho spoluzakládal a ubezpečuji vás, že dnes se té činnosti nejen nevěnuji, ale nemám na ni žádný vliv. Nese pouze mé jméno. Kdo nechápe ten rozdíl, toho opravdu lituji, ten tady nemá co dělat. Já jsem spoluzakládal i sdružení Jagello. Jagello, i když nebyl ani Polák, ani Čech, byl to Litevec z Litevska, spojil Čechy a Poláky v propagaci našich aktivit v NATO.

Každý z nás má právo vyjadřovat svůj názor aktivitou, ať už členstvím v ČSTV, nebo založením občanského sdružení. Já jsem se rozhodl podporovat dvě aktivity. Jedna jsou nadaní studenti, kteří chtějí na technické školy, druhá je naše podpora členství v NATO. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Pan poslanec Robert Dušek chce využít možnosti položit doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Robert Dušek: Já bych ještě doplnil fakt, že většina firem, které podporují vaše sdružení, dostává peníze od státu. Navíc, pane premiére, když jste v roce 2002 to sdružení zakládal, sliboval jste dávat 80 % příjmů do vzdělání a 20 % spotřebovat na vlastní režii. Dnes je ten poměr opačný.

Chci se vás ještě zeptat, pane premiére - hraní golfu lze považovat za zábavu, tedy za komerční činnost. Zaplatilo vaše sdružení ze zmíněné částky například daně? Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl doplňující dotaz. S odpovědí na tento dotaz vystoupí předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nevím, jaký jste expert ve fundraisingu. Nicméně já vás mohu ubezpečit, že z peněz, které zůstanou po organizaci oněch golfových turnajů, opravdu 80 % jde na tyto aktivity a pouze 20 % na vlastní režii. Ta režie je asi dvaapůl člověka. Já vás upozorňuji, že nepochybně není žroutem těchto financí vlastní činnost tohoto sdružení. To, že jsme si vybrali golfové turnaje jako setkávání lidí, jako fundraisingovou činnost, je naše vlastní rozhodnutí. Já vás znovu chci upozornit, že jsem poslední dva roky na žádném turnaji Becario nebyl. To jen pro pořádek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přistupujeme k interpelaci desáté. Pan poslanec Ladislav Libý se obrací na premiéra vlády ve věci výstavby Národní knihovny. Prosím tedy, máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, protože shodou okolností a díky losu před malou chvílí vystoupil v podstatě s podobnou otázkou můj kolega pan poslanec Prosek, tak vyčerpal do značné míry část mých zvídavých otázek, které jsem chtěl ve Sněmovně položit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP