(12.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Hlásí se prosím ještě někdo do otevřené rozpravy k tomuto bodu? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

Prosím předsedu volební komise, aby nás seznámil s následujícím postupem.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. V tuto chvíli zbyli čtyři kandidáti. Vzhledem k tomu, že Senát volí z návrhů Poslanecké sněmovny dva kandidáty, nicméně není nijak upraveno, kolik nominací může Poslanecká sněmovna předložit, znamená to tedy, že každý, kdo dostane nadpoloviční počet hlasů, je Poslaneckou sněmovnou nominován.

Byl návrh volební komise na volbu tajnou. O té bychom tedy měli nechat hlasovat. Nicméně jsem přesvědčen, že je možné volbu provést i veřejně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, rozhodneme tedy v následujícím hlasování s pořadovým číslem 150 o způsobu volby. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem volební komise pro tajnou volbu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 157 poslankyň a poslanců se pro návrh tajné volby vyslovilo 45, proti 5. Tento návrh nebyl přijat.

 

Můžeme tedy, vážený pane předsedo, přistoupit v tuto chvíli k volbě.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Protože Poslanecká sněmovna nerozhodla o tajné volbě, budeme teď hlasovat o jednotlivých kandidátech na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Za kandidáta na člena rady ústavu je navržen panVladimír Cisár.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 151 a táži se vás, kdo souhlasí s touto nominací. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 158 poslankyň a poslanců se pro tento návrh vyslovilo 125, proti 1. Volba tedy proběhla kladně.

 

Můžeme přistoupit opět k další nominaci. Vážený pane předsedo, sdělte nám jméno.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za kandidáta na člena rady ústavu je navržen pan Ivan Dejmal.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 152, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s touto nominací, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 158 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 118, proti nikdo. I tento kandidát byl zvolen.

 

Než přistoupíme k dalšímu, pouze oznámím, že pan poslanec Tom Zajíček disponuje náhradní hlasovací kartou s číslem 7 a pan poslanec Jiří Paroubek s náhradní hlasovací kartou číslo 6.

Pane předsedo, prosím, seznamte nás s dalším jménem, o kterém rozhodneme v hlasování.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za kandidáta na člena rady ústavu je dále navržen pan Petr Fiala.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 153, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 125, proti 2. I tato nominace byla schválena.

 

Prosím, pane předsedo, poslední nominovaný.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Posledním nominovaným na kandidáta na člena rady ústavu je navržen pan Michal Stehlík.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. I o tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 154, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 160 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 117, proti nikdo.

 

Prosím, pane předsedo, sdělte nám konečný výsledek těchto voleb.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna zvolila kandidáty na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, a to pány Cisára, Dejmala, Fialu a Stehlíka. Tento návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů bude neprodleně doručen Senátu.

Tímto prosím bod končí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji a končím projednávání bodu číslo 87.

Než zahájím další bod, o slovo se přihlásil ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se velmi omlouvám, že zdržuji, ale chci, aby na záznam zaznělo, že jsem pravděpodobně tiskl tlačítko při poslední volbě tak, že se mi nerozsvítilo. To neznamená že bych nechtěl hlasovat pro. Pan Stehlík má samozřejmě moji plnou důvěru. Nezpochybňuji hlasování, ale vzhledem k tomu, že tak to bude na té hlasovací listině, chtěl jsem to říct. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane ministře, bude zaznamenáno.

 

Dovolte mi, abych nyní otevřela bod 88 našeho pořadu jednání, kterým je

 

88.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce
viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Opět prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Petr Tluchoř. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dne 11. září tohoto roku oznámil vedoucí Kanceláře prezidenta republiky předsedovi Poslanecké sněmovny, že dne 10. září obdržel prezident republiky rezignaci pana Dušana Tešnara na funkci viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Tímto dnem se tedy uvolnilo místo viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Jedná se tedy o volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Návrh Poslanecké sněmovny, bude-li uskutečněn, bude předložen prezidentu republiky, který podle ústavy jmenuje viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Složením slibu do rukou prezidenta republiky se pak viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu ujme své funkce na devět let.

Ve stanovené lhůtě jsme obdrželi od poslaneckých klubů tyto návrhy: Jiří Čejka od klubu Strany zelených a Eduard Vávra od klubu Občanské demokratické strany. Tyto návrhy byly postoupeny všem poslaneckým klubům.

Protože se nejedná o klasickou volbu, ale o návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá kandidáta na jmenování prezidentu republiky, je toto hlasování jednokolové. A já v souladu s usnesením volební komise navrhuji volbu tajnou.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům a zároveň i ke způsobu volby.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani se do této rozpravy nechce nikdo zapojit z místa. Rozpravu tedy končím.

Předpokládám, že můžeme rovnou přistoupit k hlasování, ve kterém rozhodneme o způsobu volby. (Předseda volební komise souhlasí.)

 

Dovoluji si zahájit tedy hlasování s pořadovým číslem 155 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem volební komise, tedy s tajnou volbou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 162 poslankyň a poslanců se pro tento návrh vyslovilo 149, proti 2. Rozhodli jsme o tajné volbě. Předpokládám, že v tuto chvíli bod přerušíme.

 

Budeme se zabývat následujícím bodem, kterým je bod

 

89.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

 

Opět prosím předsedu volební komise pana Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

(Hlasitý vzrušený hovor z vládních lavic.)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. K dnešnímu dni jsou v této třináctičlenné radě neobsazena čtyři místa. Dne 23. července 2007 předložil ministr kultury návrh na volbu čtyř členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane předsedo, dovolím si požádat za vámi sedící členy vlády České republiky, aby se vás nesnažili překřičet. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji vám i členům vlády.

Jedná se o jména: Tomáš Baldýnský, Daniela Fischerová, Karel Och, Kateřina Ondřejková, Kristián Suda, a Přemysl Šoba. Protože dne 8. února 2008 skončí volební období panu Tomáši Baldýnskému a až 18. 5. 2008 paní Janě Dudkové, navrhl ministr kultury, aby již nyní Poslanecká sněmovna zvolila všech šest členů rady s tím, že čtyřem zvoleným započne volební období dnem volby a dvěma pak až po uvolnění míst 8. února a 18. května.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP