(10.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní do rozpravy pan ministr vnitra Ivan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové. Jakkoli se toto téma primárně dotýká jiného resortu, než je resort Ministerstva vnitra, s resortem Ministerstva vnitra bezprostředně souvisí. Předesílám, že bude-li zájem ze strany poslanců, například výboru pro bezpečnost, vést jednání výboru na téma fungování složek integrovaného záchranného systému po této fázi transformace Armády České republiky, jsme k tomu za resort Ministerstva vnitra připraveni.

Dovolte mi přesto se vyjádřit k interpelaci pana poslance, neboť ač se jedná o rozhodnutí Armády České republiky, následně muselo toto rozhodnutí projít schválením vládou a v tomto smyslu jsme se k tomuto kroku Armády České republiky vyjadřovali také jako resort Ministerstva vnitra.

Mohu vám říci zcela jednoznačně, s autoritou mně vlastní, že bych nikdy nepřipustil jako osoba, která je za to osobně zodpovědná, takový jednostranný krok ze strany Armády České republiky, který by jakýmkoli způsobem mohl, nebo dokonce měl ohrozit fungování jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Z tohoto důvodu, abychom měli úplně jasno - a předpokládám, že takový materiál vám může být k dispozici v okamžiku, kdy o něj požádáte - mi dovolte provést stručný výčet činností, které jsou zajišťovány dosud vojenskými záchrannými útvary, a jeho stav po plánovaném termínu jejich zániku, a tudíž transformaci. Myslím si, že pouze tento věcný výčet nám umožní objektivní a profesionální srovnání toho, zda mají pravdu ti, kteří se obávají toho kroku zrušení, nebo ti, kteří říkají, že zrušení je skutečně cestou k efektivnějšímu fungování jak armády, nakládání s finančními prostředky armády a konec konců i celého Integrovaného záchranného systému.

Dovolte mi tedy ono srovnání. Budu nejprve uvádět činnosti realizované záchrannými prapory a stav toho, jak je to zajišťováno nyní a jaké je hodnocení, resp. porovnání stavu před a po transformaci.

Vyhledávání, vyprošťování a záchrana osob ze zavalených úkrytů a trosek budov. Tuto činnosti provádějí složky integrovaného záchranného systému nebo subjekty na základě věcné pomoci. Vojenské záchranné útvary doplňují těžkou ženijní technikou a speciální technikou. Po transformaci budou provádět opět složky IZS nebo subjekty na základě věcné pomoci, jinými slovy, porovnání stavu před a po transformaci beze změny.

Záchranné práce na vodě, ve výškách nad volnou hloubkou. Zajišťuje hasičský záchranný sbor a ostatní složky IZS, vojenské záchranné útvary doplňují tuto činnost. Po transformaci bude i nadále tato činnost zajištěna hasičským záchranným sborem a ostatními složkami IZS, jinými slovy, tato činnost po transformaci bude dostatečně zabezpečena jinými složkami IZS.

Evakuace osob, zabezpečení přepravy hospodářských zvířat a materiálu. Mohu vás ujistit, abych zkrátil ten výčet - před a po transformaci beze změny.

Zajištění staveb hrozících zřícením. Činnost vojenských záchranných útvarů bude nahrazena činností ženijního vojska, ostatní beze změny.

Zřizování náhradních přemostění, zesilování a částečná obnova stálých mostů s využitím výpomocného materiálu. Po transformaci dokonce bude navýšena schopnost zřizování náhradních přemostění právě ženijními útvary.

Provádění zemních prací - beze změny.

Nouzové zásobování elektrickou energií z náhradních zdrojů - činnost vojenských záchranných útvarů bude nahrazena činností jiných útvarů Armády České republiky, ostatní beze změny.

Hašení rozsáhlých a těžce dostupných požárů. Omezení rozsahu bude dostatečně zabezpečeno jinými složkami integrovaného záchranného systému.

Letecké hašení ve vojenských újezdech a rozsáhlé požáry na území České republiky, odřad leteckého hašení - zlepšení.

Těžení, čerpání, úprava a distribuce pitné vody - beze změny.

Zajištění nouzového přežití obyvatelstva včetně zřízení a provozování základny humanitární pomoci. Snížení kapacity vojenských záchranných útvarů je, a to prohlašuji, nahrazena zvýšením kapacity hasičského záchranného sboru; jinými slovy, celková kapacita zůstane zachována.

Radiační a chemický průzkum, vytyčování nebezpečných oblastí, dekontaminace osob, techniky, materiálu, terénu a sanace zamořeného prostoru. Činnost vojenských záchranných útvarů bude nahrazena činností sil a prostředků Armády České republiky. Beze změny.

Likvidace úniku ropných produktů do vodotečí a poskytování pomoci při likvidaci ekologických havárií. Dostatečně zabezpečeno jinými složkami IZS.

Potápěčské práce. Dostatečně zabezpečeno jinými složkami IZS.

Použití trhavin k demoličním a stavebním pracím - beze změny.

Zprůjezdňování komunikací při sněhových kalamitách, vyprošťování uvízlé nebo havarované techniky. Činnost vojenských záchranných útvarů bude nahrazena činností ženijního vojska. Ostatní beze změny.

Veterinární opatření u hospodářských zvířat - beze změny.

Uvolňování koryt vodních toků. Činnost vojenských záchranných útvarů bude nahrazena činností ženijního vojska.

Plošné a sutinové vyhledávání osob, vyhledávání utonulých z člunu, s využitím služebních psů zajišťuje nyní hasičský záchranný sbor, Policie České republiky a ostatní složky IZS. Armáda České republiky nemá atestované kynology, jinými slovy, po transformaci bude zajištěno jinými složkami IZS.

Odborné posílení ve stálých nemocnicích podle místa zásahu, mobilní zdravotnický tým, nemocniční základna - beze změny.

Monitorování radiační a chemické situace z hlediska výskytu současných bojových a otravných látek - beze změny.

Provádění vzdušného radiačního průzkumu - beze změny.

Epidemiologická vyšetření, odběr vzorků biologického materiálu nebo prostředí, identifikace biologických agens na místě, eventuálně přeprava vzorků do stacionárních laboratoří - beze změny.

Identifikace biologických agens - beze změny.

Izolace a léčení osob se závažnými nákazami vyžadující zajištění na nejvyšším stupni biologické bezpečnosti - beze změny.

Zásah při vzniku nákaz zvířat a zoozón, epizootologické šetření, zásah při likvidaci následků živelních katastrof a havárií, odběr a odvoz a vyšetření vzorků, imobilizace zvířat, odborná činnost spojená s dekontaminací zvířat a asanačními pracemi - beze změny.

Záchrana a evakuace osob, průzkum místa události, přeprava záchranářských týmů IZS - beze změny.

Záchrana osob z postižených oblastí a přeprava osob a materiálů, vzdušný průzkum - beze změny.

Vážený pane poslanče, udělal jsem rychlý přehled těchto činností. Jsem připraven vám takovýto přehled dát samozřejmě k dispozici, protože jsem přesvědčen, že v tomto smyslu musíme mít stejný zájem. A tento zájem zní: efektivnější působení Armády České republiky a stejně tak efektivní působení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, tak aby na základě této transformace nedošlo k ohrožení života a zdraví a majetku občanů České republiky.

Chtěl jsem učinit ještě jednu poznámku, která podle mne souvisí s touto problematikou, jakkoli zde vystupuji jako ministr vnitra. Myslím si, že na jedné straně je určitě nepříjemné pro ta místa, pro ty kraje, kde dochází k této transformaci, že vojáci budou odcházet. Na druhé straně je to dobrá zpráva o tom, že se mění skutečně obraz Armády České republiky a existuje eminentní zájem pro orgány místních, obecních, krajských samospráv mít armádu ve svém teritoriu jako dobrého partnera.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP