(10.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O slovo se přihlásil pan poslanec David Rath, poté pan poslanec Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych jenom chtěl pana premiéra informovat, protože asi nesleduje média. Jinak bych ho chtěl na začátku poprosit - pane premiére, nevyhrožujte tady některým poslancům soudy či něčím takovým. Mě jste se už zastrašit pokusil. Vaše ODS, váš Marek Dalík na mě podali žalobu, vy to jistě dobře víte. Naivně jste si myslel, že mě tím zastrašíte, že mě odpudíte, nebo já nevím, co jste si od toho sliboval, prostě snažil jste se vystupovat z pozice síly jako teď na kolegu Váňu, takže nejenom že jste vyhrožoval, ale mě jste i k soudu dal. Jaký je výsledek? Soud konstatoval, že vaše ODS, váš Marek Dalík se korupce - minimálně politické - dopustili. Tak si nás žalujte klidně ještě jednou! Dostanete stejný výsledek, stejný rozsudek. (Předseda vlády reaguje mimo mikrofon na řečníkova slova.) Nevíte, o čem mluvím? Tak se zeptejte svých právníků. Vy jste tu žalobu musel podepsat. Nebo vy asi nevíte, co ODS za vašimi zády dělá? Vy ani nevíte, že vaše ODS podává nějaké žaloby na poslance? Vy ani nevíte, že to dělá Marek Dalík? Tak si nechte vytáhnout ten rozsudek. Z toho rozsudku je jasné, co soud konstatoval, byť nepravomocně. Konstatoval, že se vaše ODS pod vaším vedením a váš Marek Dalík minimálně politické korupce dopouštíte a dopustili jste se.

Takže klidně si nás žalujte, nás tím nezastrašíte, nás tím nezastavíte. Spíš si udělejte pořádek skutečně ve svém okolí. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec Miroslav Váňa jako další do rozpravy. Jinou přihlášku zatím nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, já nebudu volit slova, že vás ubezpečuji, ujišťuji. Já konstatuji. Konstatuji, že jsem čerpal z přepisu reportáže, která byla odvysílána veřejnoprávní televizí, veřejnoprávním médiem, z reportáže, kterou viděly miliony občanů. Není-li to pravda, proč to klidným hlasem nedoložíte, proč nás klidným hlasem nepřesvědčíte? Ale proč opoziční poslance zastrašujete? Pane premiére, to už vám vážně docházejí argumenty? (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Miroslavu Váňovi.

Pan poslanec a ministr Martin Říman má náhradní kartu číslo 5.

Pokud není žádný příspěvek do rozpravy, ptám se pana poslance, jaké navrhuje usnesení k této interpelaci. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, návrh usnesení zní, aby Poslanecká sněmovna zamítla odpověď předsedy vlády České republiky na výše uvedenou interpelaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili vyjádřila nesouhlas s odpovědí.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Omlouvám se, vyjádřila nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Uvádíte mě opravdu dnes do velmi podivné situace. V takových situacích se bohužel nacházíme všichni, kteří řídíme schůzi. Prosím všechny, aby si opravdu prostudovali jednotlivé partie jednacího řádu, abychom se tady potom nedohadovali, co je a co není možné.

Budeme postupovat podle § 112 odst. 5 zákona o jednacím řádu. Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se, prosím, svými identifikačními kartami.

 

Rozhodneme hlasováním o návrhu pana kolegy Váni, o tom, zda Poslanecká sněmovna souhlasí, resp. nesouhlasí s odpovědí pana předsedy vlády.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 148 a ptám se, kdo je pro návrh pana kolegy Váni. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 121 poslance pro 59, proti 58. Návrh nebyl přijat. Děkuji.

 

Nevidím, že by byla kontrola hlasování. Tím jsme ukončili projednávání interpelace pod pořadovým číslem 331. Tento tisk byl tedy ukončen.

 

Budeme pokračovat poslední odmítnutou interpelací na předsedu vlády a to je interpelace pana poslance Richarda Dolejše, která vám byla předložena jako tisk číslo 335. Otevírám rozpravu. Vidím pana poslance Dolejše, že se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, bohužel nemohu souhlasit s vaší odpovědí na mou interpelaci ve věci transformace vojenských záchranných praporů. Mé obavy týkající se ohrožení fungování tohoto systému jste nerozptýlil. Důvěryhodně na mě nepůsobí ani fakt, že text vaší odpovědi je doslova a do písmene totožný s textem odpovědi ministryně obrany na interpelaci v téže věci. Vy jste, pane premiére, pouze bezmyšlenkovitě opsal to, co vám úředníci z Ministerstva obrany podstrčili, obdobně jako postupovala paní ministryně obrany. Obávám se, že vaše reakce bude pokračovat v tomto duchu.

Vážený pane premiére, mezi základní poslání vlády patří vnitřní i vnější bezpečnost státu a jeho občanů. Sem spadá pochopitelně i povinnost vlády zajistit profesionální fungování integrovaného záchranného systému včetně civilní ochrany. Jedním z důležitých pilířů tohoto systému jsou právě zmíněné vojenské záchranné prapory.

Připravované změny v této oblasti mě vedou k závěru, že vaše vláda na tuto roli rezignovala a hází občany přes palubu. Tento názor sdílí také většina zástupců místních a krajských samospráv. Například pan hejtman Bendl, místopředseda ODS, vyjadřuje s touto věcí nesouhlas. Mě by zajímalo, zda v této věci s vámi jednal a zda jste si z tohoto rozhovoru udělal nějaký závěr, nebo zda to byla pouhá mediální póza, jak to bývá u pana hejtmana Bendla obvyklé.

Vážený pane předsedo vlády, vládou schválená transformace vojenských záchranných praporů směřuje ve skutečnosti k likvidaci funkčního systému, který se v praxi osvědčil. Nemohu souhlasit s tím, aby vláda dělala finanční restrikce za každou cenu a na nesprávném místě. Je to projev zoufalosti a arogance této vládní garnitury, jejíž reformní balíček úsporných opatření se v tomto případě ocitl zjevně ve slepé uličce. Nemohu, pane premiére, souhlasit s vaší argumentací, že fungování záchranných praporů je neefektivní a drahé. Pokud máte uši a slyšíte, pokud máte oči a vidíte, tak nemůžete popřít, že efektivita tohoto systému se v praxi již projevila, a to nejen při povodních.

Vážený pane premiére, vaše vláda v souvislosti s diskusí nad umístěním protiraketové obrany USA na území České republiky argumentuje reálnou a rostoucí hrozbou útoku balistickými raketami, které mohou nést zbraně hromadného ničení, a související hrozbou teroristických útoků. Pokud vláda považuje toto nebezpečí za reálné, nerozumím tomu, proč ohrožujete a destabilizujete funkční systém civilní ochrany. Nepovažujete toto za vládní schizofrenii? Vy byste naopak měli tento systém posilovat.

Vážený pane premiére, posláním rušeného záchranného praporu v Kutné Hoře je ochrana obyvatelstva před negativními účinky válečných událostí, odstraňování následků činnosti teroristických skupin, využití prostředků v době míru k ochraně obyvatelstva před následky živelních pohrom, velkých provozních havárií či ekologických a jiných katastrof.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP