(15.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které jsem neobdržela žádnou písemnou přihlášku. Nikdo se do této rozpravy nechce zapojit ani z místa. Tuto obecnou rozpravu tedy končím. Předpokládám, že ani pan ministr ani paní zpravodajka si nepřejí přednést svá závěrečná slova.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Není tomu tak.

 

Můžeme zahájit hlasování s pořadovým číslem 129, které tímto zahajuji a ve kterém rozhodneme o přikázání tohoto tisku výboru zahraničnímu. Kdo je prosím pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 148 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 121, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím prvé čtení projednávání sněmovního tisku 278.

 

Dalším pevně zařazeným bodem pro dnešní odpoledne je bod

 

54.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Evropsko-středomořská letecká dohoda mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na jedné straně a Marockým královstvím na straně druhé
/sněmovní tisk 204/ - druhé čtení

 

Slova by se měl ujmout ministr dopravy Aleš Řebíček, který tak vzápětí učiní. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, omlouvám se za malé zdržení.

Vládní návrh dohody byl projednán zahraničním výborem Poslanecké sněmovny 23. srpna 2007. Jak již bylo řečeno, cílem této dohody je jednotně upravit oblast civilní letecké dopravy mezi členskými státy a Marockým královstvím. V této souvislosti je nesporně významné sblížení právní úpravy obou stran v oblasti civilního letectví prostřednictvím přijetí vybrané komunitární legislativy ze strany Marockého království.

Marocká strana akceptovala komunitární legislativu v širokém rozsahu v různých oblastech civilního letectví, např. v oblasti licencování leteckých dopravců, přístupu na trh, provozní bezpečnosti a ochrany před protiprávními činy. Dohoda tak přispěje nejen k významnému otevření přepravního trhu mezi smluvními stranami, ale také např. k posílení provozní bezpečnosti a ochrany civilního letectví před protiprávními činy, což je zvláště významné ve vztahu k neevropským státům.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Jan Bauer a eventuálně odůvodnil usnesení výboru, které vám všem bylo rozdáno jako sněmovní tisk 204/1. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, budu též velice stručný ve snaze zefektivnit projednávané body.

Na základě usnesení Sněmovny byl tento návrh projednán v zahraničním výboru, jak bylo řečeno, a to 23. srpna letošního roku. Proto mi dovolte, abych vás všechny seznámil s návrhem jeho unesení.

Zahraniční výbor za prvé doporučil Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci k Evropsko-středomořské letecké dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Marockým královstvím na straně druhé, za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a konečně za třetí - zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Tolik doporučení a návrh zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Exner. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych informoval Poslaneckou sněmovnu, že při jednání ve výboru byla reakce na všechny otázky, které v prvním čtení jsem uplatnil při projednávání tohoto tisku. Bylo vyjasněno, že dohoda se vztahuje i na sporné území tzv. Západní Sahary. Bylo vyjasněno, že skutečně je ve smlouvě nesymetrie, pokud jde o možné většinové účasti na vlastnictví leteckého dopravce v Maroku ze strany Evropských společenství a naopak. Také to, že skutečně smíšený výbor ustavený podle navržené dohody má pravomoc, která může měnit i přílohy k dohodě, které teď podléhají ratifikaci.

Chtěl bych jenom znovu upozornit na to, že pokládám za politicky přinejmenším zajímavé, že v této snad nesporné věci se naše vláda brání a uplatňuje výhradu té ratifikace, zatímco v jednání a nótě odpovědi Ministerstva zahraničních věcí velvyslanectví Spojených států amerických ve věci radarové základny vláda předpokládá, že "by Česká republika a Spojené státy mohly sjednat výše uvedené dohody s prozatímním prováděním od data podpisu". Přitom bylo právě v rozhovoru na zahraničním výboru vyjasněno, že fakticky zatím tato dohoda nemá žádný dopad na Českou republiku, protože neprovozuje letecké spojení, kterého by se bezprostředně týkala.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Žádnou další přihlášku do této rozpravy neregistruji. Rozpravu končím. Přeje si pan ministr nebo pan zpravodaj přednést závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o navrženém usnesení, tedy k udělení souhlasu s ratifikací Evropsko-středomořské letecké dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé.

O takto navrženém usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 130, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo s tímto usnesením souhlasí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V tomto hlasování z přítomných 155 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 114, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání sněmovního tisku 204.

 

Nyní přikročíme ke čtvrtému pevně zařazenému bodu pro dnešní odpoledne, kterým je bod

 

22.
Vládní návrh zákona o vývozu a dovozu zboží, které by mohlo být použito
pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení
nebo trestání, a o poskytování technické pomoci s tímto zbožím související, a o změně
zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 273/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Je navrženo podle § 90 odstavce 2, ovšem již nyní upozorňuji, že proti tomuto postupu bylo uplatněno veto.

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Vážený pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP