(12.30 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, ještě předtím, než padne třicátá druhá minuta, tak mi dovolte, abych požádal předsedy poslaneckých klubů, zdali by byli té lásky a přišli ke mně nahoru. Já bych se potřeboval v něčem poradit.

 

(Jednání pokračovalo ve 12.34 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, poprosím, abyste přišli do sněmovní sítě, posadili se. Čeká nás hlasování podle návrhu pana zpravodaje. Prosím, abyste se zklidnili. Pana poslance Krátkého prosím, aby nám řekl, o čem budeme v tuto chvíli hlasovat.

 

Poslanec Jiří Krátký: Dámy a pánové, měli bychom teď hlasovat o pozměňovacím návrhu předneseném ve druhém čtení: ve znění článku 3 se slova "nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2008" nahrazují slovy "nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Stanoviska? Pane navrhovateli? (Souhlas.) Pane zpravodaji? (Souhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 125. Kdo je pro, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 178 poslanců. Pro bylo 96, proti 49, takže tento návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o závěrečném usnesení, nemýlím-li se. Je tomu tak?

 

Poslanec Jiří Krátký: Takže o návrh závěrečného usnesení bych poprosil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Takže slyšte: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Robina Böhnische a Stanislava Křečka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o znění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 143, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 126. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 178 poslanců. 88 bylo pro, 77 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Tím mohu ukončit třetí čtení tohoto návrhu zákona a ve smyslu našeho ranního hlasování a ve smyslu dohody s předsedy poslaneckých klubů pro dnešní dopoledne končím projednávání třetích čtení.

 

Zahajuji bod

 

119.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení
výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům
(zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 319/ - druhé čtení

 

Zvu k řečništi pana ministra Kalouska s tím, že budeme jednat plus minus do jedné hodiny, nebo chvilku před jednou přerušíme jednání podle toho, jak to vyjde, a budeme tímto bodem pokračovat po polední přestávce. Následovat budou schválené body, které jsou pevně zařazeny na dnešní odpoledne.

Takže nyní prosím pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolte, abych Sněmovně poděkoval za vstřícnost, že je rozhodnuta tento zákon projednat během jediné schůze zkrácením příslušné procesní lhůty. Dovolte, abych poděkoval výboru rozpočtovému a výboru pro veřejnou správu za věcné a korektní projednání tohoto návrhu.

Jedná se o velmi křehkou dohodu. Nejedná se o žádný exaktní ekonomický problém. Je to opravdu společenská dohoda o tom, jak bude rozdělen mezi obce a města různých velikostí příslušný podíl z oněch sdílených daní, které centrálně redistribučními sdílenými daněmi jsou.

Prosím Sněmovnu o věcnou diskusi a těším se na další návrhy během ní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení těchto výborů máme k dispozici jako sněmovní tisky 319/1, respektive /2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru rozpočtového pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, rozpočtový výbor přijal usnesení, které jste dostali k dispozici, na svém jednání. Projednali jsme několik pozměňujících návrhů. Přijat byl do usnesení rozpočtového výboru pouze jeden pozměňující návrh a ten máte k dispozici v příslušném tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji. A nyní prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Toma Zajíčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své středeční schůzi v té zkrácené lhůtě pěti dnů projednal vládní návrh rozpočtu RUD, tedy rozpočtového určení daní. Ve svém stanovisku doporučuje Poslanecké sněmovně tento vládní návrh přijmout. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám písemně žádnou přihlášku, tak se dívám, zdali se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. - Hlásí se pan poslanec Radko Martínek, promiňte.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych využil přece jenom obecné rozpravy, abych potom nezdržoval v podrobné rozpravě. Chtěl bych osvětlit dva pozměňovací návrhy, které jste dostali na lavice. Jsou to pozměňovací návrhy můj a kolegy Sobotky k tomuto tisku. Já bych vás poprosil, abyste ten tisk, který je označen rukou tisk 319, abyste si označili jako pozměňovací návrh A a ten druhý jako pozměňovací návrh B.

V tom prvním pozměňovacím návrhu spolu s kolegou Sobotkou navrhujeme několik změn vládního návrhu. Vycházíme v podstatě z vládního návrhu, nicméně jej měníme tím, že zavádíme spotřební daně jako součást daní. A z toho důvodu také poklesá ten jednotlivý podíl na těch sdílených daních s tím, že se o tu částku navyšuje podíl na spotřební dani. Z tohoto pohledu je tento návrh neutrální v roce 2008 vůči vládnímu návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP