(11.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Já bych tady zopakoval: Pan poslanec Chytka - pane poslanče, mohl byste to říct na mikrofon, co jste řekl? Vy jste teď řekl, běž do prdele.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče Rathe, vy nemáte co pana poslance Chytku přímo oslovovat.

 

Poslanec David Rath: Omlouvám se, pane předsedající. Takže prostřednictvím předsedajícího - mohl byste říci panu poslanci Chytkovi z ODS, aby šel na mikrofon říci, co na mě teď volal z lavice - abych šel do prdele? (Ohlas v sále.) Chtěl bych, aby to zaznělo, aby zde zazněla slova, která používají poslanci z ODS, aby bylo vidět, kdo je tím hulvátem, kdo je tím sprosťákem, z které strany politického spektra tyto věci zaznívají.

Pane poslanče Chytko prostřednictvím předsedajícího, doufám, že budete mít tolik cti v těle, abyste sem pak šel a zopakoval to na mikrofon, aby to celý národ slyšel, co jste zač.

Čili vracím se k tomu. Víte, to vám skutečně schází trochu té lidské empatie, abyste pomohli těm nejslabším? Vždyť to státní rozpočet prakticky nezaznamená. Podívejte se naopak do státního rozpočtu, co tam navrhují vaši ministři, vaši ministerští úředníci, vy jako poslanci vládních stran. Tam rozdáváte desetimiliony, stamiliony, miliardy a často na projekty, nad kterými člověk kroutí hlavou. Prostě dáváte tam půl miliardy třeba ve zdravotnictví na pomoc soukromým nemocnicím, tedy soukromým podnikatelům. Dáváte tam desítky milionů soukromým podnikatelům, čímž samozřejmě deformujete podnikatelské prostředí neuvěřitelným způsobem. Těmto lidem pomáháte.Vy prostě máte empatii k těm, kteří jsou na tom dobře, a postrádáte sebemenší velkorysost, skutečně obyčejnou velkorysost vůči těm, kteří takové štěstí nemají a dostali se prostě do nouze. Mě to fascinuje. Já chápu, že je možné mít pravolevý pohled na svět, ale nechápu, že je možné mít takto nehumánní pohled na svět.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dále se o slovo přihlásil pan poslanec David Kafka.

 

Poslanec David Kafka: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, nemá cenu opakovat celou velkou argumentaci, kterou jsem tady přednesl a která mě vedla k tomu, že jsem navrhl zamítnutí této předlohy. Nikdo tuto argumentaci nevyvrátil, a to ani dříve, ani teď.

Problém je v tom, že jsou tady dva velké důvody, pro které to chci ještě jednou zopakovat. Za prvé, že neřeší příčiny jevu, nýbrž jeho důsledky, a to za cenu těch, kteří jsou na tom takzvaně lépe a kteří platí své daně a plní své povinnosti. Druhý důvod je ten, že i kdyby byl tento zákon přijat tak, jak je napsán, tak není do praxe převoditelný. To říkám zodpovědně jako člověk, který v exekutivě sociálních služeb strávil šestnáct let.

Dále bych rád řekl, že není pravda, že společnost na děti, na které jeden z rodičů neplní své povinnosti, že takovou neúplnou rodinu nechává na holičkách. Není to pravda ani teď. Není to pravda ani finančně a není to pravda ani z důvodu, že by jim nepomáhala při domáhání se dluhu pomocí soudu. Orgány sociálně-právní ochrany dětí už dnes v řadě případů velmi účinně pomáhají a doufám, že to bude ještě lepší.

Byl jsem členem pracovní skupiny a doufám, že vím o tomto problému více než většina členů této Sněmovny. Stejně jako všichni si myslím, že to není problém, nad kterým by se mělo mávnout rukou. Způsob, jak to napravit, je v tisku č. 352, který doporučuji vaší pozornosti, a také ve změně trestního řádu, kde je připraveno nové znění § 213, zanedbání povinné výživy, který jsme v rámci této pracovní skupiny také připravili.

Důvody k zamítnutí této novely podle mého názoru stále trvají. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kafkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážený pane předsedající, milá vládo, kolegové, kolegyně, jsem poslanec prostý, ale ten projev byl velmi zvláštní. Pan kolega tady mluvil o příčinách. Já jsem z toho pochopil, že musíme odstranit příčinu, to znamená zákonně upravit zákaz styku, mám-li podezření, že mi to nevyjde? To je přece příčina. Děkuji vám. (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, kauzalita patří do této Sněmovny, samo sebou. Paní poslankyně Eva Dundáčková, potom paní poslankyně Šojdrová, pokud paní poslankyně Šojdrová nechce využít svého práva. Nechce.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem ráda, že můj předřečník pan dr. Kafka, ale i další předřečníci poukázali na to, že neponecháváme žádné děti v České republice v nouzi a chudobě, že zde existuje propracovaný systém sociálních dávek, který umožňuje těm dětem, které by se mohly dostat pod úroveň, která je akceptovatelná z hlediska většinové společnosti, vypomoci. Nenechává je v nouzi, nenechává je hladovět, nenechává je trpět na ulicích. K tomu opravdu existuje propracovaný systém sociálních dávek a je tomu tak nyní a bylo tomu tak i v minulosti.

Na co mají děti právo, ptali se tady někteří moji předřečníci. No, naše děti mají prostě právo sdílet životní úroveň svých rodičů, a to se vším všudy a do všech důsledků. Mluvilo se tady o špatné vymáhatelnosti práva. Ano, mnohdy se odvoláváme na špatnou vymáhatelnost práva. Já vás ale mohu ujistit, a jistě mi dá pan ministr spravedlnosti za pravdu, že ta vymáhatelnost práva je velmi různá okres od okresu a kraj od kraje. A já vás mohu ujistit, že i v případě vymáhání výživného jsou kraje a okresy, které jsou velmi účinné a kde cesta matky od soudu k tomu, aby se k dlužníkovi dostal exekutor, je velmi rychlá, velmi krátká. A mnohdy se ten otec nestačí - protože zpravidla jsou to otcové - ani otočit, a má exekutora v bytě. Není pravda, že to není možné, jen prostě v některých okresech a v některých krajích to jde rychleji a v některých pomaleji. A to je samozřejmě dotaz na Ministerstvo spravedlnosti spolu s výzvou, aby tuto věc se pokusilo nějakým způsobem řešit.

Výživné je pohledávka jako každá jiná. Já jsem o tom mluvila při podobných návrzích již mnohokrát. Připustíme-li schválení tohoto návrhu, vytvoříme kategorii privilegovaného dlužníka, za kterého bude platit stát. Za žádného jiného, ale za tohoto ano. Jak dlouhá je cesta k tomu, abychom za peníze daňových poplatníků platili i za ostatní dlužníky? Vždyť přece ti ostatní věřitelé jsou taky chudáci a taky musejí živit své rodiny a také jsou na tom velmi špatně.

Pan poslanec Rath tady dokonce mluvil o chladnokrevných bestiích. Víte, chladnokrevnou bestií v mých očích je rodič, ať už otec nebo matka, který neplní své rodičovské povinnosti, který neplatí. A vy tuto chladnokrevnou bestii pohladíte po vlasech a řeknete: To nevadí, že neplníš své povinnosti, to nevadí, že jsi nezodpovědný rodič, my ti půjčíme na rok, vydáme rozhodnutí a za pomoci tohoto rozhodnutí po dobu jednoho roku budeme platit za tebe a ty nám to pak někdy zaplatíš, až budeš mít. A když nebudeš mít, no tak nám to nebudeš platit.

Pan poslanec Rath se také ptal, co nám schází jako pravici. Nám schází vůle udělat právě toto - hladit po hlavách a plnit dluhy za chladnokrevné bestie. (Potlesk v lavicích ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Nyní vystoupí paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, já jsem velmi pozorně poslouchala argumentaci předkladatelů. Patřím mezi ty, kteří nepodpořili zamítnutí návrhu zákona v prvním čtení, ale po tom všem, co jsem vyslechla, si troufám říct, že nás poslance nerozděluje tento zákon na citlivé a zodpovědné nebo na necitlivé a nezodpovědné. To, co nás rozděluje v tomto zákoně, je argumentace. Argumentace, která tady často zaznívá, arogantní, neslušná a musím říci i hrubá. Prosím, abychom nebrali děti jako rukojmí v této argumentaci. A prosím, abychom nepoužívali argumenty, které se nehodí pro lidi citlivé a zodpovědné. Děkuji. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP