(10.50 hodin)
(pokračuje Čunek)

Nicméně on je velmi legislativně komplikovaný, proto se nám ho nepodařilo dopracovat do této novely, kterou máme tady, nebo spíše jsme se na ní nedohodli.

Dál bych vás chtěl ubezpečit o tom, že chceme a máme nachystány finanční prostředky, nebo spíše technologii získání finančních prostředků z evropských fondů pro obce tak, aby si v budoucnu mohly sáhnout při zpracování územního plánu na peníze, tedy nejenom svoje. A to především z toho důvodu, že v evropských prostředcích počítáme s tzv. IPRM, tzn. integrované plány rozvoje měst, a jsou tam města, která je mít musí - nad 50 tis. - a která je mít nemusí, ale kterým to dává významný bonus. Takže z tohoto důvodu se domnívám, že je potřeba podpořit tvorbu územních plánů právě proto, že to zároveň dává příslušným obcím a městům jasné horizonty jejich zacílení a směřování v jejich investičních a ostatních činnostech.

Co se týká připomínky pana poslance Mencla, tam chci podotknout jedinou věc. Já, ačkoliv jsem ministrem, jsem vyškrtl lhůtu a chtěl jsem, aby to bylo bez lhůty. Bohužel z legislativně právního ohledu to v tuto chvíli nebylo možné. Nebudu to teď s ohledem na náš čas jaksi diskutovat celé, ale v každém případě to není možné. Doporučuji, ať to zůstane tak. Zkusíme to vyřešit za společné spolupráce ve velké novele. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje. Ano, chce vystoupit. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Děkuji, pane předsedo. Já bych navázal na své předřečníky. Jednak i já musím kvitovat, že doufám, že padla na úrodnou půdu má žádost o to, abychom zde v tomto kroku neotevírali pověstnou Pandořinu skříňku. Pokud ministerstvo skutečně bude pracovat, a i teď byl apel na výzvu i dalších na spoluúčasti ke komplexnější novele, na tomto zákoně, určitě by nebyl problém, aby připomínky, které mnozí z vás už třeba avizujete, se přinesly tam.

Věc druhá. Souhlasím i s tím, co tady řekl pan kolega Kvapil, abychom tento materiál, pokud se přidržíme pouze obsahové části, tak jak je předložen, projednávali pouze na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kde samozřejmě dveře jsou otevřené, a budou-li nějaké podněty, určitě by bylo dobré je tam projednat.

Současně to, co tady řekl i pan ministr ve vztahu k panu kolegovi Menclovi: Naprosto souhlasím s tím, že by mělo být věcí samosprávy, aby se rozhodla ve své vlastní kompetenci, zdali pro ni je důležité mít podkladovou dokumentaci pro investory v podobě územních plánů, v jakém termínu a za jaké peníze a s kým, než časové limitování. A věřím, že i na toto téma bude možné diskutovat v rámci projednávání na výboru.

V konečné fázi bych se znovu vrátil ke svému počátku, kdy jsem řekl, že na závěr bychom navrhli zkrátit lhůtu k projednávání ve výboru na 30 dnů, a proto toto dávám jako návrh. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Návrhy na vrácení, ani na zamítnutí nezazněly. Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. V rozpravě zazněl i další návrh, tak postupně o těchto návrzích budeme hlasovat. To znamená, že v rozpravě zazněl návrh na zemědělský výbor.

Ještě pan poslanec Grüner.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane předsedo, já stahuji svůj návrh na projednání v zemědělském výboru, protože mám také zájem na tom, aby tato novela byla co nejrychleji projednána. Ale chtěl bych požádat pana ministra, abychom tuto novelu projednali v podvýboru pro rozvoj venkova. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Tedy máme jediný návrh, a to je návrh organizačního výboru přikázat tento návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Já vás všechny odhlásím, protože ve sněmovně není tolik poslanců, kolik je jich přihlášených. Poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahájím hlasování o přikázání tohoto tisku k projednání ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 123 poslankyň a poslanců pro návrh 123, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty, a to o 30 dnů. Tento návrh přednesl pan zpravodaj a pak pan poslanec Kvapil. Pan ministr to ve svém úvodním slově také zmínil, to znamená, že to beru jako souhlas předkladatele se zkrácením lhůty o 30 dnů.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro návrh 123, proti nikdo. Konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu o 30 dnů.

 

To jsou všechny návrhy, které byly v podrobné rozpravě předneseny - tedy v obecné rozpravě, protože jsme v prvém čtení. Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi, končím bod číslo tři.

 

Zahajuji bod číslo čtyři dnešního jednání a je jím

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb.,
o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně
zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 219/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předloží návrh zákona pan ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane předsedo, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení předloženého zákona a že potřeba jeho přijetí a změny byla zdůvodněna při předkládání v prvém čtení, tak se vzdávám úvodního slova. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 219/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Karel Korytář. Pane zpravodaji, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Karel Korytář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci. Pro krátkost zopakuji, že podstatou této evropské novely je přesun těžiště řízení zápisu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení na členské státy Evropského společenství za účelem zefektivnění a zrychlení řízení. Předmětem návrhu zákona je rovněž postup při podávání námitek fyzických nebo právnických osob usazených nebo fyzických osob s bydlištěm na území ČR proti komunitárnímu zápisu označení původu a zeměpisného označení zemědělských výrobků a potravin, které nemají svůj původ na území ČR. Za žadatele či jiného účastníka vždy v řízení před Komisí jedná členský stát. Za Českou republiku bude jednat Úřad průmyslového vlastnictví.

Hospodářský výbor na 17. schůzi dne 12. září přijal usnesení č. 107, které máte na stole jako tisk č. 219/1, kdy doporučuje Poslanecké Parlamentu ČR projednat a schválit tisk č. 219 ve znění předloženého vládního návrhu zákona. Dále zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP