(10.20 hodin)
(pokračuje Jurčík)

Přes dosavadní protiargumenty navrhovatel stále usiluje o řešení problému změnou zákona. Jak se však zdá z průběhu projednávání, tento návrh zákona spěje k zamítnutí. Proto žádám alespoň o to, aby byla k vydání oné směrnice, nebo tedy metodického pokynu zvolena vhodnější forma metodiky, kterou je právě už mnou uvedená směrnice ústředního správního úřadu publikovaná ve Věstníku vlády pro orgány krajů a obcí.

Tolik k této záležitosti, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za úvodní slovo. Předložený návrh jsme přikázali k projednání zemědělskému výboru, výboru pro životní prostředí, výboru pro veřejnou správu. Usnesení máme tedy plejádu.

Požádal bych nejdřív pana poslance Františka Dědiče, zpravodaje zemědělského výboru. Prosím, aby se ujal slova jako první ze zpravodajů.

 

Poslanec František Dědič: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru, který na své 13. schůzi 24. května 2007 přijal následující usnesení:

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Mgr. Libora Fuska z odboru právního Krajského úřadu Zlínského kraje, zpravodajské zprávě poslance Františka Dědiče přednesené poslancem Jiřím Papežem a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně návrh zastupitelstva Zlínského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 164, zamítnout;

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny;

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi zemědělského výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a prosím ještě pana poslance Tomáše Kvapila - je tady - jestli by také podal zprávu, nebo aspoň stručně. Máte také tuším usnesení ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, takže předpokládám, že jste se zabývali také tímto návrhem, a prosím, abyste nás s ním seznámil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane místopředsedo, omlouvám se za chvilku zdržení. Rád bych vás seznámil s jednáním výboru pro veřejnou správu, který se 12. září na své 13. schůzi zabýval tímto tiskem a doporučil Poslanecké sněmovně ve svém usnesení tisk zamítnout. Přečtu celý návrh nebo celé to usnesení, které máte písemně:

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 13. schůzi po odůvodnění Mgr. Libora Fuska, pracovníka legislativního odboru Zlínského kraje, po zpravodajské zprávě poslance Tomáše Kvapila a po rozpravě přijal usnesení, kterým

1. doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 164 zamítnout;

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu a

3. pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za přečtený návrh tohoto usnesení. A to bude asi vše jako informace z výborů. Děkuji a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Ještě životní prostředí, ano. To je pan poslanec Dědič. A ještě jednou pan poslanec Dědič, omlouvám se, netušil jsem, že přečtete i to druhé usnesení. Takže prosím, můžete i tohle.

 

Poslanec František Dědič: Výbor pro životní prostředí se na své 9. schůzi také zabýval tímto tiskem a přijal následující usnesení:

Po odůvodnění vedoucí oddělení vodního hospodářství Zlínského kraje Mgr. Věry Vaculíkové, zpravodajské zprávě poslance Františka Dědiče a po rozpravě výbor pro životní prostředí

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh zamítla;

2. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny;

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi výboru pro životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme, děkuji.Teď je to snad všechno a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Vidím pana poslance Mencla, takže prosím, vezměte si slovo, pokud se tam dostanete.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych chtěl říci, že jsme se ve výboru pro životní prostředí tímto návrhem velmi podrobně zabývali, a chtěl bych poděkovat Zlínskému kraji, že na tento závažný problém upozornil, protože se nejedná samozřejmě jenom o obce v Zlínském kraji, kde jsme byli informováni, že se to týká asi sta obcí, ale jedná se celostátně asi o tisíc obcí. Já tady mám předběžný seznam z Ministerstva zemědělství. Na toto téma jsme tedy svolali, nebo svolalo Ministerstvo zemědělství s Ministerstvem životního prostředí jednání s kraji, na které jsme byli přizváni a které jsme iniciovali, kde jsme se dohodli, ne nějak příliš formálně, ale dohodli, že by tyto obce při zařazování jejich investičních požadavků měly dostat nějakou prioritu, protože skutečně jestliže je kanalizace a není zakončena čistírnou odpadních vod, je to velký problém.

Tím chci říci, že jestliže zamítáme tento návrh - a hlavně to chci říci váženým zlínským předkladatelům - tak to neznamená, že tento problém nevnímáme, ale nevidíme možnost ho řešit způsobem, který zde byl navržen. Nicméně bych chtěl vás všechny požádat, protože tento seznam si dovolím se souhlasem ministerstva rozmnožit a dát poslancům těch tří příslušných výborů, abyste i při svých rozhodováních brali v úvahu naléhavou potřebu těchto obcí.

S tím souvisí také skutečnost, že Ministerstvo životního prostředí přislíbilo, že bude velmi zvažovat sankce, které těmto obcím hrozí, a že bude přihlížet velmi k tomu, zda ty obce ten problém aktivně řeší, jestli už k němu přistupují tak, že skutečně zahájily řešení. Problém totiž je, že ve Zlínském kraji jsme se také dozvěděli, že z těch sto obcí pouze dvě připravují nějaké řešení, a i to nás vedlo k tomu, že bychom skutečně přijetím tohoto návrhu zákona pouze prodloužili o pět let dobu, kdy se nic nebude dít, a za pět let bychom byli tam, kde jsme nyní.

Takže já bych také chtěl z tohoto místa požádat vás všechny, abyste s těmito obcemi spolupracovali a v maximální míře jim pomohli. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za příspěvek. Požádám o další vystoupení. Hlásí se někdo do rozpravy? Nehlásí. Zdá se, že rozpravu bychom mohli zřejmě ukončit. Ukončíme obecnou rozpravu.

Měli bychom absolvovat také rozpravu podrobnou. Návrh může zaznít i v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec František Dědič: Na základě toho, co zde již zaznělo, na základě usnesení tří výborů, v podrobné rozpravě navrhuji samozřejmě zamítnout tento návrh.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bude zřejmě asi jediný příspěvek v podrobné rozpravě. Další se nikdo nehlásí, takže můžeme i podrobnou rozpravu ukončit.

Já shrnu, že zazněl návrh na zamítnutí, který ovšem bude hlasován až v další fázi, takže dneska tady k hlasování asi nemáme nic. Nemýlím se. Poděkuji v tom případě zpravodaji panu poslanci Dědičovi, děkuji zástupce Zlínského kraje a ukončuji projednávání tohoto bodu číslo 18.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP