(15.30 hodin)

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno. Sněmovna asi není tím správným místem, kde bychom měli řešit, zda cena nějakého zboží je taková či jiná. Samozřejmě že vyjádření názoru ministra na to, jakým způsobem se vyvíjet ceny budou, je na jedné straně důležité, protože to může vyvolávat určitá očekávání. Například pokud ministr financí řekne, že se asi koruna bude zhodnocovat, v řadě případů je známé, že to tento efekt mít může. Vyjádření ministra zemědělství myslím by mělo být takové, aby spíše brzdilo cenový vývoj a nevytvářelo příslušná očekávání jednotlivých subjektů trhu, kteří samozřejmě v žádném případě se tím vyjádřením neřídí, nicméně mohli by se na ně nějakým způsobem odvolávat, mohli by si ho vzít jako určité alibi apod.

Jestliže jsme se tedy v televizním pořadu bavili - a byla tam poměrně široká reprezentace, jednak tam byl stínový ministr, jednak tam byli představitelé Agrární komory - o možném nárůstu cen základních potravin v důsledku nárůstu cen obilovin a nárůstu cen mléka, tak jsem neměl možnost, než říci, že jsem přesvědčen, že ceny neporostou takovým tempem, jak někteří avizovali. A vy byste to udělala na mém místě stejně, protože opačné vyjádření by skutečně mohlo celé řadě těchto subjektů poskytnout spíše alibi v tom smyslu - vždyť pan ministr to také říkal, takže my ještě zdražíme.

Vy víte stejně dobře jako já, že Ministerstvo zemědělství ani žádné jiné ministerstvo nemá na tvorbu cen žádný bezprostřední vliv. Ministerstvo průmyslu a obchodu, případně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže samozřejmě sleduje a stanovuje pravidla této hospodářské soutěže, ale také neurčuje ceny.

Ministerstvo zemědělství samozřejmě ceny sleduje ve smyslu toho, do jaké míry např. mohou určitá omezení nebo určitá pravidla, především pravidla daná nám Evropskou unií, na nárůst cen tlačit. Jestliže se zastavíme např. u mléka, dnes je zcela jasné, že mléčné kvóty, které jsou stanoveny jednotlivým zemím - a nebyli jsme to my, kteří jsme vyjednávali výši mléčné kvóty - už dnes brzdí možnost nárůstu produkce, tudíž vlastně určitý tlak na nárůst cen vytvářejí. A proto já - a nejsem to jenom já, jsou to i ministři jiných zemí na Evropské radě ministrů zemědělství, prosazujeme to, aby byly národní kvóty pro produkci mléka zvýšeny minimálně o pět, možná až o deset procent. To je to, co můžeme dělat. Na druhé straně samozřejmě můžeme sledovat, zda např. v oblasti vývozu pšenice nebo v oblasti vývozu jednotlivých dalších komodit nejsou porušovány české zákony. V případě, že tomu tak není, nemáme žádnou možnost ovlivnit spotřebitelské ceny.

Co se týká jednotlivých výší cen a vztahů k obchodním řetězcům, není to jen můj názor, je to názor i celé řady nezávislých analytiků, že v konečném důsledku konkurenční boj mezi obchodními řetězci bude mít na ceny brzdící účinek. Celá řada analytiků se shoduje na tom, že už je pravděpodobné, že ceny se zastaví a začnou pomalu klesat, což by asi před vánočními nákupy bylo možná určitým způsobem neobvyklé, nicméně tady mi nezbývá nic jiného, než skutečně citovat nebo brát v úvahu stanoviska těchto nezávislých analytiků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně Zelenková přednese doplňující otázku. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Mně šlo také trochu o sebereflexi z vaší strany. Pokud se týče konkurenčního boje, vnímám to, že stále na něj věříte, i když zdá se, že vaše vzývaná modla, neviditelná ruka trhu, vždy nezafunguje tak, jak byste si představovali.

Chci upozornit, že ještě nemáme leden 2008, ještě tady není devítiprocentní sazba DPH na potraviny. Takže v této souvislosti ještě jedna otázka. Pořád trváte na svém tvrzení ze září, že se zvýšení DPH - protože tehdy byla řeč o DPH - v peněženkách občanů příliš neprojeví? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr odpoví i na tento doplňující dotaz.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Rád bych zasadil toto tvrzení do celkového kontextu. Jestliže se výkupní ceny pšenice zvýšily meziročně o 100 % vlivem především nárůstu poptávky v Asii, jestliže se výkupní ceny mléka zvýšily řádově o 20 % především vlivem nárůstu poptávky v Německu a v Itálii, tak to jsou skutečně tržní mechanismy, které nemůžeme ovlivnit a které mají svůj dopad do konečných spotřebitelských cen. Zvýšení DPH z 5 na 9 %, sama se mnou jistě spočítáte, jsou 4 % nárůstu. Jestliže jste např. řekla, že ceny jednotlivých potravin, o kterých jste hovořila, se zvýšily o 10, 25 apod. procent, tak to navýšení o 4 % DPH není ten faktor, který by v celkovém zvýšení cen potravin hrál tu největší roli.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S následující interpelací vystoupí pan poslanec Břetislav Petr, který interpeluje ministra životního prostředí Martina Bursíka ve věci zdanění energie. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane místopředsedo vlády. V březnu jsme se bavili na stejné téma a vy jste mě profesorsky poučoval, když jsem použil výrazu takzvaná ekologická reforma, že to je ekologická reforma, že se blížím skoro svým výrazem k tomu, že v roce 1977 byla takzvaná charta a skutečná charta. To byl historický exkurs a já ho použiji v závěru taky.

Přečetl jsem si vaše programové prohlášení, kde s jistotou hraničící se sto procenty jste měli v prohlášení, že bude takzvaná ekologická daňová reforma, kdy občan nepozná zdražení paliv, protože na druhé straně se mu uleví. Neuplynul ani půlrok, z ekologické daňové reformy není nic, nastoupilo zdanění paliv, energie a plynu. Jenom na základě jistých odhadů renomovaných společností to přinese do státní pokladny 4 až 6 miliard korun. Pochopitelně kompenzace pro důchodce a pro ty, kteří neplatí sociální pojištění, není žádná.

Slyšel jsem i z vašich úst a také od vašich straníků, že pořád zdanění nazýváte ekologickou daňovou reformou. Pro mě jsou tyto výrazy naprosto nepochopitelné. Vaše úvaha může vycházet z toho, že co zdaním, o to méně toho prodám, o to méně se toho projeví a úspora energie přinese ekologický efekt. Ale tato úvaha je naprosto scestná.

Od druhé ropné krize barel nafty typu Brent na londýnské burze z deseti dolarů poskočil skoro na sedmdesát, a přesto se prodává.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane poslanče, je mi velmi líto, váš limit časový.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano, položím pouze otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Bohužel uplynul, nerada bych znovu používala nové tlačítko.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano. Máte dojem, že se zeleným podařilo prosadit ekologickou daňovou reformu, že se nepodařilo -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Velice se omlouvám, mějte prosím toleranci k vašim kolegům, kteří by také chtěli přednést svoji interpelaci.

Prosím pana místopředsedu vlády a ministra životního prostředí, aby vám odpověděl. Předpokládám, že otázce porozuměl i ve zkrácené formě. Pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP