(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Bude provedeno také vyhodnocení stávajících struktur tak, aby se vyhodnotila dosavadní struktura z pohledu současné struktury nápadu trestních věcí a stanovila se nová. To například souvisí s tolik diskutovanou otázkou související s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, a to je zda zřídit nové odbory zabývající se problematikou organizovaných krádeží motorových vozidel nebo problematiky starožitností.

Jinými slovy, do konce tohoto roku by mělo být provedeno a dokončeno takovéto vyhodnocení, tato srovnávací analýza, a předpokládám, že od Nového roku - a teď prosím o jistou míru tolerance, hovořme o začátku roku 2008 - by měla být představena mimo jiné v souvislosti také s reformou policie nová struktura neuniformované policie v oblasti útvarů s celorepublikovou působností.

Víte velmi dobře a diskutovali jsme to opakovaně, že klíčovou otázkou bylo, zda budoucnost má být v podobě jednoho úřadu a sloučení těch jednotlivých policejních útvarů, či nikoliv. To koncepční rozhodnutí, které jsme diskutovali i na výboru pro bezpečnost, vyšlo ve prospěch varianty B, tedy ponechat samostatnost jednotlivých těchto útvarů, nicméně posílit roli Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování z pohledu sjednocování metodiky práce, z pohledu personalistiky, a nepochybně toho klíčového, k čemu musí dojít, také lepší analytické schopnosti postavené na větší míře vzájemného sdílení informací.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Bublan přednese svoji doplňující otázku.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji za odpověď, pane ministře, byla obecná. Já samozřejmě v této fázi nemohu říci, že bych to tak nechtěl, protože tady asi máme ty myšlenky hodně společné. Mně jde spíš ale teď o to, zda se nějakým způsobem vyhodnotí to, co se tenkrát stalo. Víte moc dobře, že útvar pana Kubiceho má odhalovat organizovaný zločin. Tady tato kauza, tak jak byla podána, když byla zahájena, tak byla v podstatě o korupci, případně o nějakém finančním podvodu, takže se mělo stát to, že měla být přidělena jinému útvaru, resp. mohlo by dojít k nějaké kooperaci s jiným útvarem. Tomu se tak nestalo a i přes snahu policejního prezidenta, tak si to pak Kubice vybojoval, že on to bude dělat sám.

Já tam pořád cítím takovou tu účelovost celé té záležitosti, proto se ptám, zda dojde k nějakému přehodnocení nebo vyhodnocení, nebo zda dojde k nějakým důsledkům toho, co se tenkrát na jaře 2006 stalo, a zda z toho budou vyvozeny důsledky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Interpelace byla ukončena. Pane ministře, máte prostor na doplňující otázku.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Jednoduchá odpověď by zněla: věc byla dozorována příslušným státním zastupitelstvím. Ta složitější odpověď byla a bude postavena na tom zamyšlení se nad příčinami vůbec vzniku celé té kauzy a vzniku tzv. Kubiceho zprávy, resp. Zprávy o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, samosprávy nebo do veřejné správy.

Já jsem se od prvopočátku hluboce zamýšlel nad příčinou vzniku něčeho takového a zamýšlel jsem se nad tím, proč k takovému nestandardnímu kroku, jako je předložení takové zprávy a projednání v Parlamentu, vůbec došlo. A ta odpověď je jasná. To je nedůvěra. Lidé si navzájem nedůvěřovali, podezírali jeden druhého z toho, že někdo se snaží zabránit účelovými kroky, účelovým vyšetřováním, účelovým stíháním prostřednictvím Inspekce ministra vnitra, tedy vaší inspekce, tomu, aby policisté mohli řádně pracovat a řádně odhalovat svoji činnost. V okamžiku, kdy takovýto policista následně nemá důvěru ve svého nadřízeného, a to ať již po náměstka nebo policejního prezidenta, nebo dokonce ministra vnitra, potom sáhne k takovémuto kroku. Mojí ambicí je dosáhnout toho, aby už nikdy žádná zpráva obdoby té, o které hovoříme, nevznikla, a toho můžeme dosáhnout pouze tehdy, kdy bude jasně definována pravomoc a odpovědnost každého jednoho policejního funkcionáře, kdy bude jasné, že Inspekce ministra vnitra tady není pro účelové stíhání policistů, ale pro odhalování těch, kteří zákon porušují, a kdy bude existovat elementární důvěra nadřízených v podřízené a podřízených v jejich nadřízené.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další interpelací vystoupí pan poslanec Tomáš Dub. Interpelovaným bude ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, předmětem interpelace napadení K. Bauerové a J. Žežulové příslušníky chorvatské policie. Jenom připomínám řádnou omluvu ministra zahraničí z důvodů jeho účasti na summitu Evropské unie v Lisabonu. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Omluvu přijímám.

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře zahraničí v nepřítomnosti, jak jistě všichni víme z médií i z televizního pořadu Střepiny TV Nova z minulého týdne byly, v září o dovolené v Chorvatsku napadeny chorvatskými policisty české občanky, sestry paní Kateřina Bauerová a Jiřina Žežulová, mladé matky malých dětí. Stalo se to ve zkratce takto. 3. 9. 2007 jely do Poreče autem na nákup, následně byly zastaveny autem s řidičem v civilu. Řidič vylezl z auta a s průkazem začal bouchat do okna řidičky, přičemž křičel: Dokumente, dokumente, chorvatskaja kriminalnaja policija! Obě mladé ženy správně telefonicky kontaktovaly naši konzulku v Chorvatsku a chovaly se dle jejích pokynů. To nicméně nezabránilo jejich následnému napadení policisty včetně opakovaného brutálního bití, násilného transportu, zadržení i soudu. Obě ženy byly z tohoto postupu maximálně vyděšeny, a jak se k nim pak chovala chorvatská policie, je sotva uvěřitelné. Kateřina Bauerová musela být ošetřena rychlou záchrannou službou, protože se z celé situace zhroutila. Druhý den se obě sestry musely dostavit k přestupkovému soudu v Poreči. Poté ukončily svou dovolenou v Chorvatsku a Kateřina Bauerová se musí dále léčit, neboť z tohoto incidentu má následky.

Vás se, pane ministře, v této souvislosti dovoluji zeptat, jaké jste v této věci již podnikl kroky a především jaká další opatření uskutečníte. Je pravda, že jste již obdržel odpověď od chorvatského policejního prezidenta, že celý zásah byl v pořádku? Je možné, že by chorvatská strana z této věci nevyvodila žádné důsledky pro policisty, kteří se dopustili skutečného násilí na těchto mladých maminkách?

Dále vás prosím o zveřejnění obsahu protestní nóty, až to bude možné, jakož i chorvatské odpovědi na ni. Pokud nakonec chorvatská strana skutečně svým přístupem legalizuje postup policistů, vydá Ministerstvo zahraničí varování českým občanům před cestou do této země s tím, že jim hrozí možné zbití policisty? Pokládáte za správné, aby se země, jejíž represivní orgány bezdůvodně bijí české občany, aniž by se jim za to dostalo postihu, staly součástí NATO a Evropské unie?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, velice se vám omlouvám, váš čas pro přednesení interpelace bohužel uplynul. Musíme dát prostor i dalším interpelujícím.

 

Poslanec Tomáš Dub: Ano, děkuji a těším se na odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpověď vám bude v souladu s jednacím řádem doručena písemnou formou, a to do 30 dnů od přednesení této interpelace.

Další interpelující je paní poslankyně Ladislava Zelenková, interpelovaným pan ministr Petr Gandalovič. Předmětem interpelace je cenová soutěž hypermarketů I. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře. Při včerejší návštěvě supermarketu jsem si poznamenala na kus papíru několik aktuálních cen základních potravin. Chleba zdražil za poslední tři měsíce o 10 %, chlazená kuřata též o 10 %, mléko o 20 %, cukr o 25 % a máslo dokonce o celých 100 %. Navíc velcí producenti potravin již oficiálně avizovali i další nárůst cen o desítky procent do konce roku.

Já vám teď chci, pane ministře, připomenout, že vy osobně jste varovné informace o blížícím se zdražování potravin ještě v září tohoto roku v médiích bagatelizoval. Abych vás citovala přesně, dohledala jsem si vaše věty na internetu. Cituji: "Tentokrát by měl boj obchodních řetězců tlačit ceny dolů a navyšování nebude tak vysoké." A ještě jedna optimistická citace: "Navíc zde máme deset obchodních řetězců, které fungují jako brzda."

Pane ministře, moje otázka je jednoduchá. Začaly už podle vás obchodní řetězce ceny brzdit, hovořil jste o brzdě, anebo jejich boj, hovořil jste o boji, ještě nezačal? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, prosím odpovězte na přednesenou interpelaci. Máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP