(11.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S faktickou pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, co tady zaznělo od pana ministra před chvilkou, podle mého soudu to je naprosté nepochopení politologických termínů. Přece parlament je suverén, který v demokracii přesně rozhoduje a nastavuje míru kompetencí jednotlivých pilířů v demokracii, tedy míru kompetencí exekutivy, vlastní moci zákonodárné a moci soudní. Kdo jiný? A dělá to pomocí zákonů! Čili když si parlament jako suverén dojde k závěru, že energetická koncepce České republiky…

Pane ministře (k ministru Kalouskovi), nekřičte tady na mě zezadu nějaké hlouposti. Já vás volám k pořádku. (Oživení v sále.) Pokud máte nějaké problémy, tak můžete vystoupit po mně, to je demokratická diskuse, a nevykřikujte tady jako někde na trhu!

Prosím, abyste toto vzal jako fakt, že v demokracii je suverénem parlament, který když dojde k závěru, že zásadní strategické rozhodnutí je např. stanovit zákonem energetickou koncepci, tedy energetickou soběstačnost státu, a že je to věc strategického významu, tak samozřejmě parlament jako suverén toto zákonem nejenom, že může udělat, a možná někdy i musí udělat. A exekutiva je pak od toho, aby to správně zexekuovala, tedy zprocesovala.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan ministr s reakcí. Pan poslanec Aubrecht - řádná přihláška? (Ano.) Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Naposled, definitivně, abych byl opravdu správně pochopen.

Je jisté, že parlament je suverén a parlament by měl být také strážcem oněch principů dělení moci. Tak jako parlament určitě nikdy nenapadne, že si uzákoní, že také bude soudit, tak předpokládám, že i v ostatních věcech bude mimořádně zdrženlivý, a prosím proto, aby mě ti poslanci, kterých se to snad dotklo, chápali, že to bylo vystoupení člena parlamentu, nikoliv člena vlády. Jako člen tohoto tělesa se domnívám, že chceme ingerovat do něčeho, co nám nepřísluší.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: K panu ministrovi Kalouskovi. Pane ministře, možná vám to ušlo, tak pro vaši informaci vám sdělím, že parlament jistě nemůže soudit, ale soudy a soudci soudí podle zákonů přijatých Sněmovnou. Čili soudci také nemohou přijímat zákony, podle kterých oni budou soudit. Oni soudí podle zákonů přijatých parlamentem. Tudíž vláda vládne podle zákonů přijatých parlamentem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S další faktickou pan poslanec Prosek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, nezlobte se, dovolte mi jenom vrátit se k meritu věci, což je projednávání sněmovního tisku 213, jehož smyslem a účelem je dosáhnout souladu s příslušnou směrnicí EU týkající se ekodesignu. Debata se ubírá směrem, který ve sněmovním tisku vůbec nikdo nesleduje, vůbec tam není. Naopak já si dovolím jenom stručně připomenout, o čem ten sněmovní tisk je.

Každý výrobek, který je závislý na energetickém vstupu, ať už je jakýkoliv, nebo každý výrobek, který je určen k výrobě, přenosu nebo měření energie, bude muset splňovat poměrně náročné požadavky tzv. ekodesignu, zatíží velmi významně administrativně všechny výrobce podobných zařízení, podobných spotřebičů a zároveň je zatíží i finančně. Přiznám se, že způsobí odlišnou situaci na trhu ve vztahu mezi malými a středními podniky a velkými výrobci elektrických spotřebičů, elektrických zařízení a zařízení určených k výrobě, přenosu a měření energie. Je to ovšem důsledek legislativy EU, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu korektním způsobem přenáší do našeho právního řádu.

Prosím, abychom se věnovali tomuto tématu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní přečtu řádně přihlášené: pan poslanec Šidlo, Krátký, Vojíř, Aubrecht, Úlehla.

Než pan poslanec Šidlo dojde k řečništi - náhradní kartu č. 12 má pan poslanec Vidím.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Krátký.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych v obecné rozpravu k tisku 213 vystoupil s jednou myšlenkou, jenom na úvod, která navazuje na předchozí diskusi a předchozí diskuse, tak jak se odvíjela ohledně energetické koncepce, tak mohu říci, že jako zástupce poslaneckého klubu KSČM máme samozřejmě také energetickou koncepci a představy o ní a máme i připraveno, jak uchránit, dalo by se říct, energetickou bezpečnost České republiky.

Ale chyběla mi tu jedna věc. Všichni, kdo tady vystupovali v diskusi k energetické bilanci ČR v současné době, se pyšnili svými předchozími buď krátkodobými, nebo současnými úspěchy, co jsme schopni pokrýt. Ale nikdo tady nehovoří o tom, kdy tyto energetické zdroje byly připravovány a s jakou dlouhodobou koncepcí, a dneska v podstatě pouze díky nim, chci upozornit prostřednictvím předsedajícího pana Urbana, že mají tu sílu a tu možnost zvládnout např. 25 % dodávek silové elektřiny.

Ale abych se vrátil na výzvu kolegy Špiky a kolegy Proska k meritu věci, to znamená k tisku 213. Kam jsem chtěl směřovat hlavně své vystoupení, je to, že jsem si osvojil po diskusi v poslaneckém klubu pozměňovací návrh mých předchozích kolegů, kteří se jej snažili opakovaně v novelách, ať už to bylo u zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií, nebo v dalších upravit otázky související s hospodařením s energetickými zdroji. Dovolím si tu několika větami objasnit, o co v podstatě v pozměňovacím návrhu, který hodlám přečíst v podrobné rozpravě, se jedná. Tento pozměňovací návrh se bude týkat paragrafu 6a a paragrafu 14.

Předkládaný návrh navazuje už na poměrně dlouhodobou snahu poslanců KSČM, aby podle zákona o hospodaření energiemi nebyli postihováni uživatelé bytů za to, že postupují zcela logickým způsobem, to znamená že se nejdříve snaží, aby byly odstraněny běžné tepelné ztráty na povrchu domů, ať už v podobě fasád nebo oken, a potom následně byly teprve osazovány termoregulační prvky, které se používají v jednotlivých bytech anebo v jednotlivých místnostech. K této situaci by samozřejmě mohlo při přijetí této novely dojít po 1. 1. 2008. Samozřejmě, že žádným způsobem nechci zpochybnit fakt, že kvalitní regulační termoventily šetří spotřebu energie a v podstatě mají za cíl přinést i snížené náklady na tyto energetické potřeby. Samozřejmě, že předmětem tohoto pozměňovacího návrhu nebude ani to, aby nezůstala odpovědnost za kvalitní regulační termoventily, za jejich osazení do jednotlivých bytů a místností na vlastnících bytových domů, a aby v podstatě uživatelé bytů pouze byli těmi, kteří mají efekt v podobě snížených nákladů a samozřejmě pro nás pro všechny i úspory energií, které jsou potřebné k zabezpečení těchto energetických potřeb.

Poslanecký klub KSČM předložil na počátku tohoto volebního období pod tiskem č. 20 potřebnou novelu zákona. Vláda v září 2006 se k této novele vyjádřila kladně, a dokonce provedla její legislativní úpravu do podoby, která byla předložena Poslanecké sněmovně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP