(11.30 hodin)
(pokračuje Říman)

Třetí poznámka a poslední. Je opravdu obdivuhodné a až dojemné, s jakou péčí přistupuje sociální demokracie k obnově energetických zdrojů, jakou starost má, aby Česká republika za pět, za deset, za patnáct let měla dostatek zdrojů. Pan poslanec Urban tady hovořil, řekl, že již v roce 2012 nebudeme ve výrobě elektřiny soběstační. Přátelé, jestli už v roce 2012 na tom budeme tak špatně, tak už jste měli dávno stavět! A vy jste nepostavili za dobu své vlády, tedy za osm let, kromě dostavění dvou bloků v Temelíně, a ty by se prostě dostavěly tak jako tak, protože o tom rozhodl někdo jiný (smích poslanců ČSSD), jste nepostavili vůbec nic. O tom, že Temelín bude postaven a dostaven, rozhodly úplně jiné vlády než ty vaše. Vy jste nepostavili za osm let vůbec nic, vy jste ani nerozhodli, že se něco bude stavět. Až za této vlády se v letošním roce začaly dvě rekonstrukce hnědouhelných elektráren a za dva roky, protože tak to bylo za vašich vlád nepřipraveno, se začne stavět nová elektrárna v Ledvicích - s vysokou pravděpodobností. Nemůžeme předjímat rozhodnutí správních orgánů, jak už jsem řekl. To znamená vy jste osm let v této věci, ve věci zdrojů, nedělali vůbec nic, a teď nám kážete levity na téma, že již včera bylo pozdě. I kdyby ona zmiňovaná větička v programovém prohlášení neexistovala, tak díky tomu, že jste nepřipravili vůbec nic, tak by se stejně zítra nezačalo stavět. A to je to podstatné, co je třeba si uvědomit, a neharašit a nepolitikařit s tím, že energetickou koncepci má schvalovat Sněmovna, protože jen tak bude zabezpečen dostatek elektrické energie. Ať bude energetickou koncepci schvalovat vláda nebo Sněmovna, je to úplně jedno. S termíny to prostě nepohne, protože ty jsou dané a odvíjejí se od toho, jaká byla příprava. Za vašich vlád nebyla příprava žádná.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou pan poslanec Urban. Potom pan zpravodaj Špika.

 

Poslanec Milan Urban: Dovolte dvě poznámky na vystoupení pana ministra průmyslu a obchodu.

Za prvé, nikdo nechce, aby tady Sněmovna rozhodla o tom, jestli takový projekt splňuje všechny náležitosti vlivu na životní prostředí apod., to jste asi ani říci nechtěl. Ale Sněmovna může být jako ten akcionář, udělat to strategické rozhodnutí a zadat úkol, zadat tomu ČEZu, aby v té výstavbě učinil nějaké zásadní kroky.

No, my jsme nejen dostavěli dva bloky, pane ministře, které dělají nějakých 25 % spotřeby České republiky, ale my jsme také udělali něco jiného. A já teď si nejsem jist, jestli to, co jste řekl, je z neinformovanosti, nebo jestli v tom je nějaký záměr. Já to mohu říci i na mikrofony.

V ČEZu existuje divize, která připravuje výstavbu dvou bloků v Temelíně po dobu několika let. Investovala do této přípravy poměrně značné prostředky. V současné době je zpracován a dokončen do finále projekt na výstavbu dvou bloků v Temelíně a ten ČEZ čeká na to, jestli vy jako akcionáři řeknete: Pokračujte dále. Když to neřeknete, ten projekt zůstane v šuplíku a spadne na něj prach. Když řeknete pokračujte dál, začne schvalovací proces, to znamená že ČEZ už pro to učinil vše. Ten projekt je připraven k schvalovacím procesu EIA, tedy vlivu na životní prostředí.

My více udělat nemůžeme. Jestli něco někdo může udělat, mohli jste to být vy. Ale tváříte se, že ten problém neexistuje, tváříte se, že se vyřeší nějak sám. (Je upozorňován na čas.) A protože se vyřešit sám neumí, proto chceme, aby o tom rozhodovala Poslanecká sněmovna. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Mám zde přihlášky pana ministra Kalouska, pana ministra Římana a pana zpravodaje. Pan ministr Kalousek se dožaduje slova. Chce před vámi, pánové? (Ministr Kalousek: Já jsem se nedožadoval, já jsem se přihlásil.) Takže nechcete, pane ministře? Takže v řadě je pan zpravodaj s přednostním právem. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Vážené dámy, vážení pánové, já jenom pár věcných poznámek k předneseným tématům, především pana exministra Urbana.

Já jako téměř celoživotní energetik rozumím těmto poznámkám, protože také mám trošku obavy o to, aby energetika byla i trvale na té úrovni, na jaké ji máme dneska. A samozřejmě mám také obavy o to, aby Česká republika měla dostatek energie. Je to zcela zásadní, takže trošku tomu rozumím. Nicméně chtěl bych říci jenom takovou poznámečku na toho akcionáře. Rozumím i tomu, ale akcionář má možnost na valné hromadě, může ji svolat, takto významný akcionář, jako je stát samozřejmě může svolat valnou hromadu a tam problémy řešit. Takže to je jenom drobnost.

Ale prosím vás, já jsem už ve svém úvodu se pokusil jednoduše naznačit, o jaký zákon jde a o jaké úpravy jde. Uvědomme si prosím při svém jednání, že neřešíme státní energetickou koncepci, neřešíme energetický zákon, ale pouze úpravu zákona o hospodaření s energiemi v souvislosti s tím, že respektujeme směrnice Evropské unie, tj. ekodesign, a vložení tohoto problému do stávajícího textu. Chceme upravit některá znění v souvislosti s tímto a v souvislosti s dosavadní praxí. A za třetí opravit věcné chybičky. To jsou tři hlavní důvody, které bychom dneska měli tady řešit, a o to vás prosím. Takže děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. O slovo se přihlásil s přednostním právem pan ministr Kalousek, potom pan ministr Říman. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Nerozumím. Já jsem slyšel tu poznámku, když jsem šel kolem lavic, zda rozumím, nebo nerozumím energetice. Nerozumím. Proto také nechci vystoupit na věcné téma. Chtěl jsem pouze procesně okomentovat vystoupení pana poslance Urbana a diskusi, o které je zde řeč.

Pan poslanec Urban proti sobě postavil dva póly diskuse. V okamžiku, kdy bude příslušná koncepce projednávána na exekutivní úrovni ve vládě, bude to rozhodování, jak řekl, stranických sekretariátů. Aby to byla diskuse ryze odborná, je potřeba to diskutovat ve Sněmovně. Tak myslím, že se dá ve zkratce přeložit jeho vystoupení.

Já nevím tedy, jak v jiných stranách, v té mojí straně stranické sekretariáty rozhodují o tom, aby materiály byly namnoženy, místnosti vyvětrané a nálada dostatečně příjemná. Volené stranické orgány, nikoli sekretariáty, pak zaujímají politická stanoviska k politické diskusi. A položme si otázku, kde ta diskuse bude více politická a více zpolitizovaná, aniž bych bral Sněmovně její suverenitu a právo na jakékoli rozhodnutí, ale prosím, položme si otázku, kde ta diskuse bude více politická a více zpolitizovaná, zda na úrovni exekutivy, anebo v Poslanecké sněmovně.

Podle platné právní úpravy, nyní tedy podle § 3 zákona 406/2000, státní energetickou koncepci jako strategický dokument zpracovává Ministerstvo průmyslu a obchodu, žádný stranický sekretariát, ale zpracovává Ministerstvo průmyslu a obchodu a předkládá jej vládě ke schválení. Dokonce i za vás, pane poslanče Urbane, prostřednictvím pana předsedy, to ministerstvo pracovalo kompetentně a na základě odborných stanovisek, nikoli podkladů stranických sekretariátů. Nikdy jsem to nezpochybňoval. Ujišťuji vás, že teď to není o nic horší. Řekl bych že spíše naopak. A nedomnívám se tedy, že bychom měli tuto skutečně ryze odbornou věc více a více politizovat tím, že bychom se dopustili tak zásadní ingerence a průlomu legislativy do exekutivy, abychom tento ryze odborný a ryze exekutivní problém povýšili na zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP