(11.00 hodin)

Poslanec Václav Mencl: Vystoupím velmi stručně, protože pan ministr zde ten průběh velmi podrobně popsal. Přihlásil jsem se proto, že jsem předseda Rady Státního fondu životního prostředí a dostávám řadu podnětů. Způsobem, který zde pan ministr popsal, tyto podněty prověřuji. Pokud došlo k nějakým pochybením, snažím se, aby byla učiněna náprava.

Vzal jsem interpelaci pana kolegy Petrů také jako podnět a prověřil jsem si velmi podrobně, zda počínání ministerstva a fondu odpovídá platným standardům správního práva a odpovídá faktům, která jsou zde uvedena, jestli odpovídají uvedená fakta programům, které zde byly citovány. Musím konstatovat, že jsem kromě možná jednoho omylu v datu na dopisu - to nechávám stranou, to není asi podstatou věci - neshledal ze strany ministerstva ani fondu žádné pochybení v této věci. Jestliže tedy zde, a já jsem si to tady napsal, kolega Petrů kritizuje průběh projednávání, musím konstatovat, že to považuji za bezpředmětné a nesprávné. Doporučuji Sněmovně, aby jeho žádosti nevyhověla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já bych to rád udělal, abychom mohli hlasovat, ale nemám tu šanci, protože nechci porušovat zákon. Protože je dále do rozpravy přihlášen pan poslanec Petrů, přerušuji i projednávání této interpelace, protože mi nic jiného nezbývá. Zároveň ukončuji dnešní bod odpovědí na písemné interpelace, protože podle zákona o jednacím řádu tyto interpelace se projednávají ve čtvrtek od 9 do 11 hodin.

Pokračovat budeme jednáním podle schváleného pořadu schůze, pevně zařazenými body 5, 6 a 8 a předám řízení panu předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně a poslanci. Budeme tedy pokračovat dalším bodem. Je jím bod

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb.,
o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 213/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane předsedo, za slovo. Vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení, a tudíž potřeba úpravy tohoto zákona byla vysvětlena v prvním čtení, nebudu Sněmovnu nadále zdržovat opakováním téhož. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Poprosím vás, abyste se usadil u stolku předkladatelů.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a výboru pro životní prostředí. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisk 213/1 a 213/2. Prosím, aby se slova postupně ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Jan Špika a zpravodaj výboru pro životní prostředí poslanec Ladislav Mlčák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Vážený pane předsedo, zástupci vlády, dámy a pánové, dovolte mi vám sdělit stanovisko hospodářského výboru k této věci, tj. k záležitosti novely zákona číslo 406 o hospodaření energií. Stejně jako pan ministr nechci zdržovat dlouhým úvodem, nicméně přesto mi dovolte upozornit vážené auditorium, že se jedná o novelu, jejímž hlavním důvodem je úprava související se směrnicemi Evropského parlamentu a Rady ve věci na zavedení požadavku na tzv. ekodesign. To je klíčový důvod této změny. Druhým důvodem jsou některé věcné úpravy v souvislosti s dosavadní zkušeností z praxe užití stávajícího znění zákona. Za třetí jsou to některé úpravy, které souvisí spíše s opravami textových chyb.

Nyní k usnesení hospodářského výboru. Je to usnesení číslo 104 ze dne 12. září 2007. Hospodářský výbor na tomto zasedání přijal následující usnesení:

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu Ing. Martina Tlapy, zpravodajské zprávy poslance Jana Špiky a po obecné a podrobné rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 213 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů - předpokládám, že tyto pozměňovací návrhy máte všichni k dispozici, nebudu je číst, je jich téměř 25. Za druhé - zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona. Dále - pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru. Současně pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Nyní se ptám, jestli chce vystoupit pan poslanec a zpravodaj výboru pro životní prostředí Ladislav Mlčák. Chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, výbor pro životní prostředí projednával sněmovní tisk 213, vládní návrh zákona o hospodaření energií číslo 406/2000 Sb., podle sněmovního tisku 213, na své schůzi 12. září letošního roku.

Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu Mgr. Luboše Vaňka, zpravodajské zprávě poslance Ladislava Mlčáka a po rozpravě přijal toto usnesení: Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila, doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala k tomuto návrhu zákona tyto změny a doplňky - jsou v usnesení sněmovního tisku pod č. 213/1, body 1, 2, 3 a 4. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny . Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi výboru pro životní prostředí, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám přihlášku. Zeptám se pana poslance Petra, zda se jedná o přihlášku do obecné, nebo do podrobné. Do obecné - tak mám první písemnou přihlášku. Poprosil bych pana poslance Břetislava Petra, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající.

Nepochybuji o tom, že je nezbytné začlenit do uvedeného zákona problém ekodesignu. Na druhé straně, když už je otevřen zákon 406/2000 Sb., tak se domnívám, že bychom se měli zabývat i jinou problematikou, kterou tento zákon řeší, a to jakým způsobem budeme v následujícím období řešit výrobu elektrické energie u nás a zda v následujícím období budeme mít dostatek elektrické energie pro to, abychom mohli na ně napojit elektrické přístroje, které budou splňovat požadavky ekodesignu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP