(9.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Rozprava při projednávání odpovědi na písemnou interpelaci byla na minulé schůzi přerušena, je to tedy pokračování této debaty.

Ptám se, jestli se do rozpravy k této věci hlásí buď pan kolega Váňa, nebo někdo jiný. Písemnou přihlášku nemám. Pan kolega Váňa se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Dámy a pánové, já musím vyjádřit velmi hlubokou lítost, že pan premiér zde není přítomen. Já si myslím, že tím se snižuje manévrovací prostor pro nás, pro opoziční poslance. Přesto mi dovolte, abych vyjádřil svůj názor.

Když jsem sledoval průběh té minulé debaty, tak jsem se, kolegyně a kolegové, ještě více utvrdil v nespokojenosti, kterou zde projevuji, s odpovědí předsedy vlády České republiky na moji písemnou interpelaci. Kolegyně a kolegové, tehdy jsem byl předsedou vlády České republiky opětovně, tuším, že ze stenozáznamu je to doložitelné, dvakrát nazván blbcem. Blbcem. Blbcem. Panem místopředsedou vlády České republiky Petrem Nečasem jsem byl dvakrát opětovně nazván lhářem. Lhářem. Lhářem. Dámy a pánové, vážení kolegové. Co se týká mé osoby, věřte, není mi to příjemné. Je mi to trapné. Stydím se za naše ústavní činitele. Nicméně pochlapím se a tuto klasifikaci unesu. Unesu ji jak od pana premiéra, tak i od pana místopředsedy Nečase.

Víte, já chápu, že jsem oba ústavní činitele svým vystoupením rozezlil, rozčilil, poněvadž, věřte nevěřte, snažil jsem se upřímně, poctivě poukázat na trapnost, chaotičnost, zmatečnost celé vládní reformy a poctivě a veřejně jsem zde prohlásil, a prohlašuji to znovu, že vrchol celé trapnosti, chaotičnosti a zmatečnosti byl vrchol, který nám sama vláda předvedla v rámci druhého čtení. A to jsem označil, dámy a pánové, doslova jako tragikomedii. Věřte nevěřte, byla to tragikomedie.

Co si máme o tom myslet, co si o tom má myslet česká veřejnost, čeští občané, když v rámci druhého čtení se naši občané, naše veřejnost dozvídá, že je to vláda, která nám připravila tak vysoce kvalitní materiál, že to musí být titíž poslanci z téže vládní ODS, kteří rychle přispěchají v rámci druhého čtení, pět minut po dvanácté, a zahrnou nás zde všechny pozměňovacími návrhy, kterými mění, upravují, modifikují vládní návrh reformy? Dámy a pánové, je to skandál! Je to chaos a je třeba na to české veřejnosti poukázat, je třeba říci, jak že kvalitně naše vláda jako tým, jako celek pracuje.

Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych rovněž našim českým občanům, české veřejnosti připomenul argumentaci místopředsedy vlády České republiky Petra Nečase z minulého jednání, který se nás snažil ujistit, co že je pravým cílem a pravým důvodem celé reformy. Tehdy řekl velké moudro, asi se domníval, že je někteří z nás neznáme. Oznámil nám, že příjmy státního rozpočtu jsou trvale nižší než výdaje státního rozpočtu. Tím asi pan místopředseda České vlády Petr Nečas nám chtěl sdělit, že to je hlavní důvod a hlavní příčina, proč ODS realizuje reformu, poněvadž tyto příjmy a výdaje je třeba vybilancovat, poněvadž je třeba bojovat se státním schodkem, se schodkem veřejných financí. Ale nejprve… (Řečník je gestikulací nejbližších poslanců ČSSD upozorňován na to, že není přítomen žádný místopředseda vlády ani ministr.)

Pane místopředsedo, já za sebou nikoho nevidím, vidíte vy? Nevím, co s tím uděláme. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já nevidím nikoho. Pan místopředseda Bursík mi oznámil, že si jde jenom pro čaj. Já chápu, že podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny by tady měl být minimálně jeden místopředseda vlády, ale já samozřejmě nemohu...

 

Poslanec Miroslav Váňa: Čaj mu dovolíme. Já budu pokračovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že budeme tolerantní k panu místopředsedovi. Škoda jen, že tady není jiný z místopředsedů vlády České republiky, protože pan předseda vlády je od úterka na dnešní jednání opravdu řádně omluven.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pan kolega místopředseda Bursík přijde se zeleným čajem, bude to symbolické. (Veselost.)

Dámy a pánové, nicméně vážně. Pan místopředseda vlády Petr Nečas - zdali si vy vzpomínáte, já si snad vzpomínám - nás minule ujistil, jak hluboce je vzdělán. Že dosahoval vždy na vysvědčení jednotek z matematiky. Jak dosáhl doktorátu z přírodních věd. A já musím říci, že mě uklidnil, protože jsem rád. Jsem rád, že naše česká vláda má tak výrazné osobnosti, tak výrazné talenty, kteří se dokáží pochválit sami. Kteří se řídí známým starým českým heslem rychle přispěchej, pochval se sám, neb od druhých se pochvaly nedočkáš. (Smích a potlesk v levé části sálu.)

Dámy a pánové, přestože nás pan místopředseda vlády takto uklidnil, tak prostřednictvím pana místopředsedy kladu zde nepřítomnému panu místopředsedovi hypotetickou a teoretickou otázku: Proč nás on na jedné straně o tomto ujišťuje, proč nám on říká, co je pravým důvodem přístupu ODS k reformě veřejných financí, to znamená, že chce ale opravdu poctivě ODS snížit státní dluh, že opravdu ODS chce poctivě vybilancovat úroveň příjmů a výdajů. Tak potom mi do mého matematického mozku - a já jsem dostával trojky z matematiky, možná je to tím - tak potom mi nejde na rozum, proč je to, dámy a pánové, tatáž ODS, ze které pan místopředseda vlády pochází, která činí pravý opak. Je to tatáž ODS, která chce výrazným způsobem snížit příjmy státního rozpočtu, a to razantním snížením daní, jako náhodou razantním snížením daní pro ty nejbohatší skupiny obyvatel. Dámy a pánové, proč je to tatáž ODS, ze které náš pan místopředseda vlády Petr Nečas pochází, která se sama, dobrovolně, bez mučení zříká mnohasetmiliardových příjmů do státního rozpočtu, a bez jakéhokoliv studu lidem tatáž ODS tvrdí, že jejím ale opravdu, opravdu cílem poctivým je stabilizovat veřejné finance a snížit státní dluh?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP