(16.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Ale je skutečností, že i on jako ministr financí podporoval pro rok 2008 zastropování ve výši čtyřnásobku průměrné mzdy. Abych mu to připomenul, tak v roce 2007 měl být pětinásobek, v roce 2008 čtyřnásobek. To je první připomínka.

A druhá připomínka. Číslo, které jsem tady uváděl již jednou, přesto ho připomenu. Průměrná výše starobní penze v září 2006 byla 8168 Kč, průměrná výše starobní penze k 1. lednu 2008 bude 9111 Kč. Bez několika desetikorun je to jedna tisícikoruna.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Ještě s faktickou poznámkou pan předseda Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, já znovu tady budu muset ocitovat část volebního programu ODS, kde se jasně říká, že případné zvýšení cen malé části zboží a služeb o několik procent bude kompenzováno důchodcům valorizací penzí ve výši 1000 Kč měsíčně. Tady se nic neříká o tom, jak se za dva roky zvýšila průměrná výše důchodu v České republice. To je zcela jiný údaj, než byl tento písemný příslib podepsaný současným předsedou vlády panem Topolánkem. To znamená, nedošlo ke splnění tohoto slibu.

A pokud jde o onen čtyřnásobek odvodu a zastropování odvodu na sociální a zdravotní pojištění, to bylo v kontextu jiné rozpočtové situace, situace, kdy vy jste se daňovou reformou připravili o několik desítek miliard korun daňových příjmů, tak v takovéto situaci již opatření tohoto typu je fiskálně riskantní. To je prostě fakt. My jsme to nepředkládali v kontextu dalších daňových škrtů, v jejichž kontextu to předkládala vaše vláda. To byla jiná rozpočtová situace a na rozpočtovou situaci je potřeba adekvátně reagovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S přednostním právem podle pořadí ministr financí Miroslav Kalousek, poté místopředseda vlády Petr Nečas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jenom velmi stručnou poznámku. Já se samozřejmě necítím oprávněn, abych jakkoli vykládal předvolební programy jiných stran, než jejichž jsem členem. Ale je asi fér říci, že slib tisíc korun v tom dokumentu byl vázán k jedné sazbě DPH, který v tom dokumentu byl také. To znamená, jestliže by spodní sazba DPH stoupla o 10 %, pak to vyžadovalo valorizaci určité výše. Jestliže koaliční dohoda byla taková, že zůstává snížená sazba DPH a sociálně citlivé položky se nezvyšují o deset, ale pouze o čtyři procentní body, tak tomu logicky odpovídá i jiná výše valorizace.

Je to zhruba stejné, pane předsedo rozpočtového výboru, prostřednictvím pana předsedajícího, jako když jsme společně prosazovali v této Sněmovně zvýšení spodní sazby DPH, tedy zdražení sociálně citlivých položek, o dva procentní body, rameno vedle ramene jsme spolu o to bojovali, byl to návrh vlády vedené sociální demokracií, tak pravicová Hana Marvanová nám to shodila pod stůl. A tam jsme samozřejmě vůbec žádnou valorizaci neslibovali, protože to byly pouze dva procentní body, které by snadno pohltila konkurence na trhu. Je tedy logické, že valorizace odpovídá zvyšování sazeb DPH.

Těším se, až spolu zase jednou budeme bojovat o zvyšování této sazby. (Oživení v sále, smích.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, bez komentáře. S faktickou připomínkou ještě před přednostně přihlášeným Petrem Nečasem pan poslanec Zdeněk Škromach. Pane poslanče, máte slovo. Poté bude druhá faktická připomínka.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně a páni poslanci, myslím, si, že je potřeba uvést na rovinu, že jedna věc jsou vnitřní dokumenty ODS a druhá věc je to, co bylo prezentováno na billboardech. A myslím, že je to ještě stále k dohledání na internetovských stránkách, kde jsou jasně usmívající se důchodci a pod nimi má ODS napsáno 24 000 Kč, bez podmínky. Tam žádná podmínka není. A pan ministr Kalousek s tím má dobré zkušenosti, protože on je na podobném billboardu, kde se usmívá a kdy slibuje našim maminkám 7600 Kč rodičovský příspěvek, který vybojoval díky bývalé vládní koalici se sociální demokracií. Ale zapomněl tam samozřejmě už pod tím uvést, že to nebude na čtyři roky, ale že to bude možná na dva, možná na tři roky, že se to zkracuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou ještě pan Bohuslav Sobotka a potom řádně přihlášený s přednostním právem pan ministr Petr Nečas. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nechtěl jsem zdržovat Poslaneckou sněmovnu citováním celého odstavce, ale teď je myslím potřeba to přečíst.

Jaká tedy byla smlouva ODS s voliči.? Píše se tam: Úpravy DPH nepoškodí žádnou skupinu obyvatel. U 70 % zboží a služeb daňová sazba klesne. Případné zvýšení cen malé části zboží a služeb o několik procent bude kompenzováno vyššími čistými příjmy a důchodcům valorizací penzí ve výši tisíc korun měsíčně.

Pozor - ta situace je ještě horší než slibovala ODS, protože základní sazba DPH neklesla, ona je pořád 19 %, ona není 15 %. Čili nedošlo ke snížení u 70 % zboží a služeb, došlo pouze ke zdražení, žádné snížení se tady nekoná, žádných 70 %, čili situace je ještě horší, než byla uvedena tato podmínka v této smlouvě.

A poslední věta, už úplně bez komentáře. Smlouva ODS s voliči končí následující větou: Občané České republiky mají právo na pravidelnou kontrolu plnění závazků Občanské demokratické strany a na neprodloužení mandátu v případě jejich neplnění.

Já jsem přesvědčen o tom, že občané toto právo využijí. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD).

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Řádně přihlášený s přednostním právem před Milanem Urbanem ještě jednou místopředseda vlády Petr Nečas. Prosím, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, možná pro vysvětlení panu poslanci Sobotkovi. To je demokracie. To je demokracie! Ano, voliči nakonec u voleb zváží, co která politická strana slíbila, co pro to udělala nebo neudělala, a vystaví účet. Takhle to prostě funguje a je to v pořádku a nikdo se toho nezříká. To za prvé.

Za druhé. Znovu bych chtěl připomenout fakta. Snížená sazba daně z přidané hodnoty se zvyšuje z 5 na 9 %. Vedle toho se zavádí - musím říci vámi špatně dojednaná - sazba u ekologických daní, tzv. spotřebních daní na energie, kde jsme si bohužel nevyjednali další výjimku, takže ji musíme implementovat, ať se nám to líbí nebo ne.

Celkový inflační impuls v této oblasti je 1,05 procentního bodu, což u jednočlenné důchodcovské domácnosti dělá vlivem daňových změn, o kterých bylo mluveno v tomto dokumentu, nárůst výdajů u důchodcovské domácnosti zhruba 115 až 122 korun měsíčně na osobu, jako vliv těchto netržních daňových opatření. Tato částka je plně, stoprocentně, kompenzována každému penzistovi, protože se zvyšuje základní výměra důchodu o 130 Kč, to znamená úplně každý důchod se zvyšuje minimálně o tuto částku. Čili tento slib byl plně naplněn.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Milan Urban, po něm se připraví pan poslanec Miroslav Grebeníček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, dovolte poznámku na začátek. Chápu, že podle jednacího řádu mohou místopředsedové Sněmovny nebo vlády nebo ministři využívat přednostní právo. Považoval jsem to za opatření, které má sloužit k tomu, když je potřeba bezprostředně něco sdělit, aby nedošlo k prodlení. Myslel jsem, že je spíše kolegiální při takovýchto věcech se normálně přihlásit.

Ale teď k věci. Reforma veřejných financí je stavební kámen tohoto státního rozpočtu. To tady zaznělo již mnohokrát. Vy jste říkali, že reforma a rozpočet je tu pro to, aby se urychlil hospodářský růst. Nedávno jsem slyšel výrok, že do deseti let máme být tou nejvyspělejší zemí v Evropské unii, zřejmě na základě tohoto rozpočtu a této reformy. Říkali jste, že reforma a rozpočet je tu pro to, že má zvýšit životní úroveň většiny obyvatel, tedy jinak řečeno, že je pro všechny výhodná. Pamatuji ty slogany, jak zaznívaly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP