(11.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Vy jste navázali na naši práci, to je pravda. Bohužel jste ji nedokázali vést na té úrovni jako my a nedokázali jste ji zejména dovést do konce.

Jestli má pan místopředseda vlády trauma, nebo ODS, kdo v jaké funkci v Poslanecké sněmovně je, tak já vás ujišťuji, pane místopředsedo vlády Vondro, my takovéto trauma nemáme a já osobně už vůbec ne. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paroubkovi, A nyní vystoupí pan poslanec Dub, další písemné přihlášky nemám.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, pane předsedající. Mně se také příliš nelíbí, že mluvíme o něčem jiném, než jsme si odhlasovali, a tak se pokusím být alespoň stručný.

Pan bývalý premiér zmínil, že jsme utrpěli kolosální prohru, a s tím slovem kolosální si dovolím polemizovat. Je to totiž otázka, jak se díváme na naše priority z hlediska našeho členství v mezinárodních organizacích.

Já jako prioritu číslo jedna vidím naše členství v NATO, protože nám umožňuje žít v míru. A tam jsme úspěšní, neboť skutečně poprvé v historii jsme získali, pokud se na to díváme takto, pozici zástupce generálního tajemníka NATO. To je velmi významné. Druhá naše priorita je naše členství v Evropské unii. Toto členství nám totiž umožňuje čile obchodovat v rámci evropského prostoru a zabývat se především hospodářsko-politickými otázkami. A v Evropské unii budeme předsedat a to je samozřejmě významné. A teprve za třetí vidím OSN. Tato organizace je kolosálně velká, není kolosálně efektivní, potřebuje reformovat. A i z tohoto titulu musíme hodnotit výši našeho úspěchu nebo neúspěchu při kandidatuře do Rady bezpečnosti OSN.

A jenom malá poznámka na odlehčení na konec. Já jsem si se zájmem vyslechl výčet zemí, které pan bývalý premiér stihl navštívit. Koho nestihl navštívit, tak ho sem pozval. Trochu mě to vyděsilo. Začínám chápat, kde se ztratily ty hlasy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dubovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, to, co tu předvedl pan poslanec Dub, je jenom pokračováním toho, co tu předtím předvedl jeho kolega se stejným postojem poslanec Šeich.

Já jsem s velkým zájmem, pokud jste to vy neviděli, sledoval televizní rozpravu, v níž se účastnil vedle předsedy zahraničního výboru Hamáčka také pan místopředseda zahraničního výboru Dub, který zásadově prohlásil, že na jednání s íránskou delegací nepůjde, to on přeci nepotřebuje, k čemu je to dobré, jednat s takovými "darebáckými" státy, nebo s představiteli takových "darebáckých" států se nebudeme bavit, a to v době, kdy ministerstvo zahraničí jeho vlády má zájem na tom, aby s Íránskou republikou byly diplomatické vztahy povýšeny na úroveň velvyslanectví.

Udělejme si trošku pořádek ve vlastních řadách, vážení kolegové z ODS.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. To byla poslední přihláška do obecné rozpravy, takže obecnou rozpravu končím. A než se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání, tak se ptám, zdali chce vystoupit pan ministr, má příležitost. Nechce. Pan zpravodaj má také příležitost, rovněž nechce.

Dámy a pánové, všechny vás odhlásím a poprosím o novou registraci.

Připomenu, že se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu a já se ptám, zdali je někdo, kdo by chtěl rozšířit okruh výborů. Není tomu tak.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 50, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 150 poslanců, pro bylo 143, nikdo proti. Tento návrh byl přijat. Mohu ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Druhý bod, který byl pevně zařazen na dnešní dopoledne je

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Bulharskou republikou o vzájemné ochraně a výměně utajovaných informací
/sněmovní tisk 235/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážená Sněmovno, cílem předkládané smlouvy je umožnit výměnu utajovaných informací mezi státními úřady i soukromými subjekty obou států, tedy Bulharskou republikou a Českou republikou, a zajistit jejich odpovídající ochranu. Protože neexistuje žádná mnohostranná smlouva upravující danou oblast, je třeba právní rámec zajišťovat prostřednictvím bilaterárních smluv. Vzhledem k tomu, že v poslední době dochází k nárůstu českých investic do Bulharska, především do energetiky, lze usuzovat, že spolupráce mezi oběma státy bude vyžadovat výměnu utajovaných informací. Smlouva byla podepsána dne 3. května 2007 v Praze.

Smlouva náleží do kategorie tzv. prezidentských smluv. Jedná se o mezinárodní smlouvu, jejíž ratifikace vyžaduje souhlas obou komor Parlamentu České republiky. Vláda České republiky proto žádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s ratifikací smlouvy. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji Vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec Daniel Reisiegel. Předávám mu slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr uvedl předmětnou smlouvu dostatečně podrobně, proto mi dovolte pouze zdůraznit některé skutečnosti.

Bulharská republika je stejně jako Česká republika členským státem NATO. Závazky vyplývající z tohoto členství a další mezinárodní vztahy přinášejí nutnost výměny utajovaných informací. Právní rámec pro výměnu a vzájemnou ochranu utajovaných informací je nutné zajistit právě prostřednictvím bilaterární smlouvy. Česká republika sjednává smlouvy o výměně a vzájemné ochraně utajovaných skutečností jen s těmi státy, které prokáží schopnost zajistit poskytnutým českým utajovaným skutečnostem alespoň takovou úroveň ochrany, jakou jim poskytuje Česká republika. Obě smluvní strany se zavazují poskytovat vyměněným utajovaným informacím takovou úroveň ochrany, jakou poskytují úroveň utajovaným informacím národním.

Vzhledem k tomu, že Bulharská republika je jako člen NATO spojencem České republiky a dále partnerem v Evropské unii, je sjednání předložené smlouvy plně v souladu se zahraničněpolitickými zájmy České republiky.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh smlouvy k projednání zahraničnímu výboru a já se s tímto návrhem ztotožňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Danieli Reisiegelovi a otevírám obecnou rozpravu, písemné přihlášky nemám. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, tuto rozpravu končím. Pokud není zájem přednést závěrečná slova, můžeme přistoupit k hlasování o přikázaní k projednání.

Organizační výbor navrhl zahraniční výbor a ptám se, zdali je nějaký další návrh. Pokud ne, budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 51. Kdo souhlasí s návrhem na přikázání zahraničnímu výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přihlášených 169 bylo 138 pro, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu s poděkováním panu ministrovi Karlu Schwarzenbergovi a panu poslanci Danielu Reisiegelovi.

 

Dámy a pánové, nyní nás čeká bod, který má číslo 1 a který byl zařazen na dnešní dopoledne jako třetí bod. Je to

 

1.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008
/sněmovní tisk 299/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím ho, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP