(18.10 hodin)
(pokračuje Úlehla)

Já nebudu vzhledem k náročnému programu příliš zdržovat a ztotožním se s tím, co řekl pan ministr. Jsem také moc rád, že Ministerstvo průmyslu a obchodu i Ministerstvo životního prostředí našly konsensus, který bude ku prospěchu jak životnímu prostředí, tak podnikatelské sféře i úřednickému aparátu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Žádnou písemnou přihlášku do rozpravy opět nemám. Proto se vás táži, zda se někdo chce přihlásit. Není tomu tak. Končím rozpravu v prvém čtení.

Je před námi hlasování o návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39 a táži se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro životní prostředí. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 39, přítomno 164, pro 122, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí.

 

Tím končí v prvém čtení projednávání sněmovního tisku 296. Děkuji jak panu místopředsedovi vlády, tak také panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

25.
Návrh poslanců Ladislava Šustra, Bohuslava Sobotky, Petra Bratského,
Pavla Kováčika, Věry Jakubkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 216/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení, ale právě teď jsem obdržela veto k tomuto postupu, a proto nejprve poprosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Ladislav Šustr. Ještě dodám, že stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 216/1.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, otázka tohoto problému je celkem jednoduchá a byla vysvětlena již v důvodové zprávě. Já bych nechtěl dále zdržovat vzhledem k tomu, že je v podstatě veto, a pojďme chvilku diskutovat o nějaký den déle. Pokud to někdo nenavrhne, já navrhnu zkrácení lhůty. Nicméně získal jsem možná na poslední chvilku názor Ústavu práva a právní vědy, kde bych přečetl jenom jeden článek - je jich tam více, dostanete je potom všechny v tisku - kde se píše v IV: Z výše uvedených důvodů, které dám k dispozici, doporučuje Ústav práva a právní vědy poslancům Poslanecké sněmovny schválit v souladu s ustanovením § 90 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny návrh poslanců Šustra, Sobotky, Bratského, Kováčika, Jakubkové a dalších.

Čili je zde vědecký podklad pro to, že je možné to takto udělat. Nicméně pokud je zrušena devadesátka, jsem smířen s tím, že budu potom odůvodňovat detailně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Ladislavu Šustrovi. Zpravodajkou pro prvé čtení je určena paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím ji o slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak zde bylo zmíněno, novelu zákona o sdružování občanů jsme obdrželi jako sněmovní tisk 216 a stanovisko vlády jako tisk 216/1. Pan předkladatel zde zdůvodnil svoji novelu a já jen připomínám, že cílem této novely je zrušit povinnost pro občanská sdružení ze svého názvu a zavést označení občanské sdružení nebo zkratku o. s., a to do 30. 7. 2009, jak ukládá stávající zákon.

Já bych zde nechtěla polemizovat s panem předkladatelem, ale myslím si, že je dobře, že bylo podáno veto, protože stanovisko vlády k této novele je zamítavé. Já na rozdíl od pana předkladatele jsem obdržela stanovisko Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti, kde Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje na nekoncepční úpravu vzhledem k připravované novele občanského zákoníku, a Ministerstvo vnitra upozorňuje, že dojde k nestabilitě právního řádu a k jistému znevýhodnění občanských sdružení, která již splnila povinnost vyplývající ze zákona. Bylo zde zmíněno, že se jedná o 66 tisíc občanských sdružení. Já teď musím konstatovat, že 10 tisíc občanských sdružení již svoji povinnost ze zákona splnilo. To bylo, myslím, také zdůvodnění veta, které bylo k této předloze podáno.

Souhlasím s tím, že je zapotřebí se této novele věnovat a prodiskutovat ji ve výborech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Zdeňce Horníkové. Otevírám rozpravu. Žádnou písemnou přihlášku nemám. O slovo se hlásí pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, přestože bylo podáno veto proti zrychlenému projednávání, mám za to, že by bylo dobře, aby tato novela byla projednána ještě na této schůzi. Proto navrhuji, aby byla lhůta pro projednávání zkrácena na pět dní. Je to v souhlase s předkladateli tohoto sněmovního tisku.

Proti tomu, co zde bylo řečeno, že už některá občanská sdružení požádala, resp. učinila to, že si tu zkratku ke svému názvu připojila, tak je to samozřejmě chvályhodné, nicméně bych rád řekl, že tato změna běžná občanská sdružení stojí až několik desítek tisíc korun. Proto se domnívám, že by bylo dobře, abychom tento návrh schválili, a ti, kteří už tak učinili a tu zkratku si připojili, tak určitě na tom nějakým způsobem neprodělají, protože to se týká těch, kteří tak do dnešního dne neučinili.

Proto se znovu přimlouvám za to, abychom to projednali ještě na této schůzi, aby to mělo význam.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Kvapilovi. Ptám se na další přihlášku do rozpravy v prvém čtení. Není-li taková, rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a zároveň na zkrácení lhůty, který zazněl. Nejprve tedy návrh na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 40, přítomno 164, pro 130, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na zkrácení lhůty k projednání ve výborech na pět dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 41, přítomno 164, pro 83, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh jsme přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a lhůta k jeho projednání ve výboru byla zkrácena na pět dnů. Tím jsme se vyrovnali s tímto sněmovním tiskem číslo 216 a bodem číslo 25. Děkuji panu poslanci Ladislavu Šustrovi za navrhovatele a paní poslankyni Horníkové, která byla zpravodajkou k tomuto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP