(14.30 hodin)

Poslankyně Milada Halíková: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, chci požádat o podporu zařazení nového bodu na jednání dnešní, tedy 22. schůze naší Sněmovny. Bod by zněl Informace vlády o postupu čerpání evropských fondů.

Myslím, že je na čase, abychom se k této problematice vrátili a získali seriózní informaci o tom, co se v dané oblasti v současné době děje. Ostatně problémy v přípravě programu Věda a výzkum pro inovace stály ministryni školství Kuchtovou křeslo. Hlavním koordinátorem procesu čerpání peněz z evropských fondů je ale Ministerstvo pro místní rozvoj, které, jak se zdá, není stálým prodlužováním tohoto procesu nijak znepokojeno.

V těchto dnech sice údajně Evropská komise schvaluje první tři operační programy, ale jak víme, naše republika má dalších dvacet jedna. Měli bychom tedy jako poslanci dostat informaci, jak daleko je jednání o nich, a především o tom, co zajímá obce, města i podnikatele, kdy a v jakých programech budou vyhlášeny první výzvy, jak dlouhá doba uplyne, než budou žádosti vyřízeny a může dojít k faktickému čerpání prostředků. Zdá se, že letos to u většiny programů nebude. Proto je důležité, aby se vláda autoritativně vyjádřila ke zprávám, které máme pouze z tisku, že bude moci Česká republika všechny prostředky původně alokované na letošní rok přesunout do roku 2008, kdy by čerpání mělo fakticky začít. Měli bychom také znát také důležitou informaci, které programy jsou obdobně ohrožené jako ten garantovaný Ministerstvem školství, a kde tedy může dojít k dalším významným časovým skluzům k čerpání peněz z evropských fondů.

Chci vám proto poděkovat za podporu k zařazení tohoto bodu na program našeho jednání a navrhuji, aby tento bod byl zařazen za informativní body, to znamená za bod 113.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu pan poslanec Kováčik. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já se omlouvám, doopravdy jenom faktická. Chci reagovat na slova pana kolegy Tejce, jehož návrh samozřejmě podporujeme, ale je tam třeba jedno jeho tvrzení drobně upřesnit.

On se odvolává v argumentaci na neutěšený stav kolem onoho útvaru na to, že něco takového snad bylo možné pouze před dvaceti lety. Jeho mladý věk ho omlouvá, nemůže to pamatovat. Rád bych upřesnil, že před dvaceti lety prostě něco takového možné nebylo, a pro ty, které bych snad dráždil svým výrokem, paní a pánové - ani před dvaceti lety něco takového nebylo možné. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy je přihlášen pan poslanec Zajíček, připraví se pan poslanec Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já přičinil jeden návrh k pořadu této schůze. Prosím o podporu mého návrhu, který se týká zařazení bodu 46, sněmovní tisk 276, což je poslanecký návrh o místním referendu, a bodu 53, což je sněmovní tisk 323, za bod číslo 4, což je sněmovní tisk 191, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 326/1999, o pohybu cizinců na území České republiky.

Navrhuji dát tyto dva návrhy zákona o referendu vedle sebe, protože si myslím, že by projednání mělo běžet simultánně. To, že žádám o zařazení za bod číslo 4 současného návrhu pořadu schůze, protože vím s určitostí, že předkladatel tohoto návrhu pan ministr Langer bude v té době v Poslanecké sněmovně. Děkuji vám za pozornost a za podporu mého návrhu. Díky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Bublan, připraví se pan poslanec Vidím. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení sněmovního tisku 191, je to bod 4, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců a o azylu. (Upozornění z pléna, že se o bodu již hovořilo.) Aha, já se omlouvám, já jsem neposlouchal. V tom případě se přihlašuji k návrhu mého předřečníka. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, datum u pana poslance Zajíčka nezaznělo. Já bych byl rád, kdyby to zaznělo, protože pan poslanec Zajíček jenom chtěl za bod 4 zařadit body 46 a 53. Nezaznělo žádné pevné zařazení, takže pokračujte.

 

Poslanec František Bublan: Dobře. Tak se k tomu připojuji s tím, že by tento bod byl zařazen na úterý 23. října odpoledne jako první, případně druhý bod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. To znamená, že by to byl první, druhý a třetí bod. Ano? Dobře.

Nyní pan poslanec Vidím, připraví se pan poslanec Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl následující návrh směřující k pevnému zařazení čtyř bodů z bloku zpráv, návrhů a dalších bodů. Jedná se o body 104, 107, 112 a 113. Jsou to body z oblasti resortu Ministerstva obrany: nasazení sil a prostředků AČR v období červenec až prosinec 2006, vládní návrh na vyslovení souhlasu s pobytem příslušníků ozbrojených sil cizích států - Britský vojenský poradní a výcvikový tým v České republice, dále pak informace o vojenských cvičeních a o přeletech a průjezdech ozbrojených sil přes území naší země.

Dovolím si navrhnout pevné zařazení těchto bodů na tento pátek jako první čtyři body po polední přestávce v jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená, pane poslanče, na 19. 10. po polední přestávce.

Nyní vystoupí pan poslanec Seďa, připraví se pan poslanec David Kafka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si do programu jednání 22. schůze Poslanecké sněmovny navrhnout nový bod, který má název Informace ministryně obrany o navrhované reorganizaci vojenských záchranných praporů v rámci plánované změny reformy ozbrojených sil České republiky. Tento bod navrhuji doplnit do bloku zpráv.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane poslanče. Já bych poprosil, abyste mi to předal písemně. Děkuji.

Nyní vystoupí David Kafka, připraví se pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Dovoluji si navrhnout, aby se bod číslo 9 pořadu schůze, tj. tisk 132, druhé čtení, přesunul na pátek 19. za již pevně zařazené body. Já vám děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Marek Benda, připraví se pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, já mám také jenom návrh na změnu pořadí bodů, a to body 13 a 14, sněmovní tisk 178, novela exekučního řádu, a 179, novela výkonu trestu odnětí svobody, zařadit na konec druhých čtení. Protože vidím, kolik druhých čtení vypadává, na konec druhých čtení, ne však dříve než zítra po polední pauze, jestli mohu poprosit a takto upřesnit svůj návrh. Jde o to, že pan ministr spravedlnosti je na dnešek omluven a u bodu 178, novela exekučního řádu, potřebujeme ještě dořešit některé technické podrobnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Doktor, připraví se pan poslanec Šťastný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP