(15.20 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Myslím, že mě klidně v této věci můžete interpelovat písemně. Je to ostatně vaše právo a odpovědi se nemohou změnit. Děkuji za otázku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další interpelace je interpelace pana poslance Váni ve věci způsobu vládnutí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, vaše vláda nemá opravdu pevné kořeny. Existence vaší vlády je držena díky hlasům dvou poslanců, bývalých členů ČSSD, poslance Melčáka a Pohanky. Pane premiére, vaše ODS se neštítila 14 dní před volbami ovlivnit Kubiceho zprávou výsledky voleb. Vaše ODS prokázala, že se řídí heslem účel světí prostředky a že se neštítí použít lží a podvodů. Vaše ODS totiž vyhrála celé volby klamem, podvodem a lží. Obdobným způsobem jste vy, pane premiére, sestavil vládu, kde jste potřeboval k tomu hlasy dvou zrádců. Sotva vaši ministři za ODS usedli do svých křesel, tak vyhnali z ministerských úředníků zkušené nestranné odborníky a nahradili jste je vašimi členy za ODS. Vaše ODS, pane premiére, se rovněž neštítila ovlivňovat nezávislé soudce, nezávislé policejní vyšetřovatele v kauze trestního stíhání manažerů Nomury. Měli jste plná ústa boje proti korupci a váš první vicepremiér se zmítá v korupčních kauzách skoro dodnes, pane premiére. A vaše ODS - co dělá? Projevuje se nekvalifikovaností, prodává a navrhuje prodej akcií ČEZ, rozprodává lidem pod rukama nemocnice. Vaše ODS, pane premiére, ze zdraví lidí činí kšeft a byznys. Vaše ODS údajně reformou veřejných financí chce snížit státní dluh.

Pane premiére, mám z toho zamotanou hlavu. Odpovězte mi: Proč, když chcete snížit státní dluh, na druhou stranu se sami, dobrovolně, na základě návrhu ODS zříkáte příjmů do státního rozpočtu více než 200 miliard? Já tomu nerozumím. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Musím říci, pane poslanče Váňo, že dnes podáváte opravdu velmi dobré výkony, a opakovaně zařazuji vás mezi první pětku hvězd této Poslanecké sněmovny. (Potlesk z pravé části sálu.)

Nechci se nyní vracet do minulosti, ale nezapomněl jste náhodou na to, že vaše minulá vláda byla držena v Poslanecké sněmovně hlasem jediného poslance - poslance Kotta, takto bývalého poslance za ODS? Myslím, že je to nastejno. Vyčítat si to, řekl bych, je zbytečné.

Kubiceho zpráva. Kdy se začnete omlouvat Ivanu Langerovi za to, že jste na něho ukázali prstem, že způsobil ten marasmus před volbami? Kdy se omluvíte těm 46 odposlouchávaným, kteří na základě ukázání prstem na Langera byli neoprávněně odposloucháváni v této kauze? Kdy se začnete konečně dívat sami na sebe?

Já jsem hluboce přesvědčen, že celá záležitost poškozuje celou politickou scénu, ODS nevyjímaje.

K vašim dotazům, které jsme už dnes měli možnost rozsáhle komentovat v oné chatové diskusi dopoledne, snad jen jediné. Bohuslavem Sobotkou fakticky vytvořený rozpočet na letošní rok, který jsme neměli možnost výrazně modifikovat, není schodek 91,3 miliardy, je to plus 31 miliard Státního fondu dopravní infrastruktury. Mohli jsme si ty peníze půjčit, mohli jsme je dostat z ČEZ, mohli jsme je řešit nějak jinak. Ale pořád je to dluh tohoto státu v letošním roce. To je 123 miliard, pane poslanče. Kdybychom neudělali a neschválili balík stabilizačních změn, bylo by to na příští rok 160 miliard při všech restrikcích.

Jestliže rozpočet má deficit na příští rok 70 miliard, to není oněch vzpomínaných 10 miliard dopoledne, Bohuslave Sobotko. To je 80 miliard a ty jsme museli někde najít. A ty jsme našli.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane poslanče, máte ještě minutu k doplnění.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, neztrácejte nervy, nesluší vám to. Pane premiére, ve skutečnosti to, co děláte, nejedná se o žádnou reformu, ale vy jenom chcete přilepšit bohatým. Vy podporujete jenom bohaté. Česky řečeno, pane premiére, vaše ODS a vy na úkor celé společnosti chce, aby bohatí ještě více zbohatli. Vaše ODS a vy přilepšíte lidem, kteří měsíčně mají více než 40 tisíc lidem. Zbohatnutí bohatých potom zaplatíme my všichni, pane premiére. To je vaše filozofie.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, máte ještě dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Nebudu potřebovat dvě minuty. Můj tehdy třináctiletý syn uvedl na adresu nejmenovaného předsedy sociální demokracie: bohatým bral, na chudé - a verš si doplňte. Taková je pravda.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. S další interpelací vystoupí pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Týká se věci kampaní proti raketám. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, dovolte mi, abych také se tady vyznal z toho, že si nevím rady s vaší vládou.

Rád bych se ještě vrátil k té kampani proti raketám, kterou jste zahájili. První věc je, že mi není úplně jasné, proč zahajujete tuto kampaň ve chvíli, kdy vláda teprve vede konzultace a jedná s vládou Spojených států, kdy není jasné, jestli vůbec vznikne dohoda, kdy neznáme podobu smlouvy, ke které se míří, kdy nemáme ani stanovisko Aliance. To je první věc. Nevím, proč v této chvíli zahajujete kampaň. Nevím o takové kampani ani ve Spojených státech, ani v Polsku.

A druhá, a o tom bych chtěl zejména mluvit. Už vůbec nechápu, proč na tuto kampaň najímáte propagátory, komunikátory a agentury. Vy jste řekl, že to je proto, že jsou úředníci, jsou politici, ale pak prý ještě potřebujete nějaké koordinátory. To bylo to, co jste zde řekl na interpelacích. Podívejte se, na ministerstvech je - Ministerstvo zahraničí - tři tisíce úředníků, odborníků. Pak jsou úředníci na Ministerstvu obrany, máme úředníky na Úřadu vlády. To jsou stovky, tisíce úředníků a odborníků. Mezi nimi jste nenašli nikoho, kdo by vám pomohl s jakoukoli veřejnou debatou? A pak především se ta debata, to je vrcholně politické téma, ta se týká politiků. Ti by ji měli vést. Vy nechcete referendum, dáváte mnohokrát najevo, že vás veřejné mínění nezajímá. A když máte mluvit s lidmi, tak místo sebe nastavujete paňáci, figuríny, které to mají odvést za vás. K čemu jsou politici ve vládě, pokud nejsou schopni tuto věc argumentovat před lidmi? Já se nechci setkávat s nějakými paňáci, s nějakými agenturami. Já chci vést debatu s politiky. Ve vašem pojetí politiky jsou v tom státě k ničemu v zásadní politické věci.

Takže já vás prosím, pane premiére, neschovávejte se před lidmi. Vím, že jste byl jednou v Brdech, ale to ukazovali fotky, že chodíte na hřiby. Takže já bych si přál, abychom měli možnost tyto věci diskutovat tváří v tvář, aby politici v této zemi plnili svou funkci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan premiér s odpovědí.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vzhledem k několikahodinové diskusi včera k tomuto tématu pokládám téma této interpelace trochu za vyčichlé, minimálně pro tuto schůzi. Nicméně přesto si zaslouží pár komentářů vystoupení Lubomíra Zaorálka, protože se rozčiluje podle mne zbytečně.

Právě multidisciplinarita celého problému nějakého koordinátora vyžaduje. Ten problém není plochý, není jednobarevný, není černobílý. Problém je mnohovrstevný a já se pokusím jednotlivé vrstvy tady vyjmenovat. Proto to nemůže komunikovat pouze ministr zdravotnictví v otázkách ochrany zdraví, proto nestačí pouze ministryně obrany v otázkách bezpečnosti a v otázkách obrany, proto nestačí pouze ministr zahraničí v otázkách zahraničněpolitických. Jednotlivé vrstvy problému jdou až do podoby komunální, regionální politiky.

Domnívám se, že to, že existuje koordinátor, který artikuluje postoj jednotlivých funkcionářů administrativy a komunikuje s veřejností srozumitelným způsobem, to je pozitivní zpráva, nikoli negativní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP