(11.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Problém bude ten, že veřejné rozpočty přijdou o 40 až 50 miliard korun příjmů na daních. My zdědíme stát s rozvrácenými veřejnými financemi a současně zdědíme stát, který bude mnohem chudší, než je dnes. Budeme mít mnohem méně a menší manévrovací prostor pro to, abychom veřejné rozpočty stabilizovali, protože celková daňová kvóta v tomto roce díky masivnímu snížení daní poklesne a příjmy veřejných rozpočtů se v roce 2010 dramaticky sníží. Sestavení státního rozpočtu na rok 2011 proto bude mnohem složitějším úkolem, než bylo sestavování státního rozpočtu na rok 2007.

Takto si nepředstavuji stabilizaci veřejných rozpočtů. Je to zametání problému pod koberec. Je to porušení slibu, který jste dali voličům před volbami. Dočasně, kosmeticky upravujete deficit státního a veřejných rozpočtů za cenu zvýšení daní, za cenu dalšího zadlužování. To je takzvaná stabilizace veřejných rozpočtů, kterou jste nám předložili a předvedli.

Ještě několik poznámek k některým vystoupením, která by se možná dala i označit za demagogická. Já to dělat nebudu, ale jenom bych je chtěl upřesnit.

Hospodářský růst. Pan místopředseda vlády Nečas zde hovořil o tom, že jsou v Evropě, ve střední Evropě, ve východní Evropě i země, které rostou rychleji než Česká republika. To je pravda. To, co je také pravda, je, že jsou to země, které zvyšují svoji hospodářskou úroveň z mnohem nižšího základu, než musí zvyšovat hospodářský růst Česká republika. A je známou pravdou, že rychlejší hospodářský růst lze dosáhnout zejména v zemích, které mají nižší stupeň rozvinutosti a nižší základ pro zvyšování tohoto hospodářského růstu.

To, co je ovšem důležité připomenout, je to, že pan místopředseda vlády Nečas kritizoval to, že hospodářský růst byl za vlád sociální demokracie nízký, že dosáhl pouhých 6 % hrubého domácího produktu. ODS před volbami slibovala, že zvýší hospodářský růst, že takzvanou reformou, pokud bude mít hlasy ji provést, tak že zvýší hospodářský růst. Jaký je výsledek? Vy jste sestavili vládu a máte dostatečnou většinu jak ve Sněmovně, tak v Senátu na to, abyste prosadili všechna svoje opatření pro zvýšení hospodářského růstu. My vám přece v žádném z nich nemůžeme zabránit. Vy se tedy nemůžete vymlouvat na sociální demokracii, že vám házíme klacky pod nohy, když chcete zvýšit hospodářský růst.

Jaká je vaše vlastní prognóza vývoje hospodářského růstu v České republice? Z makroekonomické prognózy Ministerstva financí vyplývá, že v roce 2007 se očekává hospodářský růst zhruba 5,8 %, čili nižší, než byl v minulých letech. V roce 2008 poklesne dynamika českého hospodářství na 5 %. V roce 2007 bude 5,3 % a v roce 2008 4,9 %. To znamená - vy predikujete, že po vašich reformách poklesne v roce 2010 tempo růstu české ekonomiky dokonce pod 4,9 %. To je situace velmi zvláštní, jestliže jste kritizovali naše vlády za to, že jejich hospodářský růst byl nízký, a on přesahoval 6 %, potom po vašich reformách vaše vlastní predikce ukazují, že vy těchto 6 % ani v jednom z následujících let v České republice nepřekročíte.

Jaký je tedy smysl kritiky z vaší strany? Jaký je skutečný příspěvek takzvaných reforem k růstu hospodářské dynamiky našeho národního hospodářství? Pokud si přečteme dokumentaci k návrhu státního rozpočtu, tak jak byla předložena do vlády, tak tam najdeme jasná slova o tom, že právě opatření reformy zejména v oblasti restrikce výdajů a zejména v oblasti snížené sazby DPH zpomalí v příštím roce růst českého hospodářství. To znamená, že dokonce váš vlastní dokument, který váš vlastní ministr financí předložil do vaší vlastní vlády, hovoří o tom, že reforma veřejných rozpočtů v příštím roce zpomalí hospodářský růst.

Jak můžete mít odvahu, pane místopředsedo vlády Nečasi, kritizovat Českou stranu sociálně demokratickou za to, že v dobách, kdy měla vládní odpovědnost, byl hospodářský růst jenom přes 6 %, když vaše vlády si na něco takového v příštím letech ani netroufají pomýšlet! A přitom máte většinu ve Sněmovně, v Senátu a můžete prosadit jaká chcete reformní opatření pro to, abyste splnili sliby, které jste dali voličům.

Já myslím, že ta realita a ta skutečnost je velmi jednoduchá a prostá, jak už to tak většinou bývá. Vy jste vyhráli volby na základě populismu. Vy jste předvedli populismus v daňové oblasti, předvedli jste ho v rozpočtové oblasti a předvedli jste ho i v sociální oblasti. Co jiného než populismus byl slib tisícovky valorizace pro důchodce? Vždyť vy sami jste v té době museli vědět, že něco takového nejste schopni dodržet. Vaše předvolební sliby byly nerealistické, byly populistické, a nemáte odvahu to v tuto chvíli přiznat.

Já bych si velmi vážil toho, pokud by zde pan místopředseda vlády Nečas vystoupil a toto přiznal. Myslím, že je velmi trapné, jestliže tady musíme sledovat jedno vystoupení představitele ODS za druhým v situaci, kdy se vytáčí, mlží a nepřiznají jednoduchou skutečnost - ano, my jsme občanům před volbami záměrně lhali proto, abychom získali jejich důvěru, získali jejich hlasy, a jakmile jsme ji získali, tak opouštíme většinu programových prvků, na základě kterých jsme tuto důvěru dostali. A taková je myslím holá pravda.

Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k avizované další přihlášce do této diskuse jsem nucena projednávání odpovědi předsedy vlády na interpelaci poslance Miroslava Váni přerušit. Touto přerušenou odpovědí na interpelaci se budeme zabývat na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Jediným bodem, který nám v dnešním dopoledni zbývá projednat, je bod

 

23.
Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona
o státním rozpočtu České republiky na rok 2008 a střednědobého
výdajového rámce v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech

 

K tomuto bodu vám bylo rozdáno usnesení rozpočtového výboru č. 309 z 15. schůze dne 21. srpna tohoto roku. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení poslanci, vážené poslankyně, rozpočtový výbor na své 15. schůzi 21. srpna letošního roku přijal usnesení, ve kterém doporučil Poslanecké sněmovně, aby schválila časový harmonogram projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2008 a také střednědobého výdajového rámce podle přílohy 1 příslušného usnesení rozpočtového výboru, a standardně zmocnil předsedu výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

V příloze č. 1, kterou máte k dispozici, je podrobně popsán harmonogram projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu. Tím prvním rozhodujícím termínem je 30. září letošního roku, do kdy by vláda měla předložit návrh zákona do Poslanecké sněmovny. Předpokládáme, že třetí čtení návrhu zákona o státním rozpočtu by tady v Poslanecké sněmovně mohlo probíhat od úterý 4. prosince letošního roku.

Dovoluji si proto Poslaneckou sněmovnu požádat o schválení tohoto harmonogramu projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ani z místa se nikdo nechce zapojit do všeobecné rozpravy k tomuto bodu, tedy tuto rozpravu končím. Předpokládám, že závěrečné slovo také v tuto chvíli není třeba.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Taktéž do této rozpravy nemám žádnou přihlášku, končím tedy podrobnou rozpravu.

Budeme hlasovat o usnesení tak, jak nám ho doporučuje rozpočtový výbor a bylo zde předneseno zpravodajem panem poslancem Bohuslavem Sobotkou, tedy doporučení Poslanecké sněmovně, aby schválila časový harmonogram projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2008.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 71 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne příslušné tlačítko. Děkuji vám. Kdo je, prosím, proti?

Z přítomných 148 poslankyň a poslanců se pro tento návrh vyslovilo 120, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu č. 23.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP