(11.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Když se podíváte na daňovou reformu, tak ano, ona podstatně snižuje daně, ale zejména těm, kdo vydělávají 30 až 40 tisíc Kč hrubého měsíčně a více, ale nijak se pozitivně netýká lidí, kteří mají příjem v rozmezí 20 až 30 tisíc Kč hrubého. Řada rodin v tomto rozmezí nejenže nepozná žádné snížení daní, ale ve skutečnosti na ně dolehne vyšší daňová zátěž. Čili ten slib, na základě kterého ODS také vyhrála volby, že sníží výrazně daně všem, tak tento slib byl porušen reformou, která byla schválena vašimi hlasy. To není reforma, na kterou měla sociální demokracie jakýkoli vliv. Vy tuto reformu, pane ministře Nečasi, nemůžete svádět na sociální demokracii. Je to vaše odpovědnost.

Druhý slib, který jste dali občanům v daňové oblasti a který byl také velmi pozitivně přijímán veřejností, byl slib, že daňové přiznání v případě, že ODS vyhraje volby, bude na jedné stránce. Tak jak jste schválili tu vaši takzvanou reformu, je velmi pravděpodobné, že počet stran daňového přiznání se nesníží v příštím roce. Nebude daňové přiznání na jedné straně. Nebude ani na dvou, ani na třech, ani na čtyřech, dokonce ani na deseti stranách. Ten počet stran daňového přiznání se v podstatě nesníží. Ale vy jste slíbili před volbami voličům, že bude daňové přiznání na jedné straně. Opět je to další slib, který jste nesplnili. A není to vina sociální demokracie. Vy jste nic takového ani tady nenavrhli, v Poslanecké sněmovně.

Třetí slib, který oslovil velké množství živnostníků, byl, že živnostníci dostanou roční daňové prázdniny. Vy jste všem živnostníkům slíbili, že prosadíte roční daňové prázdniny. Já teď nechci polemizovat o tom, že je to nespravedlivé vůči těm, kdo nejsou živnostníky. Protože určitě i každý zaměstnanec by chtěl roční daňové prázdniny. Ale vy jste je slíbili živnostníkům, napsali jste je do svého volebního programu, a já se ptám, kdy ty daňové prázdniny pro živnostníky vypuknou! Zda to bude od 1. ledna příštího roku, nebo jestli to bude od 1. ledna 2009 a jestli to vůbec bude v rámci tohoto volebního období. A opět - tomu přece nezabránila sociální demokracie, že ty daňové prázdniny pro živnostníky tady nebudou. Vy jste to ani nenavrhli do této Poslanecké sněmovny, aby daňové prázdniny byly.

To byly tři zásadní sliby jenom k daňové oblasti, které jste dali voličům. Všechny tři jste porušili.

V příštím roce zvyšujete daňovou zátěž pro naprostou většinu obyvatel České republiky. Vy jste sice snížili přímé daně, a to zejména firmám a vysokopříjmovým kategoriím, ale zvýšili jste naprosto masivním způsobem nepřímé daně - o 35 miliard korun! Díky zvýšeným spotřebním daním získáte navíc 11 miliard korun, díky novým ekologickým daním více než 4 miliardy korun, 25 miliard korun získáte díky zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty. Snížením daně z příjmů ušetří zejména vysokopříjmové kategorie příští rok necelých 20 miliard korun. To je obrovský nepoměr, ten rozdíl v neprospěch občana je příští rok 16, či dokonce 18 miliard Kč. Podle toho, jestli vezmeme původní vládní návrh, nebo to, jak byl tady pozměněn v Poslanecké sněmovně. Čili na základě pozměňovacího návrhu ten rozdíl v neprospěch občana je dokonce 18 miliard Kč, o které příští rok lidé zaplatí na daních víc, než ušetří v rámci takzvaného snížení daně z příjmů.

To je také skutečnost, která jasně ukazuje, za jakou cenu takzvaně stabilizujete veřejné rozpočty. Vy je stabilizujete za cenu toho, že jste absolutně popřeli hlavní princip a hlavní ideu toho, co Občanská demokratická strana slibovala ve volbách: Snížíme daně všem. Snížíme daně všem. To jste neustále opakovali. Opakoval to předseda vlády. Opakoval to stínový ministr financí ODS, opakovali to všichni další kandidáti ODS: Snížíme daně všem. Zavedeme roční daňové prázdniny pro živnostníky. Daňové přiznání bude na jedné stránce. Nic z toho jste nesplnili! Naopak příští rok vaše vláda zvyšuje daně. Vy o tom nemluvíte, ale je to fakt.

Jenom díky zvýšení daní nominálně snížíte o něco schodek státního rozpočtu. Letos se očekává, že schodek státního rozpočtu bude 80 miliard Kč. Po vaší slavné reformě se možná příští rok sníží na 70 miliard Kč. Ten rozdíl je 10 miliard Kč ve schodku státního rozpočtu.

Vy jste slibovali ve volbách, že zastavíte zadlužování státu. To byl také významný slib. Neustále jste kritizovali sociální demokracii, že zadlužuje tuto zemi, že máme příliš vysoké sociální výdaje. Je zvláštní, jak tady dnes pan místopředseda vlády Nečas kritizoval sociální demokracii úplně obráceně. Pan místopředseda vlády Nečas nás tady kritizoval za to, že jsme šetřili. Že jsme šetřili v řadě výdajů a že jsme dávali malé valorizace důchodů. Za to nás tady pan místopředseda vlády Nečas kritizoval! Čili z úplně obráceného pólu, než se tady dělo v této Poslanecké sněmovně ještě v letech 2002 až 2006, která si řada z nás velmi dobře pamatuje.

Vy jste slíbili, že zastavíte zadlužování země. Jaká je skutečnost? Příští rok 71 miliard deficitu státního rozpočtu. Další dva roky potom zase 70 miliard deficitu státního rozpočtu. Schodek se v příštích letech v zásadě nesníží pod 70 miliard Kč nominálního deficitu státního rozpočtu. Za čtyři roky vaší vlády, až budeme sčítat v roce 2010, tak se nám tady rýsuje neuvěřitelná částka. Za čtyři roky vaší vlády se zvýší veřejný dluh České republiky o 400 miliard Kč! Vy jste slibovali, že zastavíte zadlužování České republiky. I díky tomu jste dostali 1 milion 900 tisíc hlasů voličů. Vy jste ten slib porušili. A není to vina sociální demokracie. Tyto rozpočty jsou vaším dílem. Tyto zákony jsou vaším návrhem. My nemáme většinu ani ve Sněmovně, ani v Senátu, abychom vám v tomto mohli zabránit. A vy vytvoříte 400 miliard nového veřejného dluhu. Zatímco na konci loňského roku byl veřejný dluh 900 miliard Kč, tak na konci roku 2010, po letech vaší vlády, ve volebním roce, bude 1,3 bilionu Kč veřejného dluhu, který tady zůstane po vašich vládách.

Ten problém takzvaných reforem není jenom v tom, že jste v nich porušili úplně všechno, co jste slibovali před volbami, že jsou nespravedlivé, že zvýší zadlužování státu. Že zvyšují daně pro velkou část občanů České republiky. Problém, ten zásadní problém, který tady je a o kterém se téměř v naší zemi nediskutuje, a je to chyba, že se o něm nediskutuje, je fakt, že tyto reformy jsou dočasné. Efekt těchto reforem na stabilizaci veřejných rozpočtů se vyčerpá v roce 2010. Vláda, která přijde v roce 2010, na podzim tohoto roku, ať už to bude vláda levicová, pravicová či středová, bude stát před velmi nelehkým úkolem. Vaše takzvané reformy se v tomto roce vyčerpají. Pozitivní efekty zvyšování daní v roce 2008 se vyčerpají.

Dočasná úsporná opatření, která zavádíte od příštího roku, nebude možné prolongovat. Snad si nedokážete představit, že bychom tři roky po sobě drželi učitele na poklesu reálných platů? Snad si nedokážete představit, že bychom tři roky po sobě udržovali takto nízké valorizace důchodů? To přece není reálná věc. Řada vašich takzvaných úsporných opatření má pouze dočasnou povahu a příští vláda v nich nebude moci pokračovat, ať už bude pravicová, levicová, liberální či konzervativní. Vaše takzvaná reforma nestabilizuje veřejné rozpočty, ale pouze odbourává negativní fiskální dopad změn některých zákonů z roku 2006. To je a bude celý výsledek.

Vláda, která přijde po příštích volbách, a já věřím, že to bude vláda vedená Českou stranou sociálně demokratickou, tak zdědí veřejné rozpočty ve špatném stavu. Ony nebudou stabilizované. Ale ten problém bude následující: My zdědíme veřejné rozpočty s deficitem státního rozpočtu někde kolem 70 miliard Kč, čili zhruba se stejným deficitem, jaký bude příští rok. Na tom se nezmění nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP