(10.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

A já musím říci, že jsem to zpětně obdivoval, protože vím, co to muselo být ve vás, jak to muselo ve vás vřít, když jste se takto přetvařovali. Já myslím, že tohle, ten váš cynismus a arogance, kterou jste tady teď předvedl, že česká veřejnost dobře chápe.

Proto česká veřejnost takovým způsobem také reaguje tím, že vám dává najevo, jak mění svou přízeň. Jinak řečeno pro méně bystré, jak se vyvíjejí průzkumy veřejného mínění, a to nejen mezi stranami, ale také mezi politiky. Já být vámi, tak bych se velmi vážně zamýšlel nad tímto vztyčeným prstem české veřejnosti, ale toho vy naštěstí nejste schopni. Já vám za to vlastně děkuji, že takto vystupujete, že lidé konečně ztratí zbytek iluzí a nenechají se vámi už napříště ohlupovat.

Pane místopředsedo Nečasi, já nechci se věnovat podrobně vašemu vystoupení, té nestoudné demagogii a vašim lžím. Já se budu věnovat jen té krátké části, kterou jsem před chvíli připomněl, to jsou důchodci. Vy jste zcela nestoudně slibovali důchodcům nárůst jejich důchodů o tisíc korun měsíčně., pokud provedete reformu. Kde těch tisíc korun je? Hladový nárůst 346 korun při růstu… Když tak mi aspoň, pane kolego, vykejte, my jsme spolu nepásli kravičky. (Reakce na poznámku ze sálu.) Vy zkrátka v tomto jste zcela nesoudní.

A chtěl bych říci, že pokud jde o reálné důchody, ty prostě zaznamenají v tom příštím roce pokles. To byste aspoň si měli přiznat a měli byste to přiznat české veřejnosti a stydět se. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dalším přihlášeným do této rozpravy je pan poslanec Zdeněk Škromach, po něm je zde přihláška pana poslance Miroslava Váni. Dále pan poslanec Kováčik a pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, neměl jsem v úmyslu vystupovat, ale když jsem slyšel tady vystoupení pana ministra Nečase a málem jako by si říkal o přihlášku do sociální demokracie, tak jsem se rozhodl, že vystoupím. A myslím si, že je potřeba jasně říci: Pane ministře Nečasi, přihlášku do sociální demokracie a za člena sociální demokracie přijat nebudete. Protože sociální demokracie je stranou čestných lidí, nikoli těch, kteří podvádějí. A vy svým vystoupením tady opět pokračujete v podvodu na občanech a na voličích.

Ty billboardy, na kterých ODS, tenkráte ještě stínová ministryně paní poslankyně Páralová, která tedy už není ministryní, ale jste ministrem vy, tak jste slibovali tisíc korun, a to bez dodatku. (Nesouhlasná reakce premiéra.) A to bez dodatku, pane premiére, nemluvte mi do řeči tady zezadu. Já vás slyším a říkám vám, že lžete. Najděte si vaše billboardy, máte je ještě na vašich stránkách na internetu. Nikde se na těch vašich billboardech, kde se usmívají dva důchodci a pod nimi je napsáno 24 tisíc korun ročně, nepíše o tom, že to podmiňujete něčím jiným než tím, že prostě důchody zvýšíte. Vy jste je podvedli. A nebyli jediní. Těch usměvavých tváří bylo samozřejmě mnohem více. Vy jste podvedli živnostníky, kterým jste slibovali desítky tisíc. Vy jste podvedli zaměstnance, vy jste podvedli sestry a zaměstnance ve zdravotnictví. Ty tisíce, které visely bez jakékoli podmínky na vašich billboardech, jste prostě nesplnili.

Dneska, a myslím si, že pan ministr Nečas zřejmě musel mít docela… i když mám pocit, že studoval vysokou školu dokonce technického směru, tam určitě matematiku měli… sčítat navýšení na příští rok a započítávat do toho, že loni během roku jste navýšili důchody o tisíc korun - další snaha o podvod. To přece není možné! Si z nás děláte srandu? Ale hlavně, vy si děláte srandu z těch dvou milionů důchodců. Protože to navýšení je potřeba počítat ročně. Letošek jste zvýšili o to, co už připravovala naše vláda a říkala před volbami naprosto nepopulisticky, že prostě více jak těch 500 až 550 korun to nebude. Vy jste řekli tisíc. Důchodci vám na to naběhli, aspoň mnozí. Možná že to byly ty rozhodující hlasy, které vedly k tomu, že dneska vám stačil Pohanka s Melčákem, abyste mohli pokračovat ve svých lžích. (Potlesk některých poslanců ČSSD.)

Těch 346 korun nemůžete sčítat za rok vaší vlády, ty jste ještě nezačali ani vyplácet. To je přece k 1. lednu pro příští rok a zohledňujete… Čili pak už, pane ministře, musíte spočítat dva roky, nikoli rok. A je to za dva roky děleno dvěma, je to necelých 400 korun ročního nárůstu. To je váš výsledek za první dva roky vládnutí.

A mimo jiné, byl jste to právě vy, pane ministře Nečasi, prostřednictvím řídícího, i když jako ministra myslím, že vás mohu oslovovat, který tady ještě před několika měsíci hřímal o tom, jak zaručí nárůst průměrných důchodů na 42 % průměrného výdělku. Kde jsou ty vaše sliby? Jak to, že poměr mezi důchodem a průměrným výdělkem vaším návrhem na navýšení důchodů poklesne? Jak to, že poklesne? Jak to, že neplníte, co jste slíbili, a to ještě za situace, kdy naběhnou k Novému roku další náklady spojené se zvýšení DPH?

Vy jste tady vzpomínal, co, kdo, kdy a kde nasliboval. Nějak tak jste pominul, že váš současný ministr financí byl po čtyři roky koaličním partnerem sociální demokracie, a zapomněl jste na jeho krásný billboard, který visel před volbami, kde se pan ministr Kalousek vyjímal s nápisem: My jsme vám zajistili 7600 rodičovský příspěvek. A to je opět další výsledek vaší koaliční vlády a toho se nezbavíte, ať chcete nebo nechcete. Pan ministr Kalousek je dneska ministr financí a to, co s úsměvem a rozzářenou tváří sliboval našim rodinám, rodinám s dětmi, 7600 korun… On už ale zapomněl říci, že to nebude čtyři roky, jako to bylo předtím, ale že to bude možná jenom tři, možná dva roky. A že vlastně to byl jenom takový předvolební tah, a vlastně v koalici s ODS a zelenými, abychom na ně nezapomněli, protože ti mimo jiné také slibovali včetně KDU, že nikdy nepodpoří rovnou daň…

No co bylo před volbami bylo, čo bolo, to bolo, teraz, keď jsme ve vládě… Takže to bude trošku jinak. A ono to vypadá všechno jinak. Ty rozzářené tváře opravdu zřejmě už nejsou tak rozzářené. A pane ministře Nečasi, buďte chlap, nebuďte zbabělec a přihlaste se k tomu, co děláte. Nevymlouvejte se stále na to, co sociální demokracie chtěla nebo nechtěla. Vy vládnete, vy zodpovídáte a vaše vláda a vy jako ministr jste ještě v červnu veřejně a velkohubě vyhlašoval, že zvýšíte důchody o 700 korun. To si přečtěte v novinách, na internetu. Samozřejmě je to vaše přímá řeč, nemusíte vůbec přemýšlet, já vám to doložím, když budete chtít.

Ještě v červnu byly titulky, jak Nečas slibuje důchodcům 700 korun. Poté ovšem, zřejmě na zásah pana ministra Kalouska, který samozřejmě už zjistil, že bude potřebovat nějaké koruny na jiné výdaje, možná že i pana premiéra, který zřejmě řeší také některé své problémy, tak jste musel sklapnout kufry jako správný voják a říci: Ano. Nebude to 700 korun, bude to jenom 346.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP