(10.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

V případě Estonska je to dlouhodobý růst, který se v průměru pohybuje kolem 9 % v posledních deseti letech. Z tohoto pohledu je dobře, že česká ekonomika roste, ale roste celý blok nováčků v Evropské unii a roste vysokými tempy.

Co se týče vět o valorizaci důvodů. Za prvé, zazněla zde lživá informace, lživá informace, že se zrušila valorizace důchodů. Nezrušila, zůstala úplně stejná, jaká byla, to znamená valorizace o plnou výši inflace, o jednu třetinu růstu mezd. Takže pan poslanec Váňa by neměl lhát. Mimochodem, na těchto faktech - a je to již několikátý fakt, který ukazuje, že lže - se ukazuje věrohodnost jeho dalších argumentů.

Jen připomenu panu poslanci Váňovi, ale i panu poslanci Paroubkovi, že za uplynulé čtyři roky minulého volebního období byly provedeny valorizace v celkové výši 1164 korun. To je součet valorizací za čtyři roky minulé vlády - 1164 korun. Za minulé vlády vzrostly penze z 6800 korun na pouhých 8100 korun. Jak vypadá vývoj penzijního systému v této oblasti z hlediska růstu penzí od září loňského roku? Když přišla první vláda Mirka Topolánka do Strakovy akademie, byla průměrná výše starobní penze 8168 korun. Po této valorizaci bude k 1. lednu průměrná výše starobní penze v České republice 9111 korun. I velmi chabý počtář tímto rozdílem si spočte, že bez několika desetikorun je to nárůst během roku a čtvrt o tisíc korun. I ten, kdo neumí počítat a měl s tím problémy, tak si toto může spočítat. Znovu opakuji - celková výše valorizací za čtyři roky minulé vlády byla všeho všudy 1164 korun.

Co se týče růstu mezd - růst mezd, zaplať pánbů, v této zemi již neurčuje žádná vláda. Ani sociálně demokratická, ani vláda občanských demokratů, ani vláda kohokoli jiného. Růst mezd v této zemi, zaplať pánbů, určuje především soukromý sektor. A soukromý sektor také tyto mzdy zvyšuje.

Lkaní nad tím, že se zastavila automatická valorizace životního minima, ano. Mimochodem, zrušení automatických valorizačních schémat je jedno z velmi inteligentních ustanovení sociálně demokratické Agendy 2010. Já se v tomto naprosto bezostyšně přiznávám k tomu, že toto byl dobrý nápad sociální demokracie, že jsem se jím nechal inspirovat, a proto jsem ho navrhl vládě. Opravdu, toto zrušení automatických valorizačních schémat, musím říci, byl inteligentní, dobrý, propracovaný ekonomický nápad a my jsme ho s chutí použili v rámci stabilizace veřejných financí. Já za něj sociální demokracii děkuji. Mimochodem, byl oceněn všemi ekonomickými analytiky a také všemi ekonomickými kruhy.

Co se týká lkaní nad valorizací životního minima, opět připomenu sociálním demokratům, že mezi lety 2002 a 2005, tedy téměř po čtyři roky, vaše vlády nevalorizovaly životní minimum. Téměř čtyři roky sociálně demokratické vlády nevalorizovaly životní minimum. Tak nad čím se tady rozčilujete? Že my děláme to samé, co vy jste navrhli a co vy sami jste dělali? Proč to najednou kritizujete? Jak to, že jste to nekritizovali v minulém volebním období? Toto je velmi pokrytecké.

Zrovna tak lkaní nad úpravami sazeb DPH, resp. nad zvýšením snížené sazby DPH. Opět bych chtěl připomenout váženým paním poslankyním a pánům poslancům ze sociální demokracie, že na tomto místě stál v létě 2002 předseda sociálně demokratické vlády Vladimír Špidla a ministr financí a místopředseda vlády pan Sobotka a navrhovali z tohoto místa v rámci tzv. povodňového balíčku zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 7 %. Čili je zvýšení snížené sazby DPH asociálním a nepřijatelným krokem? Není. Zcela zjevně není, protože jste to sami navrhovali. Jediné, o čem se můžeme bavit, jestli to má být o dva procentní body, nebo o čtyři procentní body. To je regulérní politická debata. Ale i vy sami jste navrhovali toto řešení. A připomeňme si, že neprošlo tehdy jenom díky hlasu tehdejší poslankyně paní Marvanové. Jinak to prošlo, protože všichni sociálně demokratičtí poslanci pro to hlasovali. Tak nad čím opět dnes lkáte? Nad tím, že se zvyšuje snížená sazba DPH? Vždyť jste to sami navrhovali. Děláme to samé, co jste dělali vy.

Za další - společné zdanění manželů, lkaní nad tím, že bylo zrušeno. Každý, kdo umí počítat, tak ví, že nastavení odpočitatelných položek a daňové sazby je uděláno tak, že sice společné zdanění manželů neexistuje, protože při jedné daňové sazbě je nesmysl, ale všechny jeho výhody zůstávají, jsou zachovány. Všechny rodiny s dětmi uplatňující dodnes společné zdanění manželů na základě vládou navrženého návrhu - nejenže jim budou zachovány všechny tyto výhody v konkrétních částkách, které poznají v peněžence, ale dokonce je to ještě mírně polepšeno. Čili všechny výhody společného zdanění manželů z hlediska výše daní byly zachovány.

Systém státní sociální podpory. Opět připomenu konkrétní čísla, protože opět tady znělo lkaní o tom, k jaké tragedii tam dochází. V roce 2006 bylo v celém systému státní sociální podpory 34 miliard korun. 34 miliard korun. V roce 2008 bude v systému státní sociální podpory 46 miliard korun. To znamená - a to si spočítá i pan poslanec Váňa - o 12 miliard více než v loňském roce, jehož rozpočet navrhovala vláda sociální demokracie. O jakém ožebračování mluvíte, když v příštím roce díky těmto opatřením bude v systému státní sociální podpory o 12 miliard více, než bylo ve vaše rozpočtu, který vy jste navrhovali pro rok 2006?

A věty "sociální demokracie dává", to jsou právě ty nebezpečné věci. Sociální demokracie nedává a nedala nikdy nikomu nic. Sociální demokracie je koneckonců jako každá vláda. Prvně musí lidem peníze sebrat, aby potom prostřednictvím státu a státního rozpočtu mohla tyto peníze dejme tomu někomu dát. Ale sociální demokracie nedala nic, nedala ani korunu. Takže já velmi prosím, aby tyto neuvěřitelné věty tady nezaznívaly.

Poslední poznámka - poplatky ve zdravotnictví. Velmi doporučuji paním poslankyním a pánům poslancům z řad sociální demokracie, aby si přečetli společný materiál tří členů sociálně demokratické vlády z minulého volebního období, který je podepsán tehdejší ministryní zdravotnictví paní Emmerovou, tehdejším místopředsedou vlády panem Jahnem, ale především tehdejším i současným prvním místopředsedou sociální demokracie panem Sobotkou, ve kterém Ministerstvo zdravotnictví jednoznačně navrhuje zavedení poplatků ve zdravotnictví ve výši 50 korun za návštěvu lékaře apod. Čili opět - nazývat to asociálním krokem, když to tři členové vaší vlády navrhovali, je velmi podivné.

Zde se ukazuje, že projev, který přednesl pan poslanec Váňa, mu někdo napsal. Napsal mu někdy zhruba před měsícem, on si ho teď přečetl, velmi snaživě, ale fakta jsou v příkrém rozporu s jeho projevem.

Znovu opakuji: opatření, která jsou dělána, jsou opatření správná a budou ku prospěchu této země a jejích občanů. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády. O slovo se hlásil - snažím se o správné pořadí - pan poslanec Jiří Paroubek, poté jsem viděla ruku pana poslance Škromacha a pana poslance Váni. V tomto pořadí.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já si myslím, že jsem sem snad ani dnes dopoledne neměl chodit, protože to, co zde slyším, překonává jakékoliv mé očekávání. Ten cynismus a arogance, to jsou, pane místopředsedo Nečasi, staré zbraně ODS. Vy jste určitý čas před volbami velmi moudře tyto zbraně schovali a předváděli jste se veřejnosti v trochu jiném, příznivějším světle.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP