(9.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Doufám, že jsem vyhověla všem, kteří se mohli do sněmovny dostavit, a že budu moci zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 69. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak nám jej přednesl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 69 přítomno 120, pro 57, proti 49. Návrh usnesení přijat nebyl.

 

Tím jsme se vypořádali s interpelací, která byla zařazena jako první, a můžeme přistoupit k druhé.

 

Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci oprávněnosti postupu chargé d´affaires Filipa Velacha v Afghánistánu a jeho ochranky při incidentu 1. 5. 2007. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 274. Slovo má nyní pan poslanec Václav Exner.

Pan poslanec Krill má náhradní kartu č. 10.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové. Ve své interpelaci jsem se obrátil na předsedu vlády se žádostí o posouzení oprávněnosti postupu chargé d´affaires Filipa Velacha v Afghánistánu a jeho ochranky při incidentu 1. května 2007. Především bych chtěl poděkovat panu předsedovi vlády za poměrně obšírnou odpověď, která reaguje na některé mé otázky. Myslím si, že je správné, že nás zároveň seznamuje s tím, jaká je angažovanost České republiky v Afghánistánu nejen pokud jde o diplomatickou práci, ale také pokud jde o angažování v rámci humanitární pomoci, humanitární obnovy a řekněme rozvojové pomoci Afghánistánu v situaci, ve které se nachází. Děkuji také za všechny informace týkající se konkrétně probíhající cesty.

Nicméně z tisku v té době a z vyjádření našich představitelů jsem nabyl dojem, že došlo k jakési malé hrdinné akci, které se zúčastnil český diplomat v Afghánistánu a jeho ochranka. Je potřeba vidět, že v průběhu této akce došlo k zastřelení nejméně tří útočníků a podle některých zdrojů i k zabití pěti afghánských vojáků. Byli zraněni oba dva členové ochranky a jen náhodou vyšli všichni tři zúčastnění s uchováním svého života. Byly použity lehké zbraně, granáty, raketomet, francouzská stíhačka, vrtulníky a akce se zúčastnily ozbrojené síly ISAF, Spojených států amerických a Afghánistánu.

Celkově tato akce, pokud jde o peníze, stála hodnotu našeho automobilu, který byl zakoupen za více než 2,8 milionu korun. Na základě této akce je nově velvyslanectví vybavováno, jak mě informuje pan předseda vlády, dvěma novými automobily, které budou stát zhruba deset milionů korun, možná že už jsou k dispozici. Jde tedy jak z hlediska ohrožení životů, použití zbraní, počtu zúčastněných ozbrojených osob, tak z hlediska nákladů o velmi důležitou akci.

Na věci je zajímavé to, že místní činitelé právě hodnotí tuto akci jako víceméně nezodpovědnou a dobrodružnou.

Vítám také, že na základě této věci ministerstvo přijalo opatření, které nekoresponduje s průvodními hrdinnými prohlášeními pana chargé d´affaires o tom, že bude dál ve své činnosti takto pokračovat, a které se týká toho, že všechny další pracovní cesty osob velvyslanectví musí být schváleny ústředím. Je to podle mého názoru důležité opatření. Nicméně se domnívám, že v dané situaci je potřeba hodnotit i to, co se stalo, jako věc, která neměla dobře vyhodnocené možnosti toho, co se všechno může stát, a důsledky takovéhoto neuváženého jednání přesáhly to, co se obvykle v podobných případech stane. Na základě toho se domnívám, že opatření, které bylo přijato, je důležité, ale není zcela dostačující a měly být stanoveny obecné podmínky pro to, kdy je možné příslušnou cestu konat, a to i po konzultaci s afghánskými úřady. V daném případě, jak se zdá, k takové věci nedošlo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Slovo má premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Já musím poděkovat za tu interpelaci, protože ta je naprosto věcná a myslím si, že podobné incidenty, podobné útoky na naše diplomaty a na naše občany bychom neměli nechat kolem sebe jen tak proběhnout a musíme k nim vždycky zaujmout stanovisko.

Práce diplomatů v některých teritoriích a destinacích vůbec není bezpečná a žádný diplomatický pas neochrání sám o sobě před útoky ať už jsou jakéhokoli typu. Afghánistán, speciálně Afghánistán, je země a destinace, kde to platí dvojnásob. Tam žádné bezpečné cesty a plánované ochráněné trasy nejsou.

To, co říká pan poslanec Exner, je pravda. Nicméně to, že proběhla ještě před jeho výjezdem, myslím tím Filipa Velacha, rekognoskace toho terénu, proběhla komunikace o případné bezpečnosti, vyhodnocení té cesty znělo jako relativně bezpečné; v podstatě nahodilý - jak se ukázalo - útok a incident nás nemohou přinutit k tomu, abychom zakázali těmto lidem cestovat. To, že se přijala opatření daleko zásadnější z hlediska ochrany našich diplomatů v podobných teritoriích, je jenom dobře. To vozidlo, které bylo zničeno při tom útoku, doslova té posádce zachránilo život. Mimo jiné i proto se nakoupily dva speciální automobily nové, které jsou hrazeny z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí.

Musím říci, že já si také nemyslím, že by se měla ta akce nějak zveličovat, že bychom z toho měli dělat trochu hollywoodskou story, ale jsem velmi rád, že ti naši pracovníci, a speciálně náš chargé d´affaires, z toho vyvázli se zdravou kůží, a doufám, že i nový velvyslanec Voznica bude mít podobné štěstí v Afghánistánu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Hlásí se prosím někdo do rozpravy? Pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Já bych přece jenom požádal pana premiéra o vysvětlení jedné dílčí věci, která není úplně samozřejmá. Na území Afghánistánu mimo velvyslanectví došlo k použití zbraně a vlastně účasti v ozbrojeném střetnutí příslušníků URNA. To nejsou ozbrojené složky. Ve vysvětlení, které dostávám, je konstatováno, že příslušníci URNA jsou v Afghánistánu pro ochranu velvyslanectví se souhlasem afghánské vlády. Není však zcela jasné, jestli právě oni mohou vystupovat v ozbrojených střetnutích mimo území naší ambasády a za jakých podmínek. Byl bych velice rád, kdyby tato věc mohla být ještě objasněna.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan premiér Mirek Topolánek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP