(15.40 hodin)

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pan ministr Langer mě potěšil. Potěšil mě tím, že nás ubezpečil, že vlastně drtivá většina policistů letos na tom zákonu vydělá několik tisíc korun. Já bych mu docela rád i věřil, že 90 až 95 % policistů na tom vydělá, jak on říkal, přibližně - jestli jsem si to číslo dobře zaznamenal - 2400. Já bych chtěl dodat - 2444 policistů na tom nevydělá. Nebo pouhých 2444 policistů na tom nevydělá. Pak se ale musím ptát, co způsobuje tak masivní odchod policistů z jejich sboru, co je vyhání od policie. Proč klesá v letošním roce počet policistů a proč naopak stoupá počet těch, kteří odcházejí a hledají uplatnění jinde? Pokud to nejsou peníze, jak nás pan ministr Langer ubezpečil, dostávají naopak přidáno policisté a hasiči, tak pak je může odpuzovat pouze chaos v tomto resortu, za který zodpovídá pan ministr Langer, nebo dokonce je odpuzuje přímo osoba pana ministra Langera. Jiné vysvětlení prostě nemám. Když mají dost peněz, tak musejí mít nějakou jinou příčinu.

Dále co mě zaujalo ve slovech pana ministra Langera, bylo konstatování, že udělal někdo z policistů chybu, bude okamžitě potrestán. To je pěkné, jistě chvályhodné, nicméně jak to pan ministr tady může slibovat, když každou chvíli z jeho úst slyšíme, že on není ministr policie. Na jednu stranu slibuje, že bude trestat chybující policisty, na druhou stranu se vymlouvá nad každým průšvihem policie, protože on vlastně za to nemůže, protože on není ministrem policie a on policii má na ministerstvu jenom tak jako mimo.

V tu chvíli bych se chtěl zeptat, když tady sliboval potrestání policistů, kdy budou potrestáni ti policisté, kteří se mu nedávno na Policejním prezidiu poprali, nebo skoro poprali. Pokud vím, tak pan ministr Langer na reagoval jednoduše, že to není jeho věc, že to musí řešit policejní prezident. Čili jestli toto je způsob trestání policistů, kteří pochybili, tak je to zvláštní. Já už si nedovedu představit větší známky rozkladu v policii, než že se nejvyšší policejní funkcionáři, šéfové elitních útvarů skoro poperou. Pak o tom noviny referují téměř v přímém přenosu. To jsme tady skutečně ještě nezažili, to jsme tady skutečně ještě neměli. Jsem zvědav, čeho se dál v policii ještě dočkáme. Nejenže mnoho schopných policistů odejde, takže policie se stává personálně naprosto nedostačující, nezvládá své úkoly, ale ještě ti, co tam zbyli, se perou mezi sebou a pan ministr říká, že to není jeho věc, protože on není ministr policie.

Otázka peněz, dámy a pánové - myslím si, že tuto novelu je potřeba podpořit. Policejní sbor, hasičský sbor si to zaslouží. Otázka peněz je přece otázkou do jisté míry zástupnou.

Chtěl bych se zeptat pana ministra, když tady pláče, že on ty peníze nemá a musí šetřit, proč nezačíná u sebe, proč investoval 19 milionů do rekonstrukce svých kanceláří. To tam musíte mít asi zlaté prkénko za záchodě, pane ministře. Protože jinak si nedovedu představit, jak je to možné. Je hezké, že svůj plán revitalizace policejních služeben začínáte tím, že jste si revitalizoval svoji pracovnu na ministerstvu. Mám vážné obavy, že policisté dál budou psát na starých psacích strojích, psacích počítačích, v nevzhledných a ošklivých služebnách, ale hlavně že pan ministr Langer si pořídil pracovnu za 19 milionů. On si to zaslouží, je to odborník na pravém místě. Policie vzkvétá, policejní sbor se mu nepere, policisté neodcházejí, zločinnost klesá, objasněnost stoupá. Čili pan ministr Langer si toto nepochybně zaslouží. Já bych pro to i hlasoval.

Také, pane ministře Langere, je zajímavé, jak jste si nechal vybavit své služební vozidlo. Také by to jistě řadové policisty zajímalo, zvláště ty, kteří třeba nemají na benzin, aby dojeli vyšetřovat nějakou závažnou kriminalitu.

Jestli si myslíte, že tímto budete motivovat svůj sbor, aby sloužil občanům České republiky, tak vám chci říci, že tímto je akorát demotivujete. Demotivujete, resp. motivujete k tomu, aby sbor opustili. Tak jim aspoň trochu přidejte na platech! Pokud tady pláčete, že na to nemáte, tak probůh, proč jste zvedal ruku pro to, aby nesmyslně klesaly daně firem, které už jsou takto v České republice naprosto nejnižší v celé Evropské unii! Proč jste byl jeden z těch, kteří darovali příští rok deset, nebo dokonce možná podle odhadu dvacet miliard jen pro příští rok zahraničním majitelům největších firem, aniž by to bylo potřeba, co se týká zvýšení konkurence českého podnikatelského prostředí? Prostě to vám nevadí, pro to jste tady hlasoval, hlasoval, mával rukou. Proto jste byl pro. To vám nevadilo, a teď vám ty peníze scházejí. To je logické, když jste je dali těmto lidem úplně nesmyslně, resp. majitelům zahraničních podniků, z čehož Česká republika nemá nic mimo této ztráty, tak se pak nedivte, že vám peníze scházejí, a nesnažte se nás tady obměkčit slzami. To vám nevěří nikdo. Zvláště vaši policisté vám to nevěří.

Taktéž vám to nevěří, když jste snížili daňovou progresi pro ty nejbohatší, nejvíce vydělávající občany. Tam jste přišli a státní rozpočet obrali také o několik miliard ročně. Kdybyste tuto zbytečnou věc nezrealizovali, tak jste měl nejen na navýšení platů policistů a hasičů, ale bylo by i na navýšení platů učitelů, zdravotníků, zbylo by asi i dost peněz na třeba modernizaci policejních služeb a nezůstalo by u toho, že je máte vymalované jen ve své brožuře. Obávám se, že ta brožura bude jediné, co po vás v úřadě zbude.

Omyl! Ještě jedno jste udělal. Kdybyste chtěl skutečně najít ty peníze, tak byste nerušil velmi výkonnou finanční policii. Ale tu jste musel zrušit, protože to po vás chtějí vaši kamarádi, kterým finanční policie byla velmi nepříjemná.

Pane ministře, podle mého soudu vy jste ministrem mafie, ne policie.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Novotný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Dámy a pánové, pouze pro stenozáznam - při hlasování číslo 55 mám na sjetině křížek, a hlasoval jsem ano.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan poslanec Severa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, budu se snažit být stručný a věcný. Domnívám se, že novela, kterou máme nyní na stole, je novela, která přichází ne pět minut po dvanácté, ale dvacet sedm hodin po dvanácté nejméně, protože to, co jsme zde řešili v minulých letech - je zajímavé, že dnes máme novelu, kterou předkládá stejný člověk, případně stejní lidé, kteří kdysi odmítali námitky, které jsme říkali, a týkaly se toho samého, co dnes je navrhováno.

Nebudu tady číst veškeré zápisy a stenografické záznamy z doby, kdy se projednával zákon o služebním poměru, ale doporučuji k přečtení některé pasáže ať už z druhého čtení v pátek 23. září 2005 nebo třetího čtení ve středu 26. října 2005, kde zjistíte, že bývalý ministr vnitra České republiky František Bublan velmi vehementně obhajuje to, co dnes chce změnit. Ten, kdo to kritizoval a navrhoval to změnit, musím říci, že jsem byl tehdy já, sklízel jsem za to kritiku, a říkal jsem, že je potřeba nastavit celý systém odměňování, motivace příslušníků policie do doby, kdy bude reforma. Nechci to v tuto chvíli připomínat nějakým způsobem jako bazilišek, nicméně je to tak. Každopádně problém je ten, že dnes máme na stole něco, co jsme nemuseli řešit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP