(Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 14.31 hodin. Zahajuji odpolední jednání a budeme pokračovat pevně zařazenými body, kterými jsou body 14, sněmovní tisk. 280, pak budou následovat body 5, 6 a 7, což jsou zákony vrácené Senátem, a posléze budeme pokračovat přerušeným bodem 16, sněmovní tisk 214. Pak by následoval blok prvních čtení, sněmovní tisk 242 a tisk 293, a poté už by následovaly zprávy a další body - 22 a 23.

 

Zahajuji tedy první bod odpoledního jednání, kterým je

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně
utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 106/1999 Sb.,
o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 280/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády Alexandr Vondra. (Hluk v jednací síni, pohyb poslanců.) Vážené kolegyně a kolegy, žádám o ztišení.

Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Vláda vám předkládá návrh novely zákonů, který schválila svým usnesením č. 872 dne 13. srpna letošního roku. Je to součást velmi intenzivní přípravy na předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Jeden z důležitých kroků je vytvoření podmínek pro práci s utajovanými informacemi, tak aby každodenní práci umožňovaly, a nikoliv znemožňovaly, resp. velmi ztěžovaly. Cílem je přizpůsobit naše vnitrostátní procedury pro nakládání s nejčastěji užívanými utajovanými informacemi, tj. ve stupni vyhrazené, tak aby nebyly restriktivnější, než jsou minimální standardy partnerských států a organizací.

Novela zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utahovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, se týká - a to zdůrazňuji - výhradně stupně utajení vyhrazené. Podstata hlavních změn je v zavedení pojmu podkladové materiály a definování způsobu, jak s nimi nakládat, a dále v umožnění variabilního systému potvrzování přebíraných dokumentů.

Zjednodušení procesu evidence podkladových materiálů nebo procesu předávání utajovaného dokumentu jednoznačně přispěje ke zpracování odpovědí a stanovisek České republiky k projednávané agendě Evropské unie v požadované lhůtě a v požadované kvalitě. Současně se rozšíří možnosti uznání přístupu k utajované informaci držitelů bezpečnostního oprávnění vydaného cizí mocí. Dále se zavádí povinnost Národního bezpečnostního úřadu zveřejňovat převodní tabulku ekvivalentu stupně utajení.

(V sále je neustálý hluk.)

Novela zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, se týká dokumentů označených NATO UNCLASSIFIED, resp. v rámci EU kategorie LIMITE -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, já vás přeruším a poprosím kolegy, aby se přestali bavit, posadili se, aby zde, v Poslanecké sněmovně, bylo důstojné prostředí…

Můžete pokračovat, pane ministře.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: - a aplikuje minimální standardy Aliance a Evropské unie pro tyto dokumenty. Důsledkem je i úprava zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Takové označení dokumentů bude považováno za zákonný důvod k odmítnutí poskytnout v nich obsažené informace.

Návrh vychází ze zkušeností z praxe a z potřeby nastolit srovnatelné podmínky pro fungování českého národního administrativního systému s ostatními státy, ať už jde o unii nebo NATO. Je to tedy konkrétní a hmatatelný důkaz, že vláda bere přípravy na předsednictví v Radě Evropské unie vážně, a nikoli na lehkou váhu. Cíleně, promyšleně a s předstihem připravuje nejen programové dokumenty, personální, finanční a organizační aspekty předsednictví, ale přináší zlepšení i v oblasti administrativního modu operandi.

Předloha by měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2008, aby po půlroční aplikační nebo záběhové fázi byly všechny postupy plně využívány již od začátku působení osmnáctiměsíčního trojpředsednictví, tedy Francie, nás a Švédska.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dříve než poprosím pana zpravodaje, bych vám sdělil, že pan předseda vlády má náhradní kartu č. 10.

Nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Klase, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP