(12.00 hodin)
(pokračuje Liška)

To je to klíčové ustanovení paragrafu 10 odst. 1 a to nově zakotvuje obecnou žalobu na ochranu proti diskriminaci, která doposud v našem právním řádu neexistovala. Toto je to, co od nás chtějí občané slyšet, jakým konkrétním způsobem se mohou ve své zoufalé situaci obrátit proti diskriminaci, která je proti nim uplatňována.

Takže neříkejte, prosím vás, že to nic nového nepřináší, že to děláme z nějakého musu, který nám tady zlý abstraktní Brusel vnucuje. Není to pravda! Chceme to my sami! A mě překvapuje, že debata o tom, jestli vystoupit z EU, nebo ne, tady vůbec vznikla, protože toto první čtení mělo být ukázkou naší politické kultury, že to mělo hladce a bez velkých debat projít úplně automaticky. (Potlesk poslanců Strany zelených a některých sociálních demokratů.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní se přihlásil pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, je sice hezké, že vládní poslanec za zelené tady říká, jak to vidí oni, ale zdá se, že většinu ve vládě má jiná strana a ta to vidí zřejmě trochu jinak.

Sociální demokracie vnímá toto jako drobný krůček, ale naprosto nedostatečný v této oblasti antidiskriminace, a reálným faktem je, že naprostá většina věcí, které jsou tam obsaženy, je naprosto neúčinná a do budoucna bude vytvářet spíše pocit, jako by tady nějaký takový zákon byl. Ale to, co je devastací mínění lidí, je právě možnost vymáhatelnosti práva. A tento návrh zákona nedává prostředky na efektivní způsob vymáhatelnosti. To je ten základní problém!

Pro pana ministra Pospíšila: Sociální demokracie ve druhém čtení předloží své návrhy, které máme samozřejmě připraveny, k tomu, aby tento zákon naplňoval představy skutečného zákona, který by měl býti antidiskriminačním, a to samozřejmě bude podmínka i případného schválení tohoto zákona, jeho podpory. Takže aby si nemyslel pan poslanec Benda, že to nakonec za něj prohlasuje sociální demokracie. Neprohlasuje, pokud nebude ochota ze strany vládní koalice hledat průchodné řešení i pro sociální demokracii! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Liška.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Já bych chtěl jenom prostřednictvím předsedajícího připomenout panu kolegu Škromachovi jednu věc. V době, kdy jsme přistupovali do EU, se řada nevládních organizací zoufale snažila o kontakt s vámi, aby vůbec měla možnost ovlivnit to, co se bude schvalovat. To, že vy jste to tehdy schválili pouze naoko jenom proto, abyste nezablokovali náš vstup do EU, to je vaše ostuda a zde byste se měl dneska zodpovídat! (Potlesk poslanců SZ.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou paní poslankyně Čurdová.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Panu kolegovi Liškovi prostřednictvím pana předsedajícího. Vážený pane kolego, mýlíte se, protože ministr Škromach a sociální demokracie byla vždycky a je otevřená všem nevládním organizacím a jedná s nimi. Ve chvíli, kdy se schvaloval minulý antidiskriminační zákon, např. s Občanskou poradnou se jednalo, vznesla své připomínky, a celá řada dalších nevládních organizací. Takže pokud máte nějaké konkrétní věci, prosím, řekněte je, dejte je na stůl a řekněte, které konkrétní organizace to byly, se kterými my jsme nejednali. To, že antidiskriminační zákon nebyl schválen, není vinou sociální demokracie.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To jsou poslední slova, která zazněla v rámci rozpravy? Ano, takže rozpravu končím a je příležitost pro závěrečné slovo pana navrhovatele, příp. paní zpravodajky.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil: Pane předsedající, já tedy velmi krátce. Diskuse ukázala, že o návrhu budeme, já doufám, že věcně, ještě velmi diskutovat. Protože nepadl návrh na zamítnutí, postoupí do dalšího čtení, za což všem děkuji.

Chci konstatovat, že chci v tuto chvíli navrhnout další výbor, který by měl projednat tento návrh zákona, a to právě ústavněprávní výbor, protože ony právní aspekty návrhu je třeba vydiskutovat a zde je Ministerstvo spravedlnosti připraveno k široké a odborné věcné diskusi. Jedna věc jsou politická klišé, druhá věc jsou konkrétní věcné instrumenty, které návrh obsahuje, zda je má, či nemá obsahovat, příp. v jaké podobě. O tom jsme připraveni se velmi věcně bavit.

Pan poslanec Škromach zde rád mluvil o tom, že zákon nedává prostředky vymáhatelnosti práva. To není pravda! Vždyť zde bylo řečeno jiným účastníkem diskuse, že právě tento návrh zákona přináší možnost podání žalob v případě, že je porušeno rovné zacházení práva. Explicitně zakotvuje toto právo podávat žaloby, to znamená je zde soudní ochrana. Jaká jiná než soudní ochrana může v demokratickém právním státě být? Soud je jediný orgán, který může takovouto ochranu poskytovat. Možná že soudy jsou pomalé, možná neefektivní; bavme se o příčinách, ale soud je jediný orgán, který takovouto ochranu může poskytovat. A budeme-li postupovat pořadem práva a případně soudní cestou, pak proces u soudu musíme upravit tak, aby obě strany měly procesní práva a povinnosti. Není možné jednu stranu bonifikovat a na druhou stranu přenést důkazní břemeno, veškeré povinnosti a zcela tak narušit principy rovného postavení v soudním procesu. Takže to má ještě jiné aspekty, které jsou odborné a o kterých se můžeme bavit.

Ale platí teze, která zde byla řečena. I dnes se občan může obrátit na soud a proti diskriminaci podle speciálních právních předpisů postupovat, takže my přinášíme explicitní žalobní titul spojený s diskriminací. I dneska má občan možnost se obrátit na soud, ale pod jinými názvy, pod jinými žalobními tituly. Je třeba říci, že to, co zde říkala kolegyně Dundáčková, je pravda. To, že zde jmenovala ony zákony, je naopak správné.

Měli bychom si uvědomit, dámy a pánové, že právní předpis v žádném případě nezmění totálně společenské klima, že nevyřeší společenské problémy. To je pohled, přátelé, sociálních demokratů. Bohužel z toho, co tu dneska bylo řečeno: přijmeme zákon a vyřešíme fatální společenský problém - je-li tedy fatální v tuto chvíli. Já uznávám, že je. Míru fatality si nedovolím hodnotit. Zkrátka a dobře, právo je vždycky podpůrný prostředek, prostředek, který může korigovat, usměrnit, pomoci, ale nevyřeší společenské problémy, nevyřeší společenské klima. Ten, kdo si to myslí, tak je právním optimistou, legislativním optimistou. Já chci být legislativní realista a upozorňuji na to, že i kdybychom přijali zcela hypertrofovaný zákon upravující antidiskriminaci, tak vám garantuji, že za čtyři roky tu někdo bude říkat, že zákon je nedostatečný, že vedle Listiny, ústavy a toho, co říkala kolegyně Dundáčková, přečte i tento nový zákon a bude vymýšlet jiné prostředky. Je to tedy i o jiných normách, které platí ve společnosti než právo - morálka, jiné hodnoty, vztah ke starším lidem. Zkrátka a dobře, nevyřešíme zákonem to, že všichni starší 50 let budou zaměstnáni. Je to o úctě společnosti k těmto lidem a o jiných faktorech. A pokud na tomto nebudeme společně jako politická scéna pracovat, tak mám pocit, že jeden zákon to nevyřeší.

Já to chci shrnout. Jsem rád za diskusi která zde proběhla, použiji termín paní kolegyně Čurdové, z obou stran barikády. My jsme připraveni jako ministerstvo poskytnout maximální odborný servis, diskutovat o všech faktorech konkrétních instrumentů. To bude podle mého názoru, aspoň já doufám, věcná diskuse, která by snad mohla vést k tomu, že na konci vznikne zákon, který bude standardní, splní naše povinnosti v rámci EU a nebude to na druhou stranu právní paskvil, který sice někomu, v uvozovkách, pomůže, ale zároveň tím, jak bude nevitální a v prospěch jedné strany, bude diskriminovat stranu druhou. To znamená podpoříme-li jednu společenskou skupinu, nemůže to být na úkor jiné společenské skupiny. A to bychom si měli uvědomovat a na miskách vah, až budeme rozhodovat o konečné podobě, velmi výrazně vážit a všechny tyto faktory zvažovat.

Děkuji vám za pozornost a těším se na práci v jednotlivých výborech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Svého přednostního práva se rozhodl využít místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, vy jste ve svém závěrečném slově řekl, že sociální demokracie tady prezentovala názory, že zákon je schopen vyřešit všechnu nespravedlnost a nastolit ráj na zemi. Tak se nezlobte, pane ministře, ale rád bych vám připomněl, že já jsem ve svém vystoupení několikrát opakoval, že si vůbec nemyslím, že je možné nastolit nějakou spravedlnost, že takovýto antidiskriminační zákon může být pouze korekcí, může být něčím, co pomůže snížit roli nespravedlnosti, ale naprosto jsem tady, a myslím, že ani nikdo jiný ze sociálních demokratů, tady netvrdil, že zákony vyřeší 15 společenských problémů, jak jste tvrdil vy.

Já jsem tady vystoupil proto, abych řekl, že některé názory, které tady zazněly, jsou bizarní a že by byly bizarní, kdekoliv by zazněly. Vy místo toho tvrdíte, že je bizarní sociální demokracie! Nezlobte se, myslíte opravdu vážně, když jste řekl, že chcete, aby diskuse byla věcná?! (Potlesk poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP