(9.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

V této situaci nezbývá poslaneckému klubu nic jiného, než vás samotné nechat tuto situaci rozhodnout a na dobu hlasování o vydání Josefa Vondrušky opustit jednací síň Poslanecké sněmovny. Děkuji vám za trpělivost, se kterou jste mě vyslechli.

(Poslanci KSČM opouštějí sál.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli ještě někdo chce do obecné rozpravy. (Nikdo.) Můžeme ukončit obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou a prosím pana poslance Kalu.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi jenom krátkou poznámku. Velmi úzkostlivě jsem dbal na to, aby mandátový a imunitní výbor v tomto a ani v žádném jiném případě neposuzoval tu záležitost jako otázku viny či neviny, ale jako otázku, jestli jsou nebo nejsou naplněné důvody pro zachování imunity anebo pro vydání k trestnímu stíhání.

Nyní můj návrh usnesení. Už jsem ho přečetl v obecné rozpravě, máte ho rozdaný na lavice, proto mi dovolte jenom stručně. Z materiálu, který byl rozdán na vaše lavice, usnesení začíná v odstavci II slovy: "Poslanecká sněmovna podle č. 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1/1993 Sb…," pokračuje potom přes body a, b, c, d, které byly přečteny v obecné rozpravě, a končí slovy: "v čemž orgány činné v trestním řízení spatřují podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele podle § 158 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. c) trestního zákona." Zdůrazňuji, že v tomto usnesení jsou uvedena slova: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s trestním stíháním poslance Vondrušky."

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Ptám se, jestli do podrobné rozpravy chce ještě někdo vystoupit. Už nikdo, můžeme podrobnou rozpravu ukončit.

Před hlasováním vás teď musím odhlásit, takže vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se nejdřív znovu přihlásili. Nevím, jestli pan poslanec tedy ještě jednou by nám zrekapituloval to usnesení, jestli to je třeba. Ono je pravděpodobně jasné, o čem budeme hlasovat, on nám přečetl usnesení, ve kterém se říká, že vyslovujeme souhlas s trestním stíháním poslance Vondrušky. Text usnesení, jeho smysl je asi jasný. Pardon, ještě zazvoním na někoho, kdo možná…

A budeme hlasovat o návrhu usnesení, který nám přečetl zpravodaj. Souhlasí jako zpravodaj s tímto postupem, nic k tomu už nemá. Budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout text usnesení tak, jak jsme s ním byli seznámeni, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 41, přítomno je 154 poslanců, pro hlasovalo 151, proti žádný. Návrh usnesení byl tedy přijat.

 

Děkuji zpravodaji a myslím, že mohu ukončit projednávání bodu 24. Ještě dodatečně jsem obdržel omluvu pana poslance Hojdy, vidím tady účast na konferenci o využití surovin.

 

A můžeme k bodu 25, dalšímu bodu programu, to je

 

25.
Žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny
k trestnímu stíhání poslance Ondřeje Plašila

 

Máme tady usnesení mandátového a imunitního výboru č. 46. Zase bych poprosil pana poslance Miloslava Kalu, aby nám podal i v tomto případě zprávu o tom, jak projednali žádost Policie České republiky v Kutné Hoře o vyslovení našeho souhlasu k tomuto trestnímu stíhání. Prosím, pane předsedo, kdybyste nám to přiblížil ještě jednou.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás informoval o jednání mandátového a imunitního výboru ve věci vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Ondřeje Plašila.

Dne 15. srpna 2007 byla doručena žádost Policie České republiky, Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství v Kutné Hoře, o vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Ondřeje Plašila, který je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky dle § 201 odst. 1 trestního zákona. Tuto žádost projednal mandátový a imunitní výbor na své 15. schůzi dne 13. září 2007. Poslanec Plašil ve svém vyjádření před mandátovým a imunitním výborem uvedl, že fakta uvedená v žádosti se zakládají na pravdě a on sám požádá Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila souhlas s jeho trestním stíháním a tím byl zbaven imunity. Po rozpravě přijal mandátový a imunitní výbor usnesení č. 46, které vám bylo rozdáno na lavice.

Mandátový a imunitní výbor navrhuje Poslanecké sněmovně, aby v souladu s čl. 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vyslovila souhlas k trestnímu stíhání poslance Ondřeje Plašila pro skutek spočívající v tom, že dne 5. srpna 2007 v době od 23.26 do 23.40 hodin v podnapilém stavu, kdy mu bylo orientační dechovou zkouškou naměřeno 1,24 promile alkoholu v dechu, řídil po pozemní komunikaci od obce Opatovice, okres Kolín, na obec Kamenná Lhota, okres Kutná Hora, osobní automobil značky BMW černé barvy, registrační značky 6A7 9144, v čemž orgány činné v trestním řízení spatřují podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky dle § 201 odst. 1 trestního zákona.

Tolik moje zpráva o projednání žádosti mandátovým a imunitním výborem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu i k tomuto bodu. Mám tady ještě jednu písemnou přihlášku pana poslance Ondřeje Plašila, takže bych ho poprosil, jestli by vystoupil jako první, a pak se hlásí pan poslanec Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Plašil: Děkuji vám za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, já chci také vystoupit k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s vydáním mé osoby k trestnímu stíhání. Dovolte, abych navázal na své vystoupení v mandátovém a imunitním výboru a budu i zde hovořit naprosto stejně.

Já jsem v létě o dovolené udělal chybu, hloupost, které velmi lituji, ale stalo se a já jsem připraven nést zodpovědnost za své chování. Proto vás chci všechny napříč celým politickým spektrem požádat o to, abyste vyslovili souhlas s touto žádostí a abych byl zbaven imunity v této věci, abych mohl být řešen a posuzován jako každý jiný občan České republiky. Sám budu v této věci hlasovat také pro.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Žádám pana poslance Kováčika, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP