(15.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo poslaneckého klubu. Nyní nevidím již žádnou další přihlášku. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

(Jednací sál opouštějí poslanci ČSSD.)

Vidím pohyb ve sněmovně. Pane zpravodaji, chvilku počkáme, asi se nám změní stav poslanců v jednacím sále, takže vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Prosím, pane zpravodaji, můžete se ujmout své funkce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem procedury pro následující hlasování.

Navrhuji tedy následující postup: Nejprve hlasovat o pozměňujících návrzích pana poslance Tluchoře jako o celku, poté hlasovat o pozměňujících návrzích pana poslance Topolánka jako o celku, poté navrhují hlasovat o hlasovatelných částech pozměňujících návrhů dalších poslankyň a poslanců v pořadí, tak jak tyto návrhy přenesli, tzn. pana poslance Hovorky, pana poslance Hojdy, paní poslankyně Fialové, pana poslance Grospiče, pana poslance Braného, paní poslankyně Vostré, paní poslankyně Bayerové a pana poslance Dolejše. Poté navrhuji hlasovat o legislativně technických návrzích, které přednesl ve třetím čtení pan poslanec Rovan. Poté navrhuji hlasovat o jiném návrhu, tak jak ho přednesl pan poslanec Filip a navrhuji poté hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Čili, toto je návrh procedury.

Chtěl bych současně upozornit, že pokud budou schváleny pozměňující návrhy pana poslance Tluchoře a pana poslance Topolánka, tak se stanou v důsledku této procedury nehlasovatelnými části dalších návrhů, které byly předneseny, neboť tyto návrhy byly předneseny jako pozměňující návrhy k základnímu návrhu zákona, nikoliv k těmto dvěma pozměňujícím návrhům. Čili procedura vychází z této logiky věci a já vždy upozorním při každém bloku pozměňujících návrhů podle jmen jednotlivých poslanců a poslankyň, které části jsou nadále hlasovatelné a které jsou nehlasovatelné a v důsledku čeho k tomu došlo.

Tolik tedy návrh procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za návrh procedury. O slovo se nyní hlásí ministr financí, prosím ho o slovo, a poté místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip a dále ještě vidím zvednutou ruku pana poslance Pavla Hojdy. Slovo má ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Je to kvalitně připravená procedura, v zásadě tak lze hlasovat, přesto prosím pana předsedu rozpočtového výboru o zvážení, zda by nepředřadil všem hlasováním hlasování o legislativně technických návrzích pana poslance Rovana, protože se převážně týkají pozměňujícího návrhu pana poslance Topolánka, který bychom potom schválili ve změně legislativně technických návrhů. Přišlo by mně to tak komfortnější, ale záleží samozřejmě na panu zpravodaji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa o slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, paní a pánové. Já jen ke slovům a činům. Chápu, že někteří se nechtějí zúčastnit tohoto tvrdého souboje, a vnímám krok sociální demokracie jako přihlášení se k Agendě 2010. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A nyní má slovo pan poslanec Pavel Hojda. Jsme v rámci schvalování procedury, pouze upozorním všechny poslankyně a poslance.

 

Poslanec Pavel Hojda: Paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jenom připomenout k návrhu procedury, že zpravodaj má samozřejmě právo navrhnout proceduru, tak jak mu nejlépe vyhovuje, tak aby hlasování probíhalo korektně. Ale řekl jednu nekorektní věc, že se bude hlasovat o tom, jak byly podávávány pozměňovací návrhy, a četl přede mnou poslance Hovorku. Já jsem podával pozměňovací návrhy dříve než pan poslanec Hovorka. Čili bylo by korektní upřesnit, že pokud má být hlasování podle toho, jak byly podávány pozměňovací návrhy, tak by mělo být hlasováno o tom, co navrhl pan zpravodaj, to znamená nejprve pozměňující návrhy pana poslance Tluchoře k návrhu pana poslance Topolánka, když se domnívá, že to tak má být, a pak bych měl být já a poté další poslanci, tak jak byli podle pořadí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další k proceduře? Pan poslanec Dolejš. Prosím, má slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, mám návrh k proceduře a vyřešíme ho, myslím, jednoduše hlasováním, pokud se s ním samozřejmě zpravodaj neztotožní.

Je to ten návrh, abychom nepostupovali striktně rigorózně chronologicky, tedy od písmene A do tuším písmene J, ale abychom jasně řekli, že ty návrhy, které zbudou v případě prohlasování onoho gruppentextu, tak jsou především návrhy A, D a E. A u návrhů, které předkládá kolegyně Fialová, tedy C, kolegyně Vostrá, tedy F, kolegyně Bayerová H a já, což je písmeno I, tak tam by se vše vyřešilo prohlasováním onoho kolektivního pozměňovacího návrhu. Můj názor a názor našeho poslaneckého klubu totiž je, že bychom měli upřednostnit, čitelně uplatnit právo zaujmout postoj k vybraným klíčovým otázkám. Nejde pouze o záplaty, ale jde o to, že přijetím takových návrhů by se postavil do cesty onomu návrhu, a tudíž ta cesta po modrém nebyla možná. Proto si myslím, dejme šanci jednotlivým poslancům, kteří nezvolili ono gesto Piláta Pontského, nezvolili obstrukci, aby si o tom mohli zahlasovat.

Čili zrekapituluji: Předřadit před hlasování o písmenu B písmena C, F, H a I.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tento návrh. A abychom si v tom udělali jasno, požádám nyní pana zpravodaje, aby zhodnotil návrhy, které zazněly ke změně procedury.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Dovolte mi tedy, abych akceptoval návrh, který přednesl ministr financí, to znamená jako o prvním návrhu hlasovat o legislativně technických návrzích, které přednesl pan poslanec Rovan. A dovoluji si nesouhlasit s dalšími dvěma návrhy pana poslance Hojdy a pana poslance Dolejše. A tam bych požádal Poslaneckou sněmovnu, aby rozhodla o postupu hlasování k proceduře. Poslaneckou sněmovnu jsem s návrhem procedury seznámil, přečetl jsem také seznam poslanců s pořadím jednotlivých návrhů, tak jak bych o nich nechal jako zpravodaj hlasovat. A domnívám se, že by Sněmovna měla o tomto postupu rozhodnout.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, Sněmovna nyní tedy rozhodne o návrhu, tak jak jej navrhl pan zpravodaj, to znamená pouze s jedinou změnou oproti původnímu návrhu, tj. předřazením legislativně technických připomínek ze třetího čtení.

O tomto návrhu postupu rozhodneme nyní, a to v hlasování s pořadovým číslem 7, které jsem zahájila, a táži se, kdo je pro, abychom takovouto proceduru schválili. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 přítomno 128, pro 101, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana zpravodaje, aby tedy postupně uváděl jednotlivé návrhy a oznámil také své stanovisko, a o totéž požádám pana ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vzhledem k tomu, že se stejně jako ostatní poslanci klubu sociální demokracie nebudu účastnit hlasování o jednotlivých pozměňujících návrzích, ačkoliv přirozeně splním roli zpravodaje, chtěl bych požádal o to, abych také nemusel sdělovat stanoviska k jednotlivým návrhům, neboť se neúčastním tohoto hlasování. Myslím si, že to proceduru zjednoduší, a stanovisko bude sdělovat pouze zástupce předkladatele, to znamená ministr financí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Můžeme přistoupit k prvnímu návrhu.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Nyní bychom tedy hlasovali jako o prvním návrhu o legislativně technickém návrhu pana poslance Rovana, tak jak nás s ním seznámil ve třetím čtení. (Ministr financí s návrhem souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 8 přítomno 128, pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o pozměňujících návrzích pana poslance Tluchoře na straně 46, tzn. J1/1 a J1/2. (Ministr financí souhlasí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP