(14.40 hodin)
(pokračuje Opálka)

A tito lidé, kteří dosud našli své společenské uplatnění a možná i smysl života, budou nahrazeni výkonnějšími zaměstnanci. Tento poznatek pak přispěje k tomu, že žádný zaměstnavatel už znovu nepůjde do takového rizika, až se většině v Poslanecké sněmovně rozsvítí.

Nu, je to na vás, vážené kolegyně a kolegové. Žel, v dějinách českého národa je nemálo obrazně řečeno bitev, které vyřešila zrada. Tentokrát jde o zradu dvou poslanců zvolených za ČSSD. Trpět však budou občané, kteří nevydělali ani na kuponové privatizaci, kteří nevydělali ani na finančních či majetkových transakcích. A ty se počítají na stamiliardy. Snad si to národ přebere.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Rath a připraví se pan poslanec Dolejš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pane předsedo, chcete-li vyvolat hospodářskou krizi v naší republice, pak zvedněte ruku pro Topolánkovo-Kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li snížit životní úroveň lidí, pak zvedněte ruku pro Topolánkovo-Kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li snížit růst hrubého domácího produktu, pak zvedněte ruku pro Topolánkovo-Kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li prohloubit zadlužení země, pak zvedněte ruku pro Topolánkovo-Kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li prohloubit sociální příkop mezi deseti miliony a desetitisíci těmi nejbohatšími, pak prosím zvedněte ruku pro Topolánkovo-Kalouskovu pseudoreformu. Pokud vám tato slova něco připomínají, tak vězte, že je to skutečně illusion déjŕ vécu, tedy toho, co tady říkal premiér Mirek Topolánek relativně nedávno. Prostě toto by mohl být dobrý úvod, dobré entrée, pro opus jménem vzpoura milionářů.

Co to vlastně znamená, co je myšleno tou vzpourou milionářů pana Topolánka, Kalouska za svícení pana Bursíka? Jeden a půl procenta občanů této republiky vydělají víc než 80 tisíc měsíčně. Pouhých jeden a půl procenta - já nevím, jestli to víte. Těmto lidem zavedení stropů na zdravotní a sociální ponechá v jejich peněženkách příští rok 6,5 miliardy korun. Jen stropy na zdravotním a sociálním. K tomu ještě musíte připočítat i snížené daně. Čili vy necelému jednomu a půl procentu obyvatel ponecháte 6,5 miliardy, které budou scházet na zdravotním a sociálním pojištění.

Podívejme se na přímé daně. To je, dámy a pánové, kosmetika. Může žonglovat pan Kalousek, Topolánek, Tlustý patnácti procenty, superhrubou mzdou, dvanácti procenty, ale podívejte se na to reálně. Pro 90 procent lidí jde o kosmetické změny. Je to prostě maskování, kouřová clona, falešný cíl. Devadesáti procentům lidem totiž ponecháte nějaké desetikoruny, možná stokoruny. Ale v tu chvíli se podívejte na nepřímé daně. DPH zvýšené, ekologické daně, platby, poplatky u lékařů. Tím obratem zdražíte důležité věci pro 90 procent lidí o sta až tisíce měsíčně.

Zajímavou kapitolou jsou také firemní daně. Ty se přece mají snižovat tehdy, když jsou neúnosně vysoké. V kontextu okolních států. Opak je pravdou. Česká ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, takže proč dále snižovat firemní daně? Co to způsobí? Pouze jedinou věc. Deset miliard příští rok pošlete do zahraničí. Zbytečně. Protože většina těch velkých firem je vlastně nadnárodními korporacemi. Čili místo toho, abyste těmto korporacím řekli a udělali podmínky pro to, aby se jim vyplatilo v České republice tyto peníze investovat do vědy, výzkumu, vzdělání, infrastruktury, ochrany přírody, ale třeba i kultury, cestovního ruchu, tak ty peníze jim darujete. Ano, tato vláda daruje do zahraničí zbytečně příští rok 10 miliard. Těch 10 miliard a 6,5 miliardy už je 16,5 miliardy, které necháte těm naprosto nejbohatším, a z toho ještě většina odputuje do zahraničí. O tom se tady vůbec nemluvilo. Zbytečně. Protože to s konkurenceschopností nemá vůbec co dělat.

Vlastní kapitolou, kapitolou sui generis, je v té pseudoreformě zdravotnictví. Poplatky. Dámy a pánové, tady v novinách se dočteme, že to vymýšlejí lidi, co strávili týden, měsíc, možná rok na Harvardu či pánbůh ví kde ještě. Ale mně to spíš přijde, protože pan ministr Julínek ty poplatky vysvětluje tím, že má zabránit simulantům zneužívat zdravotní péči, že pan ministr Julínek spíš než v publikacích z Harvardu si čte v Osudech dobrého vojáka Švejka a poučil se tam panem doktorem Grünsteinem, který s oblibou říkal: Das tschechische Volk ist eine Simulantenbande. Takže tak mi to připadá, že toto je ta reforma. Není to trošku hloupé vůči našim občanům si myslet, že skutečně jsou partou simulantů, kteří nemají nic jiného na práci než vysedávat v ordinacích lékařů? Skutečně si někdo myslí, že reálného skutečného simulanta odpudíte tím, že má zaplatit 30 korun? No samozřejmě skutečný reálný simulant si rád za 30 korun ten požitek dopřeje. Ale samozřejmě chronicky nemocný těžký pacient nemá na výběr, ten prostě bude platit.

Dámy a pánové, taky si skutečně myslíte s panem ministrem Julínkem, že jedno euro učiní z pacienta váženého klienta?

Pane ministře Julínku, zastavil jste se někdy na německé dálnici na toaletě? Zaplatil jste tam někdy jedno euro? Měl jste pocit, že toto jedno euro z vás udělalo na té toaletě váženého zákazníka? Že vám toaletářka s úklonou otevírala dveře, případně posloužila tak, jak jste potřeboval? Samozřejmě že ne, samozřejmě že jedno euro je nedůstojné lékařů a žádného pacienta z něj klienta a váženého zákazníka udělat prostě nemůže. Tomu snad může věřit jenom pan ministr Julínek a jeho geniální mozci z Harvardu.

Dámy a pánové, zajímavou otázkou je přílepek, který se najednou objevil a stanovuje, jak dál s léky v České republice. Ono je to nějakých deset stran velmi nečitelného, těžkého, nesrozumitelného textu, který najednou se jako přílepek zde objevil. Člověk by nad tím i mávl možná rukou, kdyby nezjistil, že tady se rozhodování o 40 až 60 miliardách dává do rukou pár úředníků, na jedno místo, naprosto flagrantním způsobem se zvyšuje korupčnost toho systému, jsou jednoznačné analýzy, které dokladují, že za léky tím pádem jak občané, tak celý český systém zaplatí o desítky miliard víc, a zbytečně. Čili tento nevinný přílepek bude stát občany i celé zdravotnictví desítky miliard.

Dámy a pánové, podtrženo a sečteno, jak je to s tou Topolánko-Kalouskovou a možná nebo určitě i Bursíkovou pseudoreformou? Výrazně přidává nejbohatším jednotlivcům a obere deset milionů lidí. Sociální demokracie s tím nesouhlasí, protože chce právě naprostý opak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP