(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. O slovo se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, pan poslanec Sobotka řekl - omlouvám se za to, nedá se to zpracovat jednodušeji - že si to musel přečíst několikrát, aby to pochopil. Z toho, co řekl, si dovoluji tvrdit, že přestože si to přečetl několikrát, tak to nepochopil, a že si to velmi rád s ním přečtu ještě několikrát.

Skutečně dochází k tomu, že tak jak poklesla sazba z 15 na 12,5 %, tak logické je, aby ta varianta nebyla co možná nejnáročnější na veřejné rozpočty, tak se spolu s tím snižují i slevy na daně. Nicméně konstruují se tak, že daně poklesnou. Poklesnou všem příjmovým skupinám oproti současnému stavu hodně, oproti vládnímu návrhu mírně, ale poklesnou všem touto konstrukcí. V celkovém objemu 7 až 8 miliard korun. To je prostě fakt, je možné si to propočíst u každé příjmové skupiny. Je to prostě logické: čím nižší sazba, tím nižší sleva na dani.

Co se týče daně, jestliže jsem řekl, že 7 až 8 miliard korun je oproti vládnímu návrhu snížení daně z příjmu fyzických osob, tak u spotřební daně a z tabákových výrobků se jedná o navýšení zhruba o 2,2 miliardy korun oním zhruba šesti- až sedmiprocentním navýšením oproti vládnímu návrhu. Pokládáme to za správné, neboť zdanění tabákových výrobků podporujeme z hlediska zdraví občanů i zdraví veřejných rozpočtů.

Kdybych vzal jenom daň z příjmu fyzických osob a spotřební daň, tak oproti vládnímu návrhu je tam snížení daňové zátěže zhruba o 5 miliard korun.

Pan premiér mě nabádá, abych ještě vysvětlil oněch 10 440 a 10 680. Tak ta konstrukce je jednoduchá. Vládní návrh při 15procentní sazbě daně navrhoval slevu na dani na dítě ve výši 10 440 korun. Vzhledem k tomu, že se koaliční strany dohodly, že platby u lékaře budou v případě dětí kompenzovány zvýšením slevy na daně, bude tedy tato sleva navýšena z oněch 10 440 korun na 10 680, což je o 240 korun, což je zhruba o osm ročních návštěv u lékaře při 30korunovém poplatku. Se snížením sazby z 15 na 12,5 procenta pak se sleva na dani, ve které je samozřejmě zakomponována i tato kompenzace, snižuje z oněch 10 680 na 10 200. Tak jako se snižuje i sazba na poplatníka i na dítě.

Co je korektní říci z hlediska řekněme kritiky zleva. Je korektní říci, že touto operací, snížením sazby a snížením slev na daně, se mírně snižuje navrhovaná křivka progrese. To je pravda. Progrese sice zůstává poměrně výrazná, nicméně se snižuje. V žádném případě se daňovým poplatníkům daně nezvyšují.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kalouskovi a o slovo se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já to nechci zdržovat, ale pro korektnost, k té poslední připomínce Bohuslava Sobotky. Změna volby předsedy ředitele VZP z toho původního návrhu, kdy to činí vláda, na variantu, kdy to činí správní rada, jak jsem vysvětlil ve svém úvodním slově v kontextu s ostatními zdravotními pojišťovnami, i když připouštím, že VZP je v této chvíli zdravotní pojišťovna sui generis. Nicméně neznamená to, že tam bude mít vláda rozhodující postavení, protože ze 30 členů správní rady deset navrhuje vláda, 20 Poslanecká sněmovna. Je to kompromis, který nám připadal přijatelný ve smyslu těch připomínek, které zaznívaly.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. S faktickou poznámkou jsem nejprve viděl pana poslance Ratha, potom pana poslance Sobotku.

 

Poslanec David Rath: Dvě drobné faktické poznámky k panu ministru financí. Já myslím, že je zbytečné říkat o kolegovi Sobotkovi, že to nepochopil. On to dobře pochopil, že zvyšujete daně o dvě miliardy.

K té VZP. Prosím vás, nejsilnější vládní strana disponuje ve správní radě VZP nadpoloviční většinou členů. Znovu opakuji - pane premiére, jestli to nevíte, vy to ale víte, ale zase tady lžete - nejsilnější vládní strana disponuje ve správní radě VZP nadpoloviční většinou členů, tedy sama o sobě si bude odvolávat a jmenovat ředitele, čili je to úplně totéž, jako když to dělá vláda.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak to byl pan poslanec Rath, nyní pan poslanec Sobotka s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já děkuji panu ministru financí za jeho vystoupení. On mi potvrdil, že jsem to pochopil zcela správně, takže jsem rád, že jsem si ten text vyložil dobře i přesto, že je legislativně značně komplikovaný.

Abych to tady popsal přesně. Pokud jde o onu slevu na dani, pokud by platil původní vládní návrh takzvané reformy veřejných rozpočtů, byla by příští rok sleva na dani 10 440 korun. Pokud bude přijat tento komplexní návrh, bude příští rok sleva na dani 10 680 korun. Ale o rok později se již sníží, tzn. v roce 2009 se sníží, a nadále bude takto nízká, na 10 200 korun. To znamená, v roce 2009 bude sleva na dani nižší, než byla navržena v tomto původním vládním návrhu bez komplexního návrhu. Tak to prostě je, ta částka je jasná, takto to je napsáno v komplexním pozměňujícím návrhu. Ale já myslím, že je důležité, abychom věděli, o čem hlasujeme. Tady odhlasujeme, že sice příští rok ta sleva na dani bude 10 680 korun, ale v roce 2009 už bude jen 10 200 korun. Jestli to bude kompenzovat v roce 2009 poplatky, které zaplatí rodiny s dětmi, takovéto snížení slevy na dani, to si těžko dokážu představit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. S faktickou pan ministr financí, pak pan poslanec Doktor.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já akceptuji kritiku, když je korektní. A korektní kritika vždycky musí k tomu A říci i to B. To, co říká pan poslanec Sobotka, je asi stejné, jako kdyby se teď vláda vychloubala, že zvyšuje slevu na dani na dítě ze 7000 na úžasných 10 680 korun. Což je pravda, v duchu toho, co říkal pan poslanec Sobotka, já bych se teď mohl bít v prsa a říkat: vládní koalice zvyšuje slevu na dani na dítě ze 7000 na 10 680. Ale protože chci argumentovat korektně, tak říkám: vzhledem k tomu, že měníme konstrukci daně z příjmu fyzických osob na tzv. velehrubou mzdu, tak logicky musíme i zvýšit slevu na dani na oněch 10 440 a s kompenzací za poplatky u lékaře 10 680 a v zásadě úroveň slevy na dani s dopadem na poplatníka víceméně zachováváme. Zrovna tak jestliže z 15 procent snižujeme sazbu na 12,5, tak zachováváme úroveň slevy na dani, jestliže ji snižujeme na 10 200. Měníme tu konstrukci, nesnižujeme, nezvyšujeme. A to je asi korektní vysvětlení těchto operací. Takže až bude pan poslanec Sobotka říkat, že snižujeme slevu na daně, tak prosím, aby k tomu ještě také dodal, že současně s tím snižujeme tu sazbu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a nyní bude hovořit pan poslanec Michal Doktor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP