(17.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Markové. Nyní má slovo pan kolega Zdeněk Škromach. Po něm jsem obdržela ještě nyní přihlášku od paní poslankyně Kateřiny Konečné, zatím tedy poslední písemně přihlášené do obecné rozpravy. Slovo má pan kolega Škromach. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, tato debata, kterou vláda nesleduje, a myslím si, že je to bohužel určitým způsobem znak celého projednávání tohoto souboru opatření, nebo možná perestrojky Mirka Topolánka, a nakonec i situace, kdy tři z gesčních výborů, které projednávaly tento materiál, tak dva z těchto výborů navrhly zamítnutí jako takové. Jeden výbor nepřijal žádné usnesení. Myslím si, že i to jasně ukazuje, že tento materiál, který si upekla, nebo uhnětla, nebo stále ještě někde peče nebo co já vím, vládní koalice, je nekonzumovatelný. Je to jako pejsek a kočička, když vařili dort. Dali tam všechno a nakonec všem z toho bylo pouze špatně. A myslím si, že mnoha lidem z toho možná bude i na zvracení.

Tento návrh je potřeba odmítnout jednoznačně jako demontáž sociálního státu. Překvapuje obzvláště podpora ze strany dvou koaličních stran, které i v rámci Evropské unie, a to jsou křesťanští demokraté a Strana zelených, podporují právě myšlenky sociálního státu jako takového, ale klidně přistoupí na to, že vláda, hlavně tedy pod tlakem ODS a dneska možná i Vlasty Tlustého, pana poslance, tlačí na výrazné podříznutí příjmové stránky rozpočtu a neřeší výdajovou stránku.

Abych byl i konkrétní v některých věcech, myslím, že na pana předsedu vlády se obrátila republiková rada důchodců Odborového sdružení železničářů. Tito odboráři, železničáři, zástupci důchodců, spočítali poměrně jednoznačně, že pokrytí nákladů, které jsou spojeny s touto takzvanou reformou, batůžkem, nazývejme to jakkoli, by znamenalo nikoliv tisíc korun navýšení měsíčně k 1. lednu, kdy budou nabíhat tyto změny, ale 1500 korun, čili ani těch slibovaných tisíc korun, které kdysi slibovala a určitě už dávno zapomněla ODS i pan ministr Nečas, často o nich hovořil v televizních diskusích, tak tyto sliby jsou dávno pryč.

Rozuměl jsem panu ministru financí Kalouskovi, když hovořil o tom, že je potřeba řešit výdajovou stránku rozpočtu. Tomu bych rozuměl za situace, pokud ovšem jedním slovem nepodřezává příjmovou stránku rozpočtu.

Stalo se zvykem hovořit o tom, že tato opatření jsou namířena proti takzvaným nefachčenkům, černým pasažérům a podobně. Ať hledám, jak hledám v tomto materiálu, tak mi prostě vychází, že těmi černými pasažéry jsou rodiny s dětmi, asi 1,6 mil. rodin, které v České republice řádně pečují o děti a berou nějaké sociální dávky od státu. To všechno jsou zřejmě podle pana ministra Nečase ti černí pasažéři, kterých je potřeba se zbavit, protože tato Nečasova reforma je jednoznačně antipopulační. Postihuje nikoliv ty, kteří nepracují, nebo ty, kteří se práci vyhýbají, ale postihuje ty, kteří poctivě pečují o rodiny, ty, kteří se snaží, aby rodiny prosperovaly. Stejně tak tato reforma postihuje ty, kteří jsou ochotni pracovat i za nízké mzdy. Nakonec nedávné vyjádření pana ministra Nečase, že minimální mzdu nemá smysl valorizovat, je jasnou ukázkou pohrdání ochotou lidí brát i málo placenou práci. Koho trestá tím, že nechce navýšit minimální cenu práce? Samozřejmě ty, kteří chtějí pracovat, ty, kteří poctivě pracují, ale za svoji práci dostanou takovou almužnu, jako je minimální mzda. Proč ne, nakonec stát to doplatí v rámci sociálních dávek a doplatků do životního minima.

Dalšími takovými černými pasažéry a nefachčenky jsou zřejmě lidé, kteří jsou nemocní. Proto jim nevyplatíme v prvních třech dnech nemocenskou, ale klidně a bez skrupulí od nich vybereme pojistné na nemocenské. A z toho, co ušetříme, jim ještě vyplatíme nižší nemocenské jako náhradu a z těch úspor budeme dotovat jiné výdaje státu, nikoliv nemocenskou. Rozuměl bych tomu, kdyby slavná pravicová ODS v rámci svých předvolebních slibů snížila nemocenskou, budiž, i když s tím nemohu souhlasit, ale zároveň snížila odvody pojištěnců v rámci pojištění, a nikoliv že z nich bude ještě výrazným způsobem dotovat výpadky ve státním rozpočtu, které způsobí svým nezodpovědným snižováním daní u skupin, které to ani nepotřebují a které to v podstatě ani neocení.

Určitým výsměchem je i zrušení pohřebného, byť velmi těžko se vyjadřuje momentálně k některým změnám za situace, kdy vládní koalice signalizuje, že možná některé takzvané bílé psy nechá některým poslancům. Jak jsem zaslechl, pan poslanec Pohanka a Melčák už dostali pastelkovné, lidovci možná dostanou pohřebné a možná že pan poslanec Tlustý dostane nějakou nižší daň řekněme pro některé své přátele mezi milionáři. Ale v konečné fázi uplácení poslanců bude pokračovat různými úlitbami. Nevím, o co si řekli zelení, ale myslím, že tak jak jsou spokojení a veselí, zřejmě jim to vyhovuje.

Je samozřejmé, že dopad ekologických daní, který nebude kompenzován v příjmech sociálně nejníže příjmových skupin, a to jsou hlavně důchodci, senioři, to jsou rodiny s malými dětmi, bude tvrdým dopadem do rozpočtu těchto rodin. To nakonec dokazují i výpočty odborníků v této oblasti, nezávislých na sociální demokracii, tudíž nemohou být obviňováni z toho, že by nějakým způsobem přistupovali k těmto věcem ideologicky.

Navýšení spotřební daně, pardon, navýšení snížené daně DPH samozřejmě zase postihne lidi, kteří mají nejnižší příjmy, kteří většinou jsou závislí na příjmech ze sociálních dávek apod.

Velmi mě zajímá, a bohužel jsem tuto odpověď dlouhodobě nedostal od pana ministra Nečase, která ta opatření vlastně postihují ty černé pasažéry, ty takzvané nefachčenky apod. Prostě taková opatření tato vláda nepřijímá, pouze se jimi ohání, ale ve skutečnosti paušálně postihuje všechny, kteří mají nižší příjmy, rodiny s dětmi, postihuje důchodce, a co více - postihuje lidi se zdravotním postižením.

Pan ministr už teď dopředu vysílá signály, že na sociální služby se vydává více. No ano, samozřejmě. Od nového zákona, pro který ostatně hlasoval i on sám, se dalo očekávat, že bude možná stát o nějakou korunu více. Ale pane ministře Nečasi - prostřednictvím řídící bych vám chtěl vzkázat: Kdybyste natolik nesnižovali daně těm nejbohatším, měl jste i ty tři čtyři miliardy pro zdravotně postižené. A o tom nehovoříte.

Je samozřejmě jednoduché vytvořit podobnou situaci, která tady byla na sklonku pádu vlády Václava Klause, kdy ekonomika byla v záporných číslech, kdy nezaměstnanost prudce stoupala a kdy státní rozpočet byl podříznut na stránce příjmové. Máte velmi dobře spočítáno, že v letech 2009 až 2010 bude potřeba hledat 15 až 25 mld. Kč na výdajové stránce, které tento návrh neřeší. Stejně tak máte spočítáno, že tím, že podříznete příjmy, budete moci znovu zdůvodňovat, že roste deficit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP