(15.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže tento váš guru, přátelé, opakuje v každé kapitole této své slavné knihy, že bez veřejné debaty se nedá mluvit o rozloze, rozsahu veřejných rozpočtů a nedá se přijímat žádné rozhodnutí. Prostě žádná politická strana ani žádný puncovaný pravičák nemůže říci, jak to má být.

Proto mi dovolte, abych projevil lítost nad tím, že v této Sněmovně nikdo nevysvětluje povahu kroků, které máme udělat. Nikdo se tím nezabývá. Chápete - mně se zdá, že se premiér nesnaží. Já mám problém třeba s tím, že je evidentní, že v tomto státě, když bude někdo vážně vládnout, měl by snížit deficit státního rozpočtu o 1,5 až 2 % HDP. To by měl udělat. Ale řekněte mi, proč tato vláda zároveň paralelně s tímto snižuje zhruba o 2 % daně, čímž si tento úkol nesmírně samozřejmě ztěžuje. Protože jestliže bude tak snižovat daně z příjmu právnických osob, jak říkáte, tak v roce 2009 dojde k výpadku z příjmů. Já se ptám, proč teda potřebujeme tyto daňové úpravy právě ve chvíli, kdy se máme soustředit na ty 1,5 až 2 % deficitu rozpočtů státních, veřejných, českých rozpočtů. Proč to děláme? K čemu je to nutné? Máme v této zemi tak vysoké daně? Máme tedy tak velký rozsah veřejných služeb, že si můžeme dovolit je krátit? Kdybychom se zde vážně bavili o rozsahu veřejných služeb, tak přece dojdeme k závěru, že to pravda není. Vemte si rozsah sociálních služeb na úroveň HDP 20 % - v Evropské unii průměr 28, vemte si kvótu zdanění v této zemi. Je tady důvod k tomu, abychom snižovali daně? K čemu vedou ty daňové pohyby, které vy děláte? Chápete? Já nevidím, že by docházelo k významným změnám ve struktuře daní, zlepšení struktury vybírání daní, nevšiml jsem si toho, že by se významně posiloval výběr daní. Nevidím, že by to vedlo ke snížení deficitu, naopak to si komplikujete. Chápete - k čemu se tyto daňové změny potřebují dělat? Kromě toho jediného, co tvrdíme my tady jako opozice, což - jak jsem řekl - ovšem nikoho nezajímá, a to ale nemůžete popřít, že děláte určité přesuny, které povedou k většímu zatížení středních a nízkopříjmových osob. Ti, kdo spolehlivě zůstávají mimo a vydělají, budou ti nad těch 80 tisíc platu. To je přece jasné. Ale tyto přesuny jsou jediné, co je výsledek. Jinak to neznamená žádný pozitivní dopad, zvýšení kvality výběru daní, zlepšení struktury apod. To jsou úkoly, které by vláda mohla dělat, ale nedělá v tom v podstatě vůbec nic.

Chápete - problém není v tom tady říkat: já jsem pro reformu, já jsem proti reformě. Problém je, jaký je cíl, obsah a smysl reformy. Odpovězte na základní otázku: k čemu to proboha děláte? Já se vás poctivě budu snažit pochopit. Netlučte mě po hlavě, že jsem málo pro reformu. Řekněte mi, proč ji děláme. Já tvrdím, že ani v červnu, ani dnes nám to nikdo vážně nezdůvodňuje. Místo toho mluvíte o selském rozumu a o tom, že máte nějaká procenta na své straně.

Pokud to takto bude fungovat, tak tento Parlament je v této debatě na nic, přátelé. Upozorňuji, že toto je jeho role. Jestli v tomto státě jsou, jak se říká, na jedné straně ti, kteří zdůrazňují roli státu, druzí, kteří jako Friedman říkají "potlačit jeho zásahy", pak Parlament je místo, kde se o tomto má mluvit. K tomu tady dokonce jsme. A jaká je úroveň té debaty, pokud zde zrovna jsou ti, kteří ji mají vést? Jaký je leadership té debaty? No strašný! (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se pan místopředseda Filip. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, vážená Sněmovno, já jsem poměrně na rozpacích, o čem tady vlastně dnes diskutujeme. Prvním čtením prošel vládní návrh, kterému premiér jednou říká reforma, podruhé říká, že vlastně o žádnou reformu nejde, potřetí je to batoh, počtvrté je to jakešovsko-bilakovský soubor opatření. Ovšem i tato věc je vzápětí premiérem sestřelena, protože před kamerami televizí odchází na jednání a říká: Já budu bojovat za Tlustého návrhy.

Pane premiére, hlasoval jste pro vládní reformu ve vládě, nebo nehlasoval, když za pár týdnů odcházíte bojovat za něco úplně jiného? Tuto schizofrenii byste nám měl vysvětlit, protože my už ani nevíme, o čem vlastně dnes máme diskutovat. Platí vládní návrh, nebo neplatí? Říkáte, že někdy přijdete s koaličním kompromisem. Tedy to, co bylo koaličním kompromisem a odsouhlasila vláda, dnes už asi neplatí a bude nějaký nový koaliční kompromis, který ještě neexistuje. Vláda tápe, neví, jak dál. Takto bezradnou a špatnou vládu jsme od roku 1989 ještě neměli. Skutečně jsme ještě nezažili nic takového.

Chci se vás zeptat - zelené, lidovce a ODS - co jste dělali zhruba dva měsíce od té doby, co jste zde předložili vládní návrh. Co jste dělali, že to doháníte, a začali jste dohánět včera večer? Já vám řeknu, co jste dělali. Nic. Řešili jste své soukromé, intimní osobní problémy a za to jste byli dobře placeni. (Potlesk z řad ČSSD.) Osud naší země vás totiž vůbec nezajímá. Vy jste měli jiné, důležitější věci - cestování, kličkování před policií, soukromé intimní aktivity atd. Teď horkou jehlou něco narychlo slepujete. To je neprofesionální a naprosto nezodpovědné. To by si nedovedli obhájit ani radní v Dolní Horní Lhotě, natož vláda České republiky. Jste ostudou této země! (Potlesk z řad ČSSD.)

O čem máme zde diskutovat? Máme zde hovořit o původním vládním návrhu, který zvýší, objektivně zvýší - to jste spočítali vy sami - dluh státu a splní to, před čím ODS neustále varuje: zadluží naše děti. Takže vy před něčím varujete, a současně to děláte. Proč těm lidem lžete?

Vy jste zde říkal, pane premiére, že přestanete lhát a nechcete dělat dluhy. Já to beru jako pěkné předsevzetí. Pevně vám držím palce, aby se vám to povedlo. Beru to, že jdete do sebe, nikdy není pozdě na nápravu. Ale vzápětí říkáte takovéto nepravdy. Proč to říkáte? Proč říkáte, že bojujete s dluhem státního rozpočtu tím, že ho zvýšíte? To je jako bojovat proti zlomenině jedné nohy tím, že zlomím i tu druhou. To se příčí jakémukoli rozumu, natožpak selskému. (Potlesk z řad ČSSD.)

Dále se chci zeptat, jestli skutečně máme zde hovořit o návrhu, který jste předložili a který zdražuje většině lidí podstatnou část jejich důležitých životních potřeb. Zdvihá i daně, ale současně tento návrh, pane předsedo vlády a ti, kteří jste ho napsali, pomáhá docela finančně vám. Pane premiére, řekněte, sdělte národu, který zaplatí víc na elektřině, potravinách, lécích, dopravě, bydlení, zaplatí i víc na daních, kolik ušetříte vy sám tímto návrhem. Podle jistých novin premiér Topolánek si polepší o 50 tisíc měsíčně, Martin Bursík o 38 tisíc měsíčně, ministr Kalousek o 24 tisíc měsíčně, ministr Julínek o 24 tisíc měsíčně. Ministr Nečas jako místopředseda vlády asi o 38 tisíc měsíčně, když se ptá za mými zády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP