(9.40 hodin)
(pokračuje Čunek)

Teď jsem vám přečetl dopis, který jsem dostal jako první avízo, že bych se měl s paní sekretářkou nějakým rozumným způsobem dohodnout, a jak jste si jistě ráčili všimnout, větší a první část zajímala nejen mou klientku, ale i jejího právního zástupce, úprava jejího platu, poté do toho byl vnesen nějaký sexuální podtext s upozorněním na to, abych si dal pozor, že já to budu dokazovat, a pak teprve jsem byl upozorněn na to, že když se zachovám, jak chtějí, žádné problémy nebudou.

Nechci zlehčovat tuto okolnost poznámkami, které jsem zaslechl, že tak se chová jenom žena, která profesionálně za peníze prodává své tělo. To já hodnotit nebudu. Jisté je, že v červnu 2005 paní sekretářka se sama rozhodla odejít. Odešla a začala podnikat v budově města, kde si pronajala prostor v prvním patře po zlikvidované restauraci a začala sama tady restauraci provozovat. Samozřejmě s tím měla problém.

Já už chci říci jen poslední věc ke svým kolegům. Den předtím, než městská rada pod mým vedením měla rozhodovat o tom, že se jí dramaticky sníží nájem, o což žádala, a také o jiné žádosti, kterou měla, jsem dostal dopis, který mi donesla osobně na sekretariát otevřený. V tomto dopise popisuje opět své sexuální zážitky, které se mnou měla, útrapy, které se mnou měla. Tyto sexuální zážitky jsou ale velmi detailní a podrobné. Ještě mě stihla upozornit na to, že pokud se tak nestane a nebude jí vyhověno, tak potom ať nečekám, že budu znovu zvolen starostou města, případně - věděla, že budu kandidovat - do Senátu.

Opět podivná náhoda - konec této anabáze se udál 30. 10. 2006, tedy necelý den a půl poté, co jsem byl už zvolen senátorem, kdy byl proveden úřední záznam kapitánem Šošovičkou. Tento úřední záznam zní takto: Dne 30. 10. byl kontaktován JUDr. Novák z advokátní kanceláře Brož a Sokol a byla dohodnuta schůzka. Na schůzce JUDr. Novák uvedl, že jeho klientka Marcela Urbanová ví o tom, že starosta Vsetína Jiří Čunek dostal od společnosti HB Real úplatek ve výši 500 tisíc korun. Dále předložil písemnost, kde bylo uvedeno, že starosta si z této částky uložil 497 tisíc korun. Byl vznesen dotaz, proč v trestním oznámení neuvedla skutečnosti ve věci úplatku. K tomu uvedl, že Urbanová nechce být vedena jako oznamovatel. K její osobě se JUDr. Novák vyjádřil velmi zdrženlivě. Uvedl, že se mu Urbanová zdá být zvláštní, a blíže se nechtěl vyjádřit. Řekl, že v této věci dělá jenom pošťáka.

Vážené poslankyně a poslanci, já jsem vás nechtěl unavovat, ale takto začal celý ten příběh mnoho let dopředu. Já jsem přesvědčen o tom, že shoda termínů vždy ve věci nějaké konkrétní žádosti, která má ekonomický podtext, doufám, že jiný ne, s trestním oznámením je zcela zřejmá. Jsem přesvědčen, že kdybych se senátorem nestal, nebylo by žádné trestní oznámení, které bylo pět let poté, kdy se měl stát údajný čin, ani by nemohlo eskalovat.

Zdržím se toho, abych popisoval kuriózní postupy v případu, protože je živý. To nechám na orgánech činných v trestním řízení. Nicméně jsem přesvědčen a mám pro to mnoho poznatků, že v té věci - a to říká paní Urbanová sama - ona už je jenom divákem.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí s přednostním právem vystoupení. Není tomu tak.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 16. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu.

O slovo se ještě přihlásil pan premiér. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přes vystoupení Jiřího Čunka vám nejdu říci, že jsem změnil názor. Myslím si, že jeho vystoupení přesně ukázalo (potlesk a smích z levé strany), proč tento bod na pořad jednání dnešní schůze nepatří. Děkuji vám. (Potlesk z pravé strany.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Chce se ještě někdo vyjádřit s přednostním právem vystoupení? Není tomu tak.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 16. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Já ten návrh jenom zopakuji: Informace předsedy vlády nebo alternativně ministra spravedlnosti České republiky o postupu nejvyšší státní zástupkyně v kauze Čunek. Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 16. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen.

Já ještě zazvoním, abych upozornil kolegyně a kolegy, že budeme hlasovat. Na žádost z pléna vás odhlásím a poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování o celém návrhu pořadu 16. schůze. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 84, proti 79. - Počkáme na kontrolu hlasování. Ptám se pana předsedy poslaneckého klubu, jestli mám chvíli počkat. Počkám. - Konstatuji, že pořad schůze nebyl schválen.

 

O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Milan Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Kolegové z koalice, co jste slíbili, to jste splnili. Chtěli jste dnes zamést kauzu pana vicepremiéra Čunka pod koberec. Díky jeho vystoupení se vám to úplně nepodařilo. Ve skutečnosti ta rozprava proběhla. Proběhla díky vystoupení premiéra Topolánka a proběhla díky podle našeho názoru úplně bezprecedentnímu a nešťastnému vystoupení pana vicepremiéra Čunka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP