(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, je 14 hodin 30 minut, což je okamžik, kdy začíná bod

 

66.
Ústní interpelace

 

určené předsedovi vlády ČR, které budou nyní probíhat až do 16 hodin. Byl vylosován seznam interpelujících.

První je pan poslanec Ladislav Šincl, který bude interpelovat premiéra ve věci politiky. Prosím, pane poslanče, máte slovo jako první.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, snad každý v této republice viděl, jak velkou radost a úlevu měl pan vicepremiér Čunek z postupu nejvyššího státního zastupitelství, které vyhovělo žádosti obhájců a vyměnilo žalobce v této kauze. To, že tím vznikl politický skandál, je mu srdečně jedno, stejně jako je mu jedno, že spoustě lidí už nikdy nevymluví, že tento případ není politicky manipulován. Teď jsou pro mě srozumitelnější vaše nedávná vizionářská prohlášení k možné obžalobě pana Čunka - pak, potom to vyřeším, nebo komentáře pana ministra Bursíka - pak, potom Čunek padne, a tak dále. Člověk by se neubránil dojetí, že šli politici do sebe, jenže spočítat si dvě a dvě není problém, a teď je nám jasné, že někdo z vás již neriskoval, neboť se nečekalo na obžalobu, ale na předem připravenou výměnu žalobce za čilé výpomoci nejvyššího státního zastupitelství. Opravdu se nedá ubránit dojmu, že věc Čunek řízeně míří pod koberec.

Pane premiére, jste schopen vyvrátit to, co si myslí většina lidí této země, že celá tato věc je politicky manipulovaná týmem vašich poradců a lobbistů, neboť to slouží jen a jen ve prospěch vaší vlády?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Toto byla první interpelace pana poslance Šincla. Prosím pana premiéra, má k dispozici pět minut. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane poslanče, ano, domnívám se stejně jako vy, že kauza je od začátku manipulovaná. Možná i proto nakonec nejvyšší státní zástupkyně rozhodla o tom, tento případ předat jinému státnímu zastupitelství. Já o tom nic dalšího nevím, asi víte víc.

Působnost státního zastupitelství mohou vykonávat pouze státní zástupci, a jiné orgány, nevím jestli to víte, nemohou do jejich činnosti zasahovat. To se vztahuje i na nejvyšší státní zastupitelství. Tuto skutečnost má vláda vždy respektovala a respektuje. Vláda, nevím jestli to víte, ale myslím si, že máte právo to vědět, není nadřízeným orgánem státního zastupitelství, jeho činnost žádným způsobem neřídí. Úkolem vlády je pouze materiálně a technicky zabezpečovat činnost tohoto státního zastupitelství nebo jednotlivých státních zastupitelství, vytvářet legislativní podmínky pro činnost, kterou vykonává za stát a pro stát. Vláda nemá konkrétní právní nástroje, jak usměrňovat či ovlivňovat činnost státního zastupitelství v jednotlivých kauzách. Nejvyšší státní zástupkyně, všichni to vědí, ve věci rozhodnutí jí řízeného úřadu, tedy nikoli jejího rozhodnutí, opakovaně zdůraznila, že takové rozhodnutí bylo podloženo pouze věcnými a odbornými důvody.

Úkolem vlády, mým a ani úkolem ministra spravedlnosti rozhodně není takové rozhodnutí zpochybňovat nebo se blíže vyjadřovat ke konkrétní dosud pravomocně neskončené trestní kauze. Myslím si, že právě takové ovlivňování, komentování a zpochybňování by mohlo být vnímáno jako snaha vlády o ovlivňování této věci. Opak je tedy pravdou.

Jediným právním nástrojem, jak zjistit informace o postupu státního zastupitelství v jednotlivých kauzách, je oprávnění ministra spravedlnosti vyžádat si zprávu o stavu věci, kterou státní zastupitelství vyřizuje. Myslím, že to, že to ministr spravedlnosti neudělal a že toho nevyužil, je spíše dobře než špatně, ale na mou žádost to udělat může. V této politické kauze bych to považoval spíše za ovlivňování než za opak, který naznačujete.

To, že to nejvyšší státní zástupkyně mohla udělat, že to bylo v její kompetenci, je zcela evidentní. Nemám k tomu co dodat.

Je zcela evidentní, že jsem opakovaně prohlásil, že v případě, že by došlo k obžalobě Jiřího Čunka, tak následující postup je zcela jasný. Nemám, co bych k tomu víc dodal. Domnívám se, že pokud jste si zvykl za minulých vlád, že vláda zasahuje do vyšetřování, že zasahuje do činnosti státního zastupitelství např. prostřednictvím jí blízké osoby, potom vás mohu ubezpečit, že jsem paní Veseckou do jejího úřadu nenavrhoval ani ji nevolila moje vláda a tomu, co říká, věřím. Nemám důvod zatím si myslet opak.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šincl využije ještě minutu, kterou má k dispozici. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, já vám ale nevěřím a myslím si, že spousta lidí v této republice vám také nevěří. Pak se nedivte, že lidé volí politiky a nakonec mají pocit, že místo zlepšování stavu věcí veřejných vládnou firmy, konzultanti, lobbisté a korupčníci s politickou ochranou. Nedivte se, že lidé ztrácejí o věci veřejné zájem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér bude reagovat i na tento komentář.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Za posledních osm let došlo k něčemu, čemu se říká metastázování organismu. Za posledních osm let prorostla státní a veřejná správa, policie, justice a soudy takovým způsobem, který nemá obdoby ve střední Evropě. Jestliže přijde někdo a míní v čase, který má k tomu vyměřen, toto řešit, nemůže být obviňován z opaku.

Čtu jenom jména a ubezpečuji vás, že do žádné z kauz, ani které zmiňuje kauza Kubiceho, ani ty, které v minulosti byly zahájeny v řízení proti členům ČSSD, členům vedení ČSSD ať už v regionech nebo celostátního výboru, jsem nikdy nezasahoval a zasahovat nebudu. Doležel, Hanáček, Vybíral, Schwarzová, Pospíchal, Láznička, Šnapka, Kuś - dlouhý seznam lidí. Ubezpečuji vás, že nikdo do jejich kauz nezasahuje. Buď byly ukončeny, nebo se vyšetřují. Dejte šanci v této zemi konečně lidem, kteří jsou předmětem vyšetřování, na normální vyšetřování a případný normální soudní proces. To, zda jsou lidé vinní, nebo nevinní, nerozhoduji já, ale nezávislý soud a lidé na to mají právo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další interpelaci by měl přednést pan poslanec Pavel Ploc ve věci korupce.

 

Poslanec Pavel Ploc: Vážený pane premiére, vážené dámy a pánové. Bezprostředně po svém svolení do Poslanecké sněmovny jsem se osobně setkal s praktiky korupčního jednání. Dostal jsem nabídku úplatku, když budu politicky dezertovat. Nabídka přišla od jedné nejmenované koaliční strany. Tehdy jsem neměl dojem, že by nejvyšší státní zástupkyně paní doktorka Vesecká můj případ monitorovala a opečovávala jako v současnosti kauzu Čunek. Přestože žádný nadřízený orgán nevěnoval mému případu mimořádnou pozornost, postupovaly orgány činné v trestním řízení a justice objektivně.

Musím bohužel konstatovat, že v kauze Čunek existuje určité podezření na ovlivňování vyšetřování ze strany vlády. Proto se ptám, jak je možné vyměnit státního zástupce a vyšetřovatele právě ve chvíli, kdy mělo dojít k ukončení vyšetřování případu pana ministra Čunka, který je místopředsedou vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP