(11.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Protože to je věcí autonomie finančních úřadů a jednotlivých finančních ředitelství. Já to vím moc dobře jako bývalý ministr financí. Ani já jsem nemohl do toho zasahovat a musel jsem vycházet z toho, jak zákon interpretovaly jednotlivé finanční úřady a jednotlivá finanční ředitelství. A ta hrozba tady existovala a právě proto došlo ke zpětné úpravě podmínek poskytnutí dotace tak, aby nehrozilo vracení dotací v nemocnicích poté, kdy byly zprivatizovány.

Čili není to tak, že by tyto podmínky byly nastaveny obecně nebo že by byly nastaveny tak, že tyto dotace nebyly vymáhatelné, tak tomu nebylo. Naopak, ke změně pravidel zpětně došlo právě proto, aby bylo možné obejít ty původní záměry poskytovatelů, zabránit přesunu těchto majetků a těchto finančních prostředků případně do soukromých rukou. Proto onen pojem zcizení, o kterém tady dnes už několikrát byla řeč.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S řádnou přihláškou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já bych to asi v této chvíli už se pokusil uzavřít, protože tady je skutečně střet pohledů a my se zásadně míjíme. Zatímco v minulosti jsme se snažili, aby peníze ze státního rozpočtu, které dostaly nějaké nemocnice, v případě jejich privatizace, tedy zcizení, musely být vráceny zpátky do státního rozpočtu, protože už nejde o veřejné instituce, ale stanou se tím soukromými institucemi, takže je správné, aby ty peníze dostal zpátky stát. Mohlo by to možná být obejito tím, že by byly zakalkulovány do té kupní, resp. prodejní ceny. Chápu, kdyby ta hořovická nemocnice, která je tady hodně citována a dostala těch 250 mil., byla prodána za půl miliardy nebo za tu účetní hodnotu miliardu a něco, tak jistě asi tady nemá cenu vést nějakou sáhodlouhou polemiku o vrácení 300 mil. Ale v situaci, kdy tam stát dal 300 mil. jen do investic a vy tuto nemocnici prodáte za 50 mil., tak je logické, že tady my, kteří se považujeme a razíme to heslo, že stát má být odpovědný a dobrý hospodář v těch oblastech, které zajišťuje, tedy v oblastech veřejných služeb, jako je zdravotnictví, školství, věda, případně infrastruktura, že se k těm penězům má chovat zodpovědně jako k penězům všech nás dohromady, tak prostě my se míjíme. Já jsem pochopil, že vám na tom nepřijde nic špatného ani nic divného. Vy jste pouze upravili dotační tituly tak, aby nemusely být vraceny v případě privatizace, ale aby byly případně vráceny tehdy, pokud by je nový nabyvatel nepoužíval pro zdravotní péči. To je ale úplně něco jiného, to je podmnožina toho, o čem jsme rozhodli my v minulosti, protože to by mělo být vraceno už teď při té privatizaci. Vy předpokládáte, že budete zkoumat, zda ten rentgen slouží, nebo neslouží svému účelu. Čili to je samozřejmě velmi iluzorní, takové zkoumání.

Dámy a pánové, já bych to uzavřel. Pochopil jsem to tak, že ministr Julínek a ministr Kalousek plně souhlasí s tím, že peníze ze státního rozpočtu se mohou dát nějakému soukromníkovi a v podstatě se mu mohou dát téměř zadarmo. Já myslím, že je potřeba, abychom si tuto myšlenku zapamatovali, až ODS začne zase hlásit své neoliberální teorie o volném trhu, volné soutěži, férové soutěži, rovném přístupu na trhu. Prostě jak jste svého času tady pěstovali a udržovali bankovní socialismus, tak teď zavádíte nový pojem, jakési komunistické - já se omlouvám tomuto výrazu, ale komunistické - podnikání ve zdravotnictví.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan ministr Julínek. To je také reakce na pana poslance Ratha, takže pan ministr má přednost.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, já nebudu dlouho zdržovat, jenom rychle znovu, potřetí, a na příkladu přeložím to, co říkal pan poslanec Rath. Vezměme si příklad Nemocnice Nymburk, která dostala přes 100 mil. Protože tato nemocnice byla prodána městu, pan Rath říká, že ta investice by se měla vrátit. To znamená město, které koupilo tuto nemocnici, by mělo vrátit 139 mil., protože dostalo státní dotaci, a tudíž nymburští občané se nemůžou nechat rentgenovat, nemůžou mít vyšetření ultrazvukovým přístrojem; protože koupili nemocnici, tak budou potrestáni občané tohoto města. To je přesný překlad toho, co říkal.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Je to faktická, nebo řádná, pane poslanče Kováčiku? Tak dobře, s přednostním právem předsedy klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, jsou okamžiky, kdy člověk nemůže na sebe nechat dopadnout byť třeba nechtěně nebo mimochodem vyřčenou nějakou větu. Proto mi dovolte, abych se ohradil proti tvrzení pana kolegy Ratha, který hospodaření ODS v nemocnicích přirovnával k hospodaření komunistickému a omluvil se pouze tomu výrazu. Tak mi to připadá jako ten starý vtip při srovnávání s tureckým hospodářstvím. Nešpiňte Turky, vždyť to jejich hospodářství celkem funguje. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já jsem tady nehovořil, dámy a pánové, o Nemocnici Nymburk a o převodu na město - což by byla další pikantérie, protože kraje dostaly ty nemocnice od státu zdarma. Teď je Středočeský kraj prodává městům, tedy jednomu městu Nymburk, ten to chtěl koupit. Jenom abychom viděli, jak to u nás funguje, což je podle mě ukázka další absurdity a zvláštnosti v rozhodování Občanské demokratické strany. To, co jsem dostal od státu zdarma jako kraj, prodám za 100 mil. městu Nymburk.

Ale já jsem tady nehovořil o městu Nymburk, já jsem tady mluvil o Hořovicích, o možná Berounu, Rakovníku, o těchto nemocnicích, které privatizujete do soukromých rukou. O těch jsem hovořil a tady jsem se odpovědi nedočkal. Hrozně mě to mrzí, protože si myslím, že to je opět dost nebezpečný signál české veřejnosti, naší veřejnosti, protože říkáme tím, jak je možné nakládat s veřejnými prostředky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Do rozpravy se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím. Požádám pana poslance, aby přednesl návrh na usnesení.

 

Poslanec David Rath: Vzhledem k tomu, že ta odpověď nebyla řekněme taková, jakou bych očekával, ale já jsem si nedělal velké iluze, takže nevím, jestli o tom mám nechat vůbec hlasovat, ale pro forma - usnesení o hlasování o nespokojenosti s odpovědí na moji otázku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Tedy nesouhlas s odpovědí. Děkuji. Zazvoním.

 

Slyšeli jste návrh na usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 150 z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro návrh 69, proti 63. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas.

 

Jelikož uplynula 11. hodina, končím i bod 65 a předávám řízení paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré dopoledne, vážené kolegyně a kolegové. Nejprve dovolte, než zahájím další bod, abych vás seznámila s dodatečnou omluvou, kterou jsem právě obdržela. Je to omluva paní poslankyně Bebarové-Rujbrové, která se omlouvá z účasti na jednání 15. schůze Poslanecké sněmovny ve dnech 14. a 15. června vzhledem k tomu, že je na jednání předsedů petičních výborů zemí Evropské unie. Tolik tato omluva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP