(10.30 hodin)
(pokračuje Votava)

Jednu z nemocnic ve středních Čechách, nezadluženou rakovnickou nemocnici, totiž získala jeho společnost PrivaMed za 63 milionů korun. To je nemocnice, kde pan hejtman Zimmermann má vlastnický podíl. Takže někteří pozorovatelé hovoří o tom, že hejtmani za ODS si navzájem přihrávají majetek, kterým mohou být i nemocnice v Plzeňském kraji.

Dámy a pánové, co k tomu dodat?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil ještě pan poslanec Richard Dolejš. Pane poslanče, máte slovo.

Pan poslanec Rath s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já bych jenom doplnil. Účetní hodnota rakovnické nemocnice je podle dvou posudků, to jsou různé posudky, ten starší ji stanovil přes 200 milionů, ten mladší asi 130 milionů. Prodána, slyšeli jsme jaké firmě, za 50 miliónů. Podle ředitele té nemocnice je na účtech, které jsou koupeny současně s tou nemocnicí, 30 milionů, na cestě jsou další, a jen pronájem dialýzy, kterou tam mají, na dalších pět či deset let soukromé firmě, je tam nabídka na dalších asi 30 milionů. Čili když to někdo koupí, otevře pokladničku, najde tam více než polovinu, a když pronajme dialýzu, ještě na tom 10 milionů vydělá. To jsou obchody!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Richard Dolejš.

 

Poslanec Richard Dolejš: Ještě jednou, vážený pane premiére, vážený pane předsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně. Já jsem nečekal, že rozpoutám tak bouřlivou diskusi. Chtěl bych ale zdůraznit jednu věc. Má interpelace se skutečně netýkala pouze Středočeského kraje, ale týkala se toho, že se obávám, že tato politika, která je realizovaná v oblasti zdravotnictví, se přenese i na vládní úroveň. A tyto obavy ve mně vyvolaly právě výroky pana ministra Julínka v tisku. Ale abych uspokojil pana premiéra, samozřejmě, co píše tisk, nemusí být opravdu stoprocentní, nicméně pokud je tam opravdu citace z rozhovoru, tak já věřím více Hospodářským novinám než panu premiérovi či Julínkovi. Na druhou stranu zde mám autentický výrok vašeho poslance, který vystupoval na zastupitelstvu Středočeského kraje, který se jednoznačně k této privatizaci přihlásil a hovořil o tom, že Středočeský kraj je průkopníkem v rámci celé České republiky. Proto to znepokojení.

Víte, mě mrzí, že pan ministr zdravotnictví Julínek zde říká, že v dokumentech ODS se vůbec nic nepíše o privatizaci nemocnic. To prostě není pravda! Já mám prostudované materiály ODS, mám prostudovanou tzv. Modrou šanci pro podnikání, kterou napsal současný ministr průmyslu pan Říman, a tam se ODS jasně hlásí k návratu politiky ODS k začátkům let devadesátých a k návratu k myšlenkám privatizace veřejného sektoru. Včetně zdravotnictví, vězeňství atd.

Co se týká zdravotnictví, tak tam se hovoří o tom, že ODS chce nemocnice převést na akciové společnosti a následně do nich pustit soukromý kapitál. Ve středních Čechách toto probíhá, byly prodány natvrdo, nebudu zabíhat do podrobností. Vaši představitelé se k tomu veřejně hlásí. Jediný, kdo to popírá, je pan premiér. Tak já jsem z toho jelen, nevím, kde je prostě pravda.

Sociální demokracie se toho procesu skutečně obávala a od začátku od roku 2004, kdy hejtman Bendl s touto myšlenkou přišel v návaznosti na Modrou šanci pro podnikání, tak nás ani nenapadlo, že by to mohlo dospět k takovému rozměru, jakým je výsledek té privatizace. To znamená že nemocnice budou prodány tak pod cenou. A jestliže tady někdo hovoří o tržních cenách, tak to jsou prostě fráze, nezlobte se na mě!

Pokud Ústav onkologie na Pleši, který má účetní hodnotu přes 100 milionů korun, byl prodán za 45 milionů korun a konkurenční nabídka činí 114 milionů korun, což je tržní cena, tak proč to Bendl neprodal za těch 114 milionů korun? My když jsme jako sociální demokraté žádali - protože tuto informaci mám od firmy, která byla vyautována, která nabízela více, když jsme požadovali, aby nám pan hejtman Bendl dal ostatní konkurenční nabídky, které nebyly úspěšné, tak dosud jsme tyto informace neobdrželi! (Zvyšuje hlas.) Tak jakápak transparentnost a férovost, pane premiére, v této privatizaci? Nulová férovost! A jestliže se vy, pane premiére, tady obracíte na to, že ve výběrové komisi byl generální ředitel VZP, tak já vám sděluji, že ve výběrové komisi byl také předseda vašeho poslaneckého klubu ODS pan Tluchoř. Tak jakápak objektivita? Vy jste do toho namočeni až po uši! Obdobně jako když vaše vláda odpustila půl miliardu dotací, které stát do těch investic účelně nainvestoval.

Na druhou stranu musím říci jednu věc a hodnotím, že jste byl otevřený, pane premiére. Já jsem neočekával, že vy přiznáte, budu citovat, kde jste mě tedy napadl, myslel jste si, že jste mě napadl, ale nenapadl, pane premiére, vy jste přiznal jednu věc. Vy jste řekl: Vy se bojíte, pane poslanče Dolejši, že naše vláda bude privatizovat stejně blbě jako váš Středočeský kraj. Takže vy jste přiznal, že Středočeský kraj privatizoval blbě! A to mě uspokojuje! Takže já jsem uspokojen a překvapím vás, nechci ani žádný návrh usnesení k tomuto.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím. Zeptám se jen pro formu pana poslance, jestli chce navrhnout nějaké usnesení k toto odpovědi.

 

Poslanec Richard Dolejš: Řekl jsem, že nepožaduji, protože pan premiér přiznal, že Středočeský kraj privatizoval blbě. On souhlasí s mými názory, takže nepožaduji žádné usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, tím končí interpelace na pana předsedu.

Ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na interpelaci poslance Davida Ratha ve věci odpuštění vrácení dotací ze státního rozpočtu ČR, které obdržely nemocnice ve Středočeském kraji. Interpelace spolu s odpovědí je předkládána jako sněmovní tisk 236. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Tak ona ta interpelace postrádá tak trošku půvab, protože pan ministr financí tady není. A v podstatě na to navazuje interpelace na ministr Julínka v téže věci, protože v tom hrají stejným dílem roli obě ministerstva. Tedy jak Ministerstvo financí, tak Ministerstvo zdravotnictví. Protože stanovisky obou těchto ministerstev a obou těchto ministrů, tedy pana Kalouska a Julínka, jsou odpuštěny dotace do středočeských nemocnic, Ministerstvo financí za rok 2000 jich eviduje za 200 milionů, Ministerstvo zdravotnictví od roku 2001 do roku 2007 jich eviduje 876 milionů, čili dohromady něco přes jednu miliardu šlo do středočeských nemocnic.

Zvláště nejvíce pikantní je právě třeba Nemocnice Hořovice, kam šlo přes 250 milionů, ale mohl bych pokračovat třeba o dalších nemocnicích. Právě i zmíněná Nemocnice Rakovník, kam šlo nějakých 23 milionů korun. V podstatě tehdy, když dotace byly nemocnicím dávány, tak byly dávány s tím, že kdyby došlo ke zcizení - on je to takový hezký termín, ona se tím myslí třeba privatizace, ale já myslím, že v běžné mluvě to celkem vystihuje to, co se teď s těmi nemocnicemi děje, že jsou skutečně zcizeny, a není to řekněme jen ve slova smyslu právním, ale bohužel i ve slova smyslu lidovém. Tak nyní, když jsou tyto nemocnice zcizeny či zcizovány, tak najednou obě ministerstva nechtějí státní peníze investované ze státního rozpočtu do rozvoje těchto nemocnic vracet.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP