(10.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážení paní kolegyně, páni kolegové, členové vlády, jsem informován od předsedy klubu sociální demokracie, že žádá o prodloužení přestávky na poradu klubu o patnáct minut. Sejdeme se tedy v deset patnáct.

 

(Jednání pokračovalo v 10.15 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, vážení členové vlády, paní a pánové, budeme pokračovat. Přestávka na poradu klubu sociální demokracie skončila.

Já ještě oznámím, že náhradní kartu číslo 11 má pan ministr a poslanec Cyril Svoboda a náhradní kartu číslo 8 má pan poslanec předseda klubu ODS Tluchoř.

Prosím, posaďte se na svá místa.

Pan ministr spravedlnosti a poslanec Jiří Pospíšil má náhradní kartu číslo 12.

Máme tedy před sebou pevně zařazené body číslo 12, 13, 14, 51, číslo 2 a číslo 5, sněmovní tisk 158, a číslo 7, sněmovní tisk 14. Po jejich projednání bychom pokračovali dalšími body ve schváleném pořadí.

Teď tedy návrhy na změnu pořadu schůze. Vidím pana předsedu klubu sociální demokracie Michala Haška. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já se velmi omlouvám za to, že ten páteční start Poslanecké sněmovny byl poměrně netypický a začínali jsme více než hodinovou pauzou, o kterou jsme požádali na jednání našeho poslaneckého klubu. Ale myslím si, že jsme k tomu měli velmi vážný důvod.

Dnešní sdělovací prostředky přinesly informaci o tom, že nejvyšší státní zástupkyně paní Renáta Vesecká rozhodla o odejmutí kauzy Čunek dozorujícímu státnímu zástupci a o jejím přidělení jinému státnímu zástupci v rámci jiného kraje. Je to bezpochyby v kompetenci nejvyšší státní zástupkyně a příslušné trestněprávní předpisy s takovou možností počítají. Trestněprávní předpisy ovšem vyžadují, aby k takto zcela mimořádnému kroku, kdy paní nejvyšší státní zástupkyně přeskočila bezprostředně nadřízené krajské státní zastupitelství a dále vrchní státní zastupitelství, tak pro takovéto rozhodnutí musí být zcela zvláštní a výjimečné důvody. Tak to stanoví příslušné trestněprávní předpisy.

Dámy a pánové, s ohledem na to, že sama kauza Čunek je velkou raritou a je případem, který jistě není standardní trestní kauzou, jistě rozumíte znepokojení opozice nad tímto krokem. A to znepokojení je možné velmi jednoduše rozptýlit. Je možné je rozptýlit informací, která by byla poskytnuta Poslanecké sněmovně buďto předsedou vlády, nebo ministrem spravedlnosti.

Navrhuji tedy formálně zařazení nového bodu na program schůze Poslanecké sněmovny - informace předsedy vlády České republiky, nebo alternativně ministra spravedlnosti České republiky, o postupu nejvyšší státní zástupkyně v kauze Čunek.

Protože je mi jasné, že v tuto chvíli tady pan premiér není, je tady pan ministr Pospíšil, tak je samozřejmě možné zařadit ten bod s určitým časovým odstupem. Navrhuji tedy pevné zařazení dnes na dvanáctou hodinu.

Tolik tedy návrh na zařazení nového bodu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Má někdo další jiný návrh? Paní předsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Kolegyně a kolegové, já se velmi omlouvám, ale toto je natolik závažný požadavek a informace, že vás musím poprosit o přestávku na jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL v délce dvaceti minut. Prosím klub KDU-ČSL - sejde se v místnosti 106.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Vyhovím vašemu požadavku a sejdeme se v deset čtyřicet. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 10.20 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP