(17.50 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

My jsme od začátku signalizovali, že se s tímto rozhodnutím nesmíříme a napadneme jej u Evropského soudního dvora v Lucemburku. Samozřejmě jsme konzultovali tuto věc s ostatními nově přistoupivšími zeměmi - zda také budou žalovat, nebo ne, protože to má i svůj politický dopad. Nebylo by dobré, kdyby Česká republika zůstala v této věci zcela sama.

Mohu vás tedy informovat, že z těch deseti nových evropských zemí se nějakým zázrakem Maďarsku podařilo dostat nulovou pokutu, resp. nedostat pokutu žádnou. Země, jako je Kypr, Lotyšsko, Malta a Slovinsko - jak vidíte, jde o velmi malé země - dostaly pokutu v řádech statisíc eur a do žaloby se nepouštějí, protože přece jenom náklady na takové soudní řízení také nejsou malé. Naopak země nám sousední, jako jsou Polsko a Slovensko, se v podstatě rozhodly také tuto žalobu podat. U Slovenska máme tu informaci, že ještě do června si udělají právní analýzy.

Proč chceme podat žalobu na Evropskou komisi? Nejenom proto, že ji podají ostatní, ale chceme ji podat především proto, že se cítíme nespravedlivě penalizováni za něco, co jsme a) nemohli, jak jsem už řekl, ovlivnit, b) Evropská komise nemohla prokázat za celou tuto dobu skutečné narušení vnitřního evropského trhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře, za tuto část vaší odpovědi. Vidím, že pan poslanec Bohatec hodlá využít své příležitosti k dalšímu příspěvku.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Já jenom k té části první. Jaké si myslíte, pane ministře, že budou šance, ať už to bude ve společenství s těmito zeměmi, jaký bude úspěch podání té žaloby?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. A pan ministr má další dvě minuty.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Já jsem si vzal své podklady ne proto, abych z nich vyčetl, jaké budou naše šance, protože to v nich napsáno být nemůže. To skutečně nikdo neví. Co ale skutečně mohu říci: Ve stejné věci, resp. v podobné věci, a sice kvůli nadlimitním zásobám cukru, byly pokutovány země, jako je Polsko, Kypr a Estonsko. A tyto tři země tuto žalobu již u soudního dvora podaly a v současné době se očekávají první výsledky. O těchto prvních výsledcích samozřejmě budeme také informovat zemědělský výbor a budeme z toho moci usuzovat, jaké jsou naše šance v tomto soudním řízení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, blíží se čas na poslední interpelaci. Paní poslankyně Fialová bude interpelovat pana ministra zdravotnictví Julínka ve věci odborné lékařské péče o děti.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážený pane ministře, přes trvalý nárůst onemocnění dýchacích cest u dětí, zejména astmatiků a alergiků, klesají počty lůžek v dětských odborných léčebných ústavech. Toto je způsobeno dle mého názoru zejména přístupem ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven.

Několik údajů uvedených ve Zdravotnických ročenkách České republiky vydaných Ústavem zdravotnických informací Ministerstva zdravotnictví ČR: Počet dispenzarizovaných dětí ve věku 0 až 14 let chronicky nemocných s nemocemi dýchacích cest v roce 1993 byl 3416 na 100 tisíc obyvatel a v roce 2005 byl už 8034 dětí na 100 tisíc obyvatel, což znamená nárůst za 13 let 235 %. V té samé věkové skupině bylo dispenzarizováno pro astma bronchiale v roce 1993 668 dětí na 100 tisíc obyvatel a v roce 2005 to bylo již 3208 dětí, tedy nárůst 480 %. V protikladu s výše uvedenou skutečností se snížily počty lůžek v dětských odborných léčebnách respiračních nemocí z 915 v roce 1993 na 573 v roce 2005.

Proto prosím o odpovědi na otázky: Domníváte se, že existence tohoto druhu dětských odborných ústavů respiračních nemocí je oprávněná, a mají tyto léčebny své místo v systému následné péče? Bude ministerstvo zdravotnictví podporovat existenci a rozvoj těchto zařízení, nebo ponechá odpovědnost jako dosud na zdravotních pojišťovnách a nižších stupních státní správy v poloze pouze ekonomických zájmů? Plánuje se přehodnocení dosud nastavených ekonomických podmínek ve prospěch těchto zařízení, např. regulační opatření v množství poskytované péče, které v některých případech umožňuje obložnost zařízení pouze pod úrovní 50 % z celkové kapacity?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Také děkuji, paní poslankyně. A pan ministr Julínek má příležitost k odpovědi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo.

Vážená paní poslankyně, mohu potvrdit, že lůžkové kapacity v dětských léčebnách jsou dostatečné. Nicméně na Ministerstvu zdravotnictví nyní probíhá revize spektra pacientů, kteří leží v dětských lůžkových zařízeních. Obecně. To znamená chce ve vyhlášce, která bude nová k zákonu o veřejném zdravotním pojištění, zákonu č. 48/1997 - vyměnit vyhlášku, která zmapuje aktuální situaci v potřebě lůžkových zařízení pro děti v následné péči především.

Ministerstvo zdravotnictví přímo neorganizuje, neplatí zdravotní péči v lůžkových zařízeních a nepodniká žádné kroky k tomu, aby limitovalo zdravotní pojišťovny k tomu, aby tuto péči platily.

Nízká obložnost, kterou jste zmínila, je pravdivá a spíše prokazuje, že zařízení nejsou dotížená, tudíž že lůžková péče v této oblasti není poptávána.

Obecně, v oblasti plicních onemocnění a dýchacího aparátu u dětí a astmatu speciálně se obrovsky pokročilo v tom, že se přešlo na ambulantní léčbu. To znamená, že tady je zásadní tendence předcházet hospitalizacím, pokud je to jenom možné, tak aby hospitalizace dětí nebyla vůbec nutná, protože zároveň hospitalizace znamená určitou stigmatizaci pro dítě. To znamená všechno se snaží odehrát v plicních ordinacích, ordinacích dětských lékařů a specialistů pro tuto oblast, kteří jsou schopni dneska velmi časně diagnostikovat astmatické děti a jsou schopni je adekvátně léčit bez toho, že by děti musely být hospitalizovány.

Zdůrazňuji, že ministerstvo nevytváří žádné překážky, ale zároveň bude mapovat situaci v dětských léčebnách. A nechystá žádnou redukci v této oblasti. Není žádné novum, že by zdravotní pojišťovny z nějakých ekonomických nebo jiných důvodů měnily svoje postoje vůči těmto léčebnám. A chci upozornit, že jsou to ony, které tuto péči objednávají a platí. A platí ji už patnáct let. Není to ministerstvo zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Julínkovi. Paní poslankyně Fialová chce doplnit svou otázku nebo sdělit něco jiného. Je to její čas.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Pane ministře, já vím, že platí zdravotní pojišťovny. Ale ony také nasmlouvávají pouze na část lůžek, které v dětských léčebnách jsou, smlouvy. A za to jim hradí. Ostatní by musela ta zařízení platit ze svého, což tedy se neumožňuje.

Domníváte se, že je třeba levnější pro naše zdravotní pojištění, aby děti jezdily s Mořským koníkem - i když nejsem proti Mořskému koníku, pokud je efektivně využíván - než aby byly v našich dětských léčebnách, kde je mohou navštívit rodiče a kde to vzdálení od rodiny není tak dlouhé, jako když jedou na tři neděle ven?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za toto doplnění. Pan ministr Julínek odpoví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP