(13.00 hodin)
(pokračuje Říman)

Chtěl bych mu také připomenout, že politiku vysokého růstu cen elektrické energie zavedla vláda sociální demokracie. V posledních třech letech rostla cena elektrické energie, tedy za vlády ČSSD, mezi 12 až 17 %. Jestli to nevíte, tak si to zjistěte.

Ekologické daně, to je pozůstatek vlády sociální demokracie, která přece vyjednala vstupní podmínky České republiky do Evropské unie.

A poslední věc - emisní povolenky. (Poslankyně Orgoníková hovoří z pléna). Ano, paní poslankyně, vy jste proslulá tím, že každému skáčete do řeči, prostřednictvím pana předsedajícího, takže jste mě nepřekvapila ani teď skákáním do řeči, že už je 13 hodin.

Za vašich vlád se prodávaly emisní povolenky za 30 eur za tunu a já férově přiznávám, že samozřejmě tato cena povolenek se odrazila v onom vysokém nárůstu cen elektřiny. Ale neobviňujte z toho, prosím vás, nás.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Faktická poznámka pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Já se velmi omlouvám. První poznámka je trochu pejorativní, ale prostě říct ji musím. Já jsem četl ekonomické příručky na základní škole, i když samozřejmě se symbolikou, ve které se to dá popsat. Nikde jsem tam nečetl, pane ministře, že když roste průmysl, že je to špatně. To jsem tam prostě nenašel, a četl jsem to pečlivě. Možná máte nějaké knížky, ve kterých se to píše, ale ty budou asi v nějakém jiném jazyce než v češtině.

Co se týká ceny elektrické energie, tak já vám samozřejmě rozumím. Hledali jste způsob, který by znamenal menší nárůsty elektrické energie pro české domácnosti a české firmy, ale ten způsob, který jste zavedli, tak je pravý opak. Jestliže zavedu burzu na prodej něčeho, čeho je málo, tak nemůžu očekávat, že to bude stát míň. Prostě jestli je nedostatek elektrické energie, nejenom v České republice, ale na evropském trhu, a zavedu burzu, kde budu prodávat většinu této elektrické energie, tak výsledkem bude to, že ta elektrická energie bude stát mnohem víc, než stála doposud. Já to považuji za manažerskou chybu a nic jiného k tomu asi říct nemůžu.

Co se týká emisních povolenek. Tak ony se na začátku prodávaly za 30 eur, na konci se prodávaly za 0,1 eura, s licencí možná o trochu víc. Ta jejich cena šla rapidně dolů. Šla proto, protože v České republice jich bylo dost. Sociální demokracie zajistila pro české firmy konkurenčně schopné prostředí v rámci Evropské unie. Teď nastane opak. Možná, že to registrujete stejně se mnou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, je mi líto. Je to faktická poznámka a vypršely dvě minuty a patnáct sekund. Je mi líto.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, já jsem nesmírně disciplinovaný poslanec této Sněmovny. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji za to, že jste pochopil, že jsem musel zasáhnout.

Dámy a pánové, ve 13.10 hodin se sejde organizační výbor. Ve 14.30 budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Vystoupí pan poslanec Petr Červenka jako první, dále pan poslanec Křeček, Jiří Dolejš, Kosta Dimitrov, Hana Orgoníková, Václav Votava, Antonín Seďa, Miroslav Opálka a ještě asi dalších patnáct kolegů.

Takže vám přeji užitečně strávenou polední přestávku a členům organizačního výboru připomínám, že za šest minut se sejdeme v místnosti 106.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP