(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka na jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL vypršela. Mezitím mi dorazila omluva pana místopředsedy Kasala. Omlouvá se na dnešní dopolední jednání.

Myslím, že můžeme začít hlasovat o jednotlivých usneseních. Zazvoním, přivolám všechny poslankyně a poslance, aby se dostavili do jednací síně. Mezitím vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Jelikož jsme si na začátku projednávání tohoto bodu nestanovili zpravodaje, tak bych, jestli dovolíte, poprosil vždycky jednotlivé poslance a poslankyně, kteří přednášeli návrhy na usnesení, aby před hlasováním tento návrh přednesli. Poté bychom odhlasovali, a další, tak jak jsem při zahájení tohoto bodu uvedl. Bylo by to v pořadí: pan poslanec Kováčik, pan poslanec Hamáček, pan poslanec Seďa, paní poslankyně Konečná a pan poslanec Liška. Poprosil bych tyto poslance, aby se připravili, protože jak jsem již uvedl, nemáme stanoveného zpravodaje, takže bych vždycky poprosil před hlasováním, abyste toto usnesení přečetli.

Takže já bych poprosil jako prvního pana poslance Kováčika, aby přednesl návrh na usnesení, o kterém budeme hlasovat. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedo, paní a pánové, přeji hezký dobrý den.

Já jsem přednesl návrh usnesení ve dvou verzích, neboli dva návrhy usnesení. Ten první zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby vzhledem k jasně převažujícímu zápornému názoru občanů České republiky ukončila jednání o zřízení radarové základny v rámci protiraketové obrany Spojených států amerických na našem území a dál v něm nepokračovala.

Druhý návrh. Tedy nebude-li tento návrh přijat, potom je druhý návrh tento: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důrazně žádá vládu České republiky, aby okamžitě upustila od praxe pobytu ozbrojených sil cizích států na území České republiky, která není v souladu s Ústavou České republiky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, pane poslanče. Jsou to dva návrhy, absolvujeme dvě hlasování. Já bych před hlasováním poprosil pana ministra Vondru, aby se k tomu návrhu vždycky vyjádřil, jestli souhlasí - nesouhlasí. Ale na mikrofon pak. Nebo chcete pane ministře, že bychom otevřeli rozpravu, kdybyste chtěl vystoupit? Radši bych doporučoval neotvírat rozpravu.

Slyšeli jsme návrh na usnesení. Budeme tedy hlasovat o návrhu číslo jedna: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu atd., četl pan poslanec Kováčik. Poprosil bych stanovisko pana ministra. Nesouhlasné stanovisko.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 281 z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 28, proti 69. Konstatuji, že tento návrh nebyl schválen.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu číslo dvě, který přednesl pan poslanec Kováčik. Pane ministře? Nesouhlas.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 282 z přítomných 141 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti 65. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Ale podle pohybu poslanců soudím, že dojde ke kontrole hlasovacích listin, tak chvíli počkám. (Probíhá kontrola hlasování.)

Ptám se kolegů, jestli je všechno v pořádku. Takže s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Budeme pokračovat dalším návrhem usnesení a to je usnesení pana poslance Hamáčka. Já bych poprosil pana poslance, aby toto usnesení přečetl.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, můj návrh usnesení zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje v souladu se schválenou bezpečnostní strategií České republiky, že - (Odmlčel se, protože v sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším a poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili, aby slyšeli, o jakém návrhu usnesení budeme vzápětí hlasovat. Myslím, že je potřeba, aby toto usnesení každý slyšel tady, jak ho načte pan poslanec Hamáček. (Rušný hovor neustává.) Já bych poprosil i skupinku vpravo ode mne, aby ztišila svůj diskusní kroužek.

Takže poprosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Jan Hamáček: Takže ještě jednou:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

konstatuje v souladu se schválenou bezpečnostní strategií České republiky, že přístup České republiky k zajištění vlastní bezpečnosti je založen na nezpochybnitelné hodnotě kolektivní obrany a kooperativní bezpečnosti v rámci mezinárodních organizací a mnohostranných uskupení;

konstatuje, že jednání o případném umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky musí být v souladu se závazkem České republiky podílet se na budování společné zahraniční a bezpečnostní politiky a společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby

v souvislosti s jednáním o případném umístění prvků protiraketové obrany USA na území České republiky požadovala prohloubení debaty o bezpečnostních hrozbách na půdě Severoatlantické aliance a Evropské unie;

případné reakce na takovéto hrozby byly vytvářeny na aliančním základě v souladu se závěry pražského a rižského summitu NATO tak, aby v alianci nedocházelo k vytváření různých úrovní bezpečnosti pro jednotlivé členské státy;

jednání s USA o případném umístění prvků protiraketové obrany na území Evropy vycházelo z jednání ve strukturách NATO;

usilovala o prohloubení dialogu s Ruskou federací v Radě NATO-Rusko a rovněž pokračovala v intenzivním česko-ruském dialogu na toto téma;

při jednání s USA vycházela z toho, že převážná část české veřejnosti požaduje, aby výsledek těchto jednání byl předložen k rozhodnutí občanům České republiky v referendu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

Před hlasováním mám avizovanou žádost pana předsedy Tluchoře o přestávku na deset minut. Vyhlašuji přestávku do 9 hodin 50 minut.

 

(Jednání přerušeno v 9.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP