Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. května 2007 v 9.04 hodin

Přítomno: 143 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

Co by zmohly zákony tam, kde vládnou jedině peníze? - Petronius.

Zahajuji dnešní jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Bartoš, pan poslanec Boháč, paní poslankyně Bohdalová, pan poslanec Bratský, paní poslankyně Čurdová, pan poslanec Dimitrov, paní poslankyně Dundáčková, pan poslanec Hrbata, pan poslanec Kafka, pan poslanec Klučka, pan poslanec Kratochvíle, pan poslanec Kubuš, paní poslankyně Lesenská, pan poslanec Paroubek, pan poslanec Plachý, pan poslanec Snítilý, pan poslanec Svoboda Miroslav, pan poslanec Šlajs, paní místopředsedkyně Talmanová, pan poslanec Vidím, pan poslanec Zajíček a pan poslanec Soušek.

Z členů vlády se omlouvá pan premiér Mirek Topolánek, pan ministr Bursík, pan ministr Čunek, pan ministr Gandalovič, pan ministr Jehlička, paní ministryně Parkanová, pan ministr Říman, pan ministr Vondra na odpolední jednání. To jsou všechny omluvy, které mi doposud byly předloženy.

Dnešní dopolední jednání zahájíme projednáním pevně zařazeného bodu 69, sněmovní tisk 175, a dále budeme pokračovat body z bloku zpráv. Od 14 hodin 30 minut do 18 hodin proběhnou ústní interpelace. Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 hodin proběhne jejich slosování.

O slovo se přihlásil pan poslanec Kvapil, já jsem tolerance sama, já mu na úvod dám slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážené kolegyně a kolegové, děkuji panu předsedovi za slovo. Já mám pouze oznámení pro členy stálé komise pro rodinu, která se měla sejít v 10 hodin, takže sděluji těmto členům, že toto jednání se uskuteční až po dnešní schůzi a případně až po jednání organizačního výboru, který také má zasedání na místnosti 106 stejně jako naše komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. A nyní zahájím bod

 

69.
Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2006
/sněmovní tisk 175/

 

Já bych chtěl mezi námi přivítat pana guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu a nechal bych hlasovat o souhlasu s přítomností při projednávání tohoto bodu.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? - Mezitím oznámím: pan ministr Pospíšil, náhradní karta číslo 2.

Hlasování pořadové číslo 279. Z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem číslo 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 175/1.

Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Petr Braný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, pane guvernére. Jak už bylo uvedeno předsedou Sněmovny, rozpočtový výbor projednal na své 9. schůzi tisk č. 175 a to je Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2006. Za Českou národní banku se zúčastnil tohoto projednávání viceguvernér Niedermayer, zpravodajem jsem pro tento tisk byl určen já. Po obsáhlé diskusi v rozpočtovém výboru, která se zejména zajímala o kroky a budoucí činění, jaké bude, zejména padaly otázky na inflační vývoj do budoucna, diskutovali jsme potom zejména některou tu kumulovanou ztrátu a další věci, ale po podrobné diskusi a věcné reakci na dotazy poslanců bylo přijato následující usnesení. A to zní:

Za prvé: Po úvodním slově viceguvernéra a zprávě zpravodaje 1. doporučuje výbor Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna podle § 47 odst. 4 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, bere na vědomí Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2006. A zmocňuje mě jako zpravodaje, abych s tímto usnesením seznámil ctihodnou Sněmovnu.

Já si ještě dovolím nad rámec jenom říci pro kolegyně a kolegy, osvěžit paměť, že uvedený zákon o České národní bance Poslanecké sněmovně dává v podstatě tři možnosti: schválit zprávu, vzít na vědomí zprávu nebo odmítnout. Kdybychom volili variantu, kterou se navrhuje odmítnutí, tak je třeba též říci, v jakých bodech chceme zprávu přepracovat. Je stanoveno šest týdnů, kdy znovu předloží pan guvernér novou upravenou zprávu podle Sněmovny. Takovouto ambici si rozpočtový výbor nekladl podle usnesení a bere tuto zprávu z věcného hlediska za dostatečnou.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP