(13.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ještě stále jsme v obecné rozpravě. Protože nemám písemnou přihlášku, táži se, zda ještě někdo chce vystoupit v rámci této obecné rozpravy. První ruka, kterou vidím, patří panu místopředsedovi vlády Alexandrovi Vondrovi, má tedy nyní prostor.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych reagoval i na to poslední vystoupení, které tady teď z úst Jiřího Paroubka zaznělo.

Je to poprvé, kdy se scházíme v plénu, abychom diskutovali o této záležitosti. Samozřejmě, není to poprvé, kdy tady v rámci jiných příležitostí, ať už v plénu nebo ve výborech, o otázce umístění systému protiraketové obrany na území České republiky mluvíme. Ale já jsem rád, že se poprvé v této debatě objevují hlasy rozumu a snahy nacházet tu společné postoje. Za vládu chci říci, že vláda je odhodlána i nadále tuto Sněmovnu informovat, vést s ní konstruktivní dialog, s tím, že bezpečnost tohoto státu, součinnost s našimi spojenci v rámci aliance jsou záležitosti dlouhodobé, jsou záležitosti životního zájmu této země a samozřejmě by se neměly stávat obětí různých emocí a vnitrostranických svárů. Čili chci ocenit vystoupení, které bylo učiněno, a věřím, že i v dalších týdnech a měsících budeme postupovat tímto způsobem.

Chci zdůraznit, že žádné rozhodnutí nemůže být učiněno bez souhlasu Sněmovny, bez souhlasu Senátu a Parlamentu České republiky vůbec. A pokud tak stanoví Parlament České republiky, tak samozřejmě ani bez souhlasu občanů v referendu, i když tady se názory samozřejmě liší.

Chci zdůraznit, že jsme na začátku cesty, nikoliv na konci, a že nás čeká ještě dlouhý, velmi podrobný dialog jak na mezinárodní úrovni, s vládou USA, se spojenci v NATO, s partnery, s Ruskem. Čeká nás i dlouhý dialog tady doma, ale byl bych velmi rád, a to bych chtěl zdůraznit jménem vlády, aby tento dialog byl veden v konstruktivním duchu a s ohledem na zájmy tohoto státu a zájmy bezpečnosti a ochrany občanů České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: A já za to slovo, paní místopředsedkyně, děkuji. Jak v rozpravě, tak teď v závěrečném slově, kolegyně a kolegové, zaznělo mnohé, co nás vede k tomu, abychom nepřistupovali na pouhou podrobnou rozpravu, kde předložíme případné návrhy usnesení a odhlasujeme je teď hned, nebo také neodhlasujeme. Potřebujeme skutečně určitý čas na to, abychom návrhy na usnesení Poslanecké sněmovny k tomuto bodu dopilovali, dotáhli do nějakých smysluplných konců, a proto mi dovolte, abych požádal o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání půl hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, mám tomu rozumět tak, že po skončení obecné rozpravy?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Právě teď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili ještě v rámci obecné rozpravy žádáte o tuto přestávku?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Ale může to být i po skončení obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Zeptám se, protože nemám žádnou přihlášku, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, páni místopředsedové vlády, chci se jenom zeptat pana místopředsedy vlády, zda by v obecné rozpravě přece jenom nechtěl odpovědět na otázky, které byly položeny ve vystoupeních všech řečníků, kteří v obecné rozpravě vystoupili.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Pokud taková přihláška není, obecnou rozpravu končím.

Na žádost klubu KSČM vyhlašuji přestávku, což vlastně znamená, že vzhledem k dohodám, které byly učiněny, končí také dnešní jednací den. Přerušuji tedy projednávání bodu číslo 71. Vrátíme se k němu poté, kdy Sněmovna svým rozhodnutím určí další postup, protože zatím podle toho, co jsme si odhlasovali, se máme sejít ve středu 9. května a pevně zařazené body jsou body číslo 25, 28, 37, 38 a 74 v tomto pořadí.

To je vše pro dnešní den. Končím tento jednací den Poslanecké sněmovny. Sejdeme se příští středu ve 14 hodin a budeme hlasovat o dalším programu, pokud tedy budeme chtít změnit onen program, jak jsem vás s ním teď seznámila.

Přeji vám příjemný zbytek dne a na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 13.37 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP