(11.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Já vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu svými kartami přihlásili, zkontrolovali si, zda je vše v pořádku, zda opravdu přihlášeni jste, abychom se vyvarovali následných nepříjemností.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 221. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 221 přítomno 164, pro 81, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Počkejme prosím na kontrolu tohoto hlasování. (Po chvilce:) Není žádná námitka. Konstatuji, že návrh na zamítnutí nebyl přijat. (Potlesk z řad poslanců KSČM a ČSSD.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh na přikázání? Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní předsedající, mám ještě návrh, aby plénum rozhodlo, že návrh bude přikázán také ústavní komisi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Votava má slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, protože se množí petice k této věci jak občanů z přímo z dotčených obcí, tak od občanů České republiky, navrhuji, aby projednal tuto záležitost ještě petiční výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je ještě nějaký další návrh na přikázání? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat.

 

Nejprve o návrhu organizačního výboru, tedy na přikázání výboru ústavněprávnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 222. Kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 222 přítomno 165, pro 151, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Jičínský navrhuje přikázat tento návrh stálé komisi pro ústavu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 223. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 223 přítomno 165, pro 83, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Votava navrhuje přikázání výboru petičnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 224. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 224 přítomno 165, pro 79, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu, stálé komisi pro ústavu. A tím končí projednávání bodu číslo 34, sněmovní tisk 147. Děkuji jak navrhovateli, tak panu zpravodaji.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu našeho jednání. Tím je bod

 

71.
Informace vlády o stavu vyjednávání k případnému umístění
radarové základny na území České republiky

 

Prosím pověřeného člena vlády, aby se ujal slova, tedy pana místopředsedu vlády Alexandra Vondru. (V jednací síni je hlučno.)

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych ve svém vystoupení navázal do jisté míry na diskusi, která se tu odehrála nad předcházejícím bodem, a v souladu se záměry vlády vás informoval o probíhajících jednáních, pokud se týče umístění radarové základny na území České republiky.

Nejprve mi dovolte malou rekapitulaci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane místopředsedo, že hned v úvodu vás přerušuji, ale chci zjednat pořádek v jednací síni. Chci požádat všechny, kteří se nebudou věnovat tématu, který je naším schváleným pořadem, aby opustili jednací síň. A to myslím úplně všechny. Bez toho, že nastane klid v jednací síni, nedovolím, abychom dále pokračovali.

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Já vám děkuji. Nejprve mi dovolte malou rekapitulaci jednání na česko-americké úrovni.

Jak dobře víte, v lednu jsme my a Polsko byli osloveni s nabídkou zahájit oficiální jednání, poté co v této zemi zhruba čtyři nebo pět let probíhaly na toto téma pod vedením předcházejících vlád diskuse neformální. Poprvé se sešla Bezpečnostní rada státu a 24. ledna tohoto roku jmenovala externí tým složený z odborníků na úrovni Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany, jejichž úkolem bylo jediné - totiž připravit odpověď formou nóty české strany. Tato odpověď, jak známo, byla schválena vládou dne 28. března, z čehož je vidět, že jak tým odborníků, tak vládní činitelé se dostatečně dlouho, po celé dva měsíce, touto otázkou zabývali.

Rád bych tu zdůraznil rozdíl proti Polsku, kde odpověď byla velmi stručná a byla odeslána dříve. My jsme vycházeli z toho, že už sama odpověď by měla nějakým způsobem stručně, ale výstižně definovat, o co české straně v těch následných jednáních půjde, čili stanovit určitá východiska pro budoucí vyjednávání.

Jednání začínají. Chci zde zdůraznit, že jsou skutečně jenom na samém počátku a konec je vzdálený. My nepředpokládáme, že by byla uzavřena dříve než někdy v druhé polovině roku, spíše ke konci druhé poloviny tohoto roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP